Uradi sam: Kako uzgojiti kristale šećera?

Da, znam da kristali ne rastu na drveću. Zapravo, ne rastu gotovo nigdje osim u laboratorijima gdje kemičari stalno nešto miksaju u svojim tikvicama. To je zapravo, prava šteta, jer kristali su predivna mala “bića” kojima se svi dive kada ih ugledaju. Na vašu sreću, kao i na moju neke od njih je ipak moguće pripremiti i u kuhinji.

Ako kojim slučajem sutra bude padala kiša i popodne ne budete imali pametnijeg posla, uzmite svog klinca ili klincezu za ruku i odvedite ih u kuhinju. Tu, baš u onom gornjem kuhinjskom ormariću imate gotovo sve što vam je potrebno za pripremiti savršene male, k tomu još i obojene kristale?

Kako? Pa, zapravo i nije tako teško…

Trebat će vam: oko pola kilograma šećera, oko pola litre vode, staklena čaša, tekuće, jestive boje, nekoliko štapića za ražnjiće, jedan manji lonac i malo ljepljive trake. 

 

 

Uspite oko pola kilograma šećera u lončić, a vode dodate tek toliko da prekrije površinu šećera. Znam da se to čini izuzetno malo, no ne brinite. Sve je pod kontrolom. Smjesu počnite lagano zagrijavati, miješajući cijelo vrijeme. Nakon desetak minuta grijanja šećer će se otopiti, a ono što ćete dobiti bit će gusta tekućina nalik sirupu. Oprezno ju premjestite na neko hladno mjesto (OPREZ: smjesa je sada prilično vruća!) i pustite da se ohladi.

 

 

Nakon što se smjesa ohladila, prelijte ju u običnu staklenu čašu. S ovom količinom šećera ja sam dobio dovoljno “sirupa” za napuniti dvije čaše od 2,5 decilitra kakve sigurno imate u kuhinji.

 

 

Sada dolazi prava zabava! U tekućinu u čašama umiješajte desetak kapi jestive boje po izboru. Možete ih i pomiješati – izbor prepuštam vama. Jednostavno ih nakapajte u čašu i promiješajte žlicom.

 

 

Sjećate se onih štapića za ražnjiće koje sam spomenuo na početku? E, sada će vam trebati. Uzmite jedan i uronite ga u obojanu tekućinu. Izvucite ga i pustite da se malo ocijedi, a zatim uvaljajte u ostatak šećera kojeg ste istresli na papirnati ubrus.

Drugi štapić prelomite na pola. Koristeći tako dobivena dva nova komadića i onaj kojega ste uvaljali u šećer napravite križ, a sve skupa učvrstite ljepljivom vrpcom.

 

 

Tako dobivenu konstrukciju uronite u čašu. Jedino što sada možete napraviti je čekati. Proces kristalizacije obično traje oko tri do četiri dana, a što više čekate, to će kristali biti veći. Budući da u Zagrebu sezona grijanja još uvijek nije završila, svoje sam čaše ostavio na radijatoru četiri dana.

Pazite, na vrhu tekućine će se formirati korica od šećera koju je tu i tamo potrebno razbiti kako bi dobili što bolje rezultate.

 

 

Nakon otprilike tjedan dana izvadite štapiće iz čaše, kratko isperite pod mlazom hladne vode i pustite ih da se posuše na papirnatom ručniku.

I to je u biti to – dobili ste predivne, savršene, jestive kristale. Možete ih negdje objesiti za ukras, uklopiti u aranžman na stolu za nedjeljni ručak ili jednostavno – hvaliti se njima među prijateljima 🙂

 

Alen Bjelopetrović Dax

Komentari

Alen Bjelopetrović

A. B. Dax je znanstvenik u nastajanju, ilitiga magistar kemije trenutno na doktorskome studiju. Ono malo slobodnog vremena što imam najčešće provodim s olovkom u ruci  bacajući misli na papir kako bi bar malo rasteretio skoro pa preopterećeni mozak. Ponekad uzmem fotoaparat u ruke i lutam po Pulskim šumama tražeći napuštene i skoro zaboravljene tvrđave dozvoljavajući im da me odvuku u neki drugi svijet, u neko vrijeme koje je odavno iza nas.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete