Dijete, Fiona Barton

Kada tijekom demoliranja stare kuće u zabačenom dijelu Londona građevinski radnik otkrije kostur djeteta, nitko nije ni slutio da će to pokrenuti lavinu događaja koje će povezati sudbine nekoliko žena.

Za heroinu Fione Barton, Kate Waters, novinarku lokalnih novina, otkriće malenog kostura mogućnost je izbjegavanja mukotrpnog prepravljanja članaka i mogućnost da zadrži posao, sada kada se pojavila nova sorta novinara koji više po vijest ne odlaze na ulice, nego svaka vijest dolazi online do njih. Fiona je bila jedna od onih novinara koji su skupljali malene informacije koje su joj mirisale na veliku vijest, nadajući se kako će se ponovno vratiti vrijeme u kojem je bilo važnije doznati za ljudske sudbine nego koliko se vide vene na Madonninim rukama.

Fiona je očigledno, bila jedna od one stare sorte novinara koji su vapili za dobrom pričom i starim novinarskim istraživanjem tako da je maleni članak o otkrivanju djetetovog kostura vidjela kao spas i odmazdu od bespotrebnog sjedenja u uredu. Također, nikako nije mogla zaboraviti tu malenu bebicu koju je zapala takva nesretna sudbina.

Tko je beba s gradilišta? Koliko dugo počiva na ovome mjestu? I kako se i zašto uopće našla na takvome mjestu?

Dijelovi slagalice polako se otkrivaju dok Fiona uvodi još tri lika, Emmu-depresivnu i melankoličnu ženu koja je u braku s vrlo starijim muškarcem i kojeg je zbog nekog nepoznatog razloga jako uznemirilo otkriće kostura, Jude -Emmine majke koja nakon mnogo godina pokušava ponovo izgraditi odnos s njom iako ju je kao šesnaestogodišnjakinju izbacila iz kuće. Jude je tada bio važniji njen dečko od vlastite kćeri, koji joj je sam postavio ultimatum- ja ili Emma.

Te Angela, majka dvoje djece kojoj je  u rodilištu netko ukrao bebu, djevojčicu Alice. Angela nikada nije izgubila nadu u pronalazak djevojčice, iako ju je ta nada dovodila u nepovoljnu situaciju s ostatkom obitelji. Oni su nastavili živjeti, dok je Angela svakodnevno trpjela bol gubitka, koji ni nakon četrdeset godina vrijeme nije moglo izbrisati.

Dok Kate pokušava doći do riješena ove misterije, tamnija, zapetljanija priča razotkriva se i unosi emocionalni kaos svima koji su uključeni u ovaj slučaj.

Napeto i izazovno. Sasvim sigurno knjiga koja se ne propušta.”- rekao je Lee Child o knjizi.

Barton pomiče priču uz  metodu koja posebno dobro funkcionira za ovu malo mirniju knjigu. Bez obzira na to što radnja ide malo sporije, konstantno ste povezani sa svakim likom i njezinim poglavljem. Ta spletena pripovijedanja akcije, koje je Bartonica uvela, izvrstan su način podsjećanja da niti jedan zločin ne utječe samo na jednu osobu, te da je on isprepleten s drugima na način koji će se u jednom trenutku otkriti.

Opasno je pomisliti da znaš previše jer tko uopće poznaje nekog drugog?
 Možeš zagrepsti po površini.
Ali nikad ne dođeš do mesa. Kamoli kostiju. 

Dijete je u konačnici priča o ljubavi i gubitku, tajnama i tišini koja odzvanja unutar čovjeka koji čuva tajnu. Jer tajne se postepeno osvjetljavaju pod Fioninom vještom rukom, dostižući vrhunac koji vrijedi čekati ( s obzirom na  spori početak romana).

Fascinantan je način na koji Bartonica piše i kako otkriva duboko bolne tajne kroz više perspektiva. Također sviđa mi se način prikaza koliko i  kako su tajne utjecale na te žene tijekom cijelog života. Svaki lik u ovoj maloj drami igra svoju ulogu do savršenstva. Svaki od njih ponekad je ranjiv, suosjećajan ili sumnjičav. Gotovo sve je obojeno u nijansama sive, tako da je teško shvatiti tko je zapravo povezan s djetetom i koliko. Pretpostavljam da je to samo bio način pokazati čitatelju kako se svaki od likova osjeća, te da se čitatelj pokaže više empatije prema svakom od likova.

Teško je reći još nešto o knjizi a da vam ne otkrijem sve detalje. Ipak, vjerujem da nećete ostati razočarani.

Ana Čaić Blažević


Komentari

Ana Čaić Blažević

Pozdrav svima! Moje ime je Ana i upravo čitate moj osvrt. Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu- kad nemam neku bogatu tetu-  i otvoriti mali book shop gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado dijelim sa svojim prijateljima. Moje osvrte možete pročitati u kolumni Čitajmo zajedno a možete me i popratiti i na  FB stranici i blogu Bibliomanija. Svi ste dobrodošli! <3

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete