Madonna – The First Album

Kada bih vas zamolila da mi navedete jednu žensku osobu koja je oličenje kontroverze već dugi niz godina na glazbenoj sceni, vjerujem da bi dobar dio vas (ako ne i većina, ako ne i svi) odgovorili Madonna. Jer, ona to uistinu jest – kontroverzna pojava koja ni dan danas ne jenjava. Koja ne gubi sjaj, u toj svojoj posebnosti, a bome se ni lako ne zaboravlja.

Pa, voljeli vi nju ili ne, morate priznati ova žena ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Madonna Louise  Veronica Ciccone rođena je 16. kolovoza 1958.g. u Bay City-u, državi Michigan. Stipendirana studentica plesa, 1977.g. napušta akademiju i seli se u New York City. U njemu je modernom plesu i onome što on nosi uče Alvin Ailey i Pearl Lang. No, od toga se ne živi, pa je svoju karijeru ova pop ikona započela kao glumica u niskobudžetnim underground filmovima i prateća plesačica nekim tada no name rock bendovima. Jedan od njih je bio i Breakfast Club, u kojoj je bubnjar bio njezin tadašnji dečko Stephen Bray.

Pet godina je živjela u jako teškim uvjetima. Pokušavala s raznim pop grupama, živjela skvoterski i većinu vremena provodila  s par dolara u džepu, no to je nije otjeralo od sna da uspije.

1983.god, u vrijeme kada je svijetom počinjalo buđenje svijesti, pomicanje rezona i renesanse u glazbi, izdaje svoj debitantski album, (koji 1985.g. doživljava svoje re-izdanje za europsko tržište) pod nazivom „Madonna-The First Album“, a sve zahvaljujući susretu sa Seymourom Steinaom, predsjednikom Sire Recordsa, koji je poslušao njezin singl “Everybody” iz bolničkog kreveta i ponudio joj ugovor.

Sami prvotni album kod nje nije izazvao oduševljenje, jer joj je nedostajalo „ono nešto“. Nešto što bi je potpisalo u startu i tu u priču uvodi svog tadašnjeg dečka Johna “Jellybeana” Benitezu, kako bi joj pomogao završiti album. Beniteza je u pjesme ubacio tada malo poznate beatove, basove i disco, a da pritom nije umrljao čistoću Madonninog čistog djevojačkog glasa. Upravo on je zaslužan za pjesmu „Holiday“

Pjevala je o ljubavi i vezama. Pjevala je srcem i iz vlastitog iskustva, a sve to je začinila svojom talijanskom putenošću koje se nije sramila.

Promocija albuma odigrala se iste te 1985.g. turnejom The Virgin Tour. Iako sama kaže da je bila nezadovoljna malim vlastitim sudjelovanjem na albumu i što su same pjesme djelovale kao jednojajčani blizanci, koliko su sličile jedna drugoj, ovaj album ju je lansirao na pravac disco dive.

“Madonnin je album utvrdio položaj umjetnosti dance-pop glazbe hitovima poput ‘Holiday’ i ‘Lucky Star’ pa i ‘Borderline’. Neodoljiva pop glazba se hvata i klizi preko svjetlucavih synth ritmova kako bi označili album kao znak ranih osamdesetih.” Bill Lamb (About.com)

Kritika je mijenjala mišljenje svakim novim danom. Gay populacija je ludjela za njom. A, slava joj je bila nadohvat ruku. Postavila je standarde i temelje dance-popa. Postajala je ono čemu je težila i čemu se nadala – uspješna glazbenica.

Realno, malo kome je uspjelo nakon 5 tjedana po izlasku albuma(1983.g.)  doći na Billboard 200 ili biti prodan u preko 2,8 mil primjeraka diljem SAD-a, a sve to prije re-izdanja i poboljšanja kvalitete. No, njoj je to uspjelo. I to prvim debitantskim albumom.

“Bez prekoračenja umjerne ambicije minimal funka, Madonna postavlja neodoljivu pozivnicu za ples.” Don Shewey (Rolling Stone)

Možda vam ovaj album nije poznat kao hitovi „Like a Virgin“ ili „Papa Don’t Preach“, ali zasigurno je zaslužio da ga (ako još niste) preslušate, jer malo dobrog disco ritma iz osamdesetih može unijeti dobru vibru u svaki tmurni dan.

Popis pjesama s albuma:

1. “Lucky Star”  
2. “Borderline”  
3. “Burning Up”  
4. “I Know It”  
5. “Holiday”  
6. “Think of Me”  
7. “Physical Attraction”  
8. “Everybody”  

Iva Matijaško Degač

Komentari

Iva Matijaško Degač

Rođena u gradu na četiri rijeke u kojemu živi i biva do dana današnjeg. Vječni anarhista, reformista, buntovnik - i to sve u ženskom rodu. Mačkarica i veliki prijatelj životinja, te pokojeg čovjeka. Voli prirodu, cvijeće i dobar stari r'n'r. Pisanjem se bavi od rane dobi, ali vrlo brzo lijepo izražavanje mijenja uličnim govorom,  jer po njoj "lijepe riječi su za djevice i malu djecu, a ja nisam niti jedno od toga dvoje odavna" - koliko ima istine u tome prepušta vama, jer malo tko uistinu ima pristupa njezinom biću, duši i pojavi. Škorpion po horoskopu koji dugo pamti, brzopotezna na jeziku i veliki ljubitelj ironije. Ona je Iva i ona je naša La Femme.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete