Stari grad Stolac 2. dio

U ovom drugom dijelu donosim vam nastavak iz prošle priče.

Stari grad Stolac smješten je na uzvišenju iznad današnjeg središta Stoca i predstavlja odbrambeni objekat koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih gradova. U sedamnaestom stoljeću imao je trinaest kula i bio je najbolje utvrđen grad u Hercegovini. Primjer je kasnoantičke utvrde sa elementima grčkog građevinarstva i helenističke tradicije.

Nacionalni spomenik sastoji se od donjeg grada, gornjeg grada,središnjeg platoa sa gradnjom iz razdoblja austrougarske uprave. Zaštićen je lancem kamenih kula i bedema, debelih oko dva metra, a izvedeni su od tesanih blokova kamena krečnjaka. Pored kula, grad ima i deset cisterni (čatrnje) za vodu,magacin za brašno i objekte za stanovanje.

Stolac je postao dio Osmanskog sultanata, nakon osvajanja 13. lipnja 1465. Godine, te postoje dokazane tvrdnje o zatočenoj posadi unutar zidina grada.

 

Kapije grada su širom otvorene za posjete, iako bi se turistički potencijal ovog mjesta mogao koristiti najprije u svrhu njegovog održavanja, a naročito za održavanje kulturnih manifestacija, historijske časove, ali i izdavanje prostora za potrebe snimanja filmova i serija.

Nažalost, kao i brojni drugi nacionalni spomenici BiH i ovaj je prepušten zubu vremena.

Monika Pavlović

Komentari

Monika Pavlović

Ja sam Monika. Jednostavnost života ukrašavam šarenilom kojim je obojan. Kao prava Vaga, uživam u pravednosti i borim se za nju, kad god je prepoznam. Volim suncokrete, boje i ljude koji čvrsto vjeruju u svoje snove Izluđuje me vlastita konfuzija, nametnuti stavovi i ljudski kukavičluk. Nadam se da ćete uživati u tekstovima koje pišem, kojima predstavljam vlastita razmišljanja i vodim svoju borbu s vjetrenjačama života.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete