Svjetski dan oralnog zdravlja

Dva je ujutro i budim se nakon 4 sata sna jer moram oprati zube. Ne pretjerujem, stvarno moram oprati zube jer inače ne mogu spavati normalno. Rijetko mi se dogodi da sam toliko umorna da prije spavanja ne iščetkam sve što sam zadnje jela, provučem zubni konac i kroz najsitniji međuprostor, isperem još sve vodicom za ispiranje. OK, priznajem, možda malo i pretjerujem, ali takve stvari me na neki čudan način vesele.

 

Volim se smijati, a to znaju i cure koje idu kod mene na treninge jer im stalno spominjem da imaju osmijeh. Pa “od uha do uha”. “Daj mi da vidim osmice, a ako ih nemaš, može i sedmice!”.Samo da je osmijeh što širi i ljepši.

 

Danas je Svjetski dan oralnog zdravlja i ne bih taj datum (20. 03., op.a.) pamtila da nisam godinu dana radila u stomatološkim poliklinikama i nagledala se apsolutno svega. I naučila zbilja puno toga. Ok, možda neki od nas imaju zaribanu genetiku i majka priroda im nije podarila holivudski osmijeh (inače, meni ti holivudski osmjesi uopće nisu privlačni), ali većina, da ne kažem 90% problema koji su redovito na zubarskim stolicama imaju isti uzrok, a to je neadekvatna higijena.

 

Postoji negdje podatak da u Hrvatskoj u prosjeku peremo zube svaki peti dan. Iskreno, od same pomisli mi se okreće želudac obzirom da zube perem 4-5 puta dnevno, ovisno o obrocima. Zatim, četkica se, statistički gledano, u Hrvatskoj mijenja jednom godišnje (a mnogi istu ni ne posjeduju odnosno ne peru zube). Dakle, osnovna higijena zbilja nije luksuz ako se uzme u obzir da se danas  četkica i pasta za zube mogu kupiti za manje od 20 kuna. Zajedno. Ne radi se tu o luksuzu ili neimaštini nego se radi o, govorim iz iskustva iz poliklinika, lijenosti i nemaru.

 

Uzmemo li u obzir da velik dio ozbiljnih zdravstvenih problema i bolesti započinje upravo u usnoj šupljini zar je zbilja toliko teško potrošiti par kuna i desetak minuta dnevno na pranje zubi? Sramota me zbog drugih ljudi, a ne bi me trebalo biti.

 

Ako su oči ogledalo duše, onda je osmijeh ogledalo zdravlja i brige o sebi.

 

Ne trebamo imati savršene zube kao iz kataloga, neka su krivi i u cik/cak, samo neka su što uredniji i zdraviji za dobrobit nas samih.

 

Ana Kolar

Komentari

Ana Kolar

Nemam unikatno ime i prezime ali ga ne bih nikad mijenjala, ovisnica sam o smijehu, špeku, vježbanju, Twitteru i promjenama. Dvostruki Vodenjak koji nikad ne odustaje. Krila su mi nekoliko puta podrezana i svaki puta sve jača i veća. Vjerujem u ljubav, a ne u sate, kalendare i modu. Najljepše je plakati i smijati se istovremeno. I hodati bosonoga po travi. U Italiji mi srce lupa drugačijim ritmom, a Blogledalo je moj bijeg od težeg puta koji uvijek namjerno izaberem. Klikneš na Instagram ili Fejs pa se pridružiš mom bijegu i sanjanju.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete