Debela…

Sjedili smo svi zajedno na terasi kafića i trošili svoj novac na preskupe kave, filtrirane nekoliko puta, zbog čega su imale okus asfalta pomiješanog s pijeskom. Možda je taj opori okus izazvao degutantnu reakciju jednog od momaka za našim stolom. A možda je on jednostavno kreten. Procijenite sami!

On i njegova djevojka pridružili su nam se nakon što ih je primijetio naš zajednički prijatelj. Ona je slatka i glasna, djevojka u čijem društvu želite biti. Kada biste otvorili bilo koji rječnik pojmova, njegovu pak biste fotografiju mogli zalijepiti pored pojma ljigavac. Osmijeh mu je neiskren, stav mu viče koliko mu je čitav svijet dosadan, a činjenica da kosu s pola tone gela neumjesno popravlja gledajući se u naše sunčane naočale, nimalo mu ne pomaže. Kladim se da, kada biste mu iscijedili tu mast s glave, bilo bi je toliko da biste bez problema mogli ispeći kajganu. Fuj! (Samu sam sebe sablaznila ovom rečenicom!) On je vitak narcis. Ona je… Nešto jača od nas ostalih djevojaka za stolom.

Iznenađujuće ili ne, tijekom neke rasprave o onim super teretanama koje rade dvadeset i četiri sata dnevno te, ako ne možete spavati, lako možete otići na vježbanje usred noći, ovaj fini momak pred svima je nama predložio svojoj djevojci: „Tebi bi to koristilo, ti si debela.“ Ruka jednog prijatelja zamrznula se nad posudom s grickalicama, prijateljicu je kava umalo ugušila, moja se vilica iščašila od pada prema dolje, a oči svih nas bile su uprte u čovjeka bez manira. Djevojka se nervozno nasmiješila, kao da osmijehom pokušava ublažiti riječi idiota kojeg očito previše voli.

Da razjasnimo, osobno se ne bih dovela u situaciju da se sama sebi ne sviđam u ogledalu. Nikako ne bih prihvatila konfekcijski broj veći od ovog kojeg nosim sada i uhvati me panika kad god shvatim da sam zadobila pokoji gram, no to sam ja. Na svijetu postoje djevojke koje su u miru sa svojom težinom, sviđaju se sebi upravo takve i imaju potpuno pravo izgledati kako god žele i ne ići u teretanu, ako to ne žele. Imaju pravo pojesti četiri sendviča odjednom, ako im se tako hoće i imaju pravo imati koliko god kilograma smatraju prihvatljivim! I imaju pravo raskinuti s Neandertalcem s početka priče!

Sve ovo joj nisam rekla naglas. Između svih je kružila neugodna tišina i prepotentan stav zalizane frizure. Ali, ako ovo čitaš, znaj da bi ga trebala ostaviti. Vrijedna si i zacijelo postoji momak koji u tebi vidi pozitivu i cijeni tvoj topao osmijeh. Onaj koji shvaća da nas ne čini naš fizički izgled.

A ti, što ti možeš ponuditi, osim ponižavajućih riječi kojima dižeš vlastiti ego? Tvoja neprirodno spuštena ramena čine da izgledaš kao karikatura iz crtanog filma, a trbuh koji ti se prelijeva od pretjeranog sjedenja samo pojačava dojam. Trebao bi naučiti da smiješ tražiti samo ono što možeš ponuditi, a s obzirom na tvoj nastup tog dana, čini se da tvoja arhiva ne može osvojiti medalju poželjnog momka. Žao mi je što tvoja djevojka ima premalo samopouzdanja te zbog toga u tebi vidi svojevrsni trofej i iskreno se nadam da će jednom shvatiti koliko si miljama udaljen od njene vrijednosti. Zaslužuješ vješticu koja će te satrati! Takve su vrlo dobro prikrivene, ali ti si savršen mamac za njihove krvožedne poglede.

Čime god bili potakuti, ni u kojem paralelnom svemiru, nitko nema pravo druge stavljati u vlastite kalupe. Reći bilo kome, a posebno vlastitoj djevojci, da je debeo/debela, vrlo je degutantno i zaslužuje izopćenje iz civiliziranog društva. Zato, kada se idući puta budete spremali poniziti drugo ljudsko biće, razmislite pripadate li sami okvirima koje ste postavili za druge, zbog kojih ih, kada se ispostavi da ne zadovoljavaju vaše uvjete, smatrate nedostojnima svojeg društva?! Možete li ponuditi ono što tražite ili ste dobrano precijenili sebe?

Nives Rog

Komentari

Nives Rog

N.R. za sebe kaže kako je često sapliću vlastite misli. Još se češće šali kako u njezinoj glavi stanuje mnogo ljudi, mnogo osobnosti. A onda se pita - šali li se doista?! Pisanje je, ipak, unutar raznolikosti njezine duše, nit koja čvrsto povezuje sve vidove njezine osobnosti. A kada ne želi biti smirena, glasna je i nasmijana, u društvu najdražih joj ljudi. Svi su oni dio nje i nepobitno zaslužni za sve što jest i sve što vjeruje da će biti. Zato, zahvaljuje Svemiru na šarenim krpicama od kojih je satkana. Jer, voli sebe baš takvu kakva jest! Lutalicu!

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete