Velika subota – sam dan pred Uskrs,  zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

Dan je to koji katolici provode u molitvi i tišini. Na Veliku subotu se posti, te se prisjeća Gospodinove muke, smrti i silaska u podzemlje.

Na Veliku subotu se održava Vazmeno bdjenje koje se slavi noću, a završava prije nedjeljnog jutra. Na bdjenju se vjernici okupljaju oko ognja – Uskrsnog krijesa kojeg svećenik blagoslovi te na njemu pali uskrsnu svijeću.

Uskrsna svijeća, koja predstavlja samog Krista izložena je za cijeloga trajanja korizme i pali se na svim zajedničkim bogoslužjima. U nju su utisnuti simboli alfa i omega simbolizirajući Krista koji je početak i kraj svega.

Tradicionalno jelo koje se priprema na Veliku subotu je trvenica pecivo slično kruhu koje je ime dobilo po tome što ga treba dobro umijesiti ili “utrti”. Nekada su se žene znale ustajati i nekoliko puta tijekom noći kako bi ga premijesile. Tako dobiveno tijesto oblikuje se u kuglu koja se rasiječe na tri djela, što simbolizira Sveto trojstvo.

 

Trvenica je u drugim krajevima rasprostranjena kao sirnicaiako se ne nadjeva sirom. Priča kaže da se nekada u sirovo tijesto sirnice dodavalo pet komadića tvrdog sira koji su simbolizirali Kristove rane.

Komentari

Mi smo redakcija APortala a vi čitate članak s našom preporukom :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.