Šta je najvažnije ponijeti sa sobom kada odlučite krenuti stopirati kroz galaksiju? Koji je odgovor na život, univerzum i sve ostalo? Šta učiniti kada se nađete u beznadežnoj situaciji bez ikakve šanse spasavanja? Zašto su baš miševi superinteligentna pangalaktička bića? Babilonska ribica kao univerzalni prevoditelj? Odgovor na ova i brojna druga pitanja koja bi vas mogla mučiti možete pronaći u Autostoperskom vodiču kroz galaksiju.

Naravno, takva stvar ne postoji jer intergalaktička putovanja su još uvijek samo ideja u naučnofantastičnoj literaturi i filmovima. Barem se nadam tome. Ne bih baš volio probuditi se jednog dana i otkriti da se oko moje kuće pravi zaobilaznica, a ujedno i hipersvemirska zaobilaznica oko Zemlje što znači da ista mora biti sravnjena, baš kao i moja kuća. Ako to nije Murphyjev zakon, onda zaista ne znam šta je.

Upravo to se dešava Arthuru Dentu, jednom običnom Zemljaninu koji se jednog četvrtka, nakon što je u srijedu padala kiša, probudi prilično mamuran i ispred kuće nađe žuti buldožer u pripremi za rušenje njegove kuće. Da stvar bude gora, njegov prijatelj Ford Prefect (da, baš kao i automobil) je vanzemljac koji piše Autostoperski vodič kroz galaksiju i došao mu je reći da se Zemlja uništava baš tog dana jer Vogoni grade hipersvemirsku zaobilaznicu te se moraju ispaliti brzinom svjetlosti s te male plavozelene planete čiji stanovnici su toliko primitivni da smatraju digitalni sat strašno dobrom idejom.

Tako počinje Autostoperski vodič kroz galaksiju, prvi roman u istoimenom serijalu Douglasa Adamsa, britanskog autora, scenariste i satiričara. Začet kao radio drama 1978. roman je izašao 1979. i prerastao u „trilogiju“ od šest knjiga. Čak pet ih je napisao Adams za svog života dok je Eoin Colfer napisao šestu.

Zanimljivo je da je sam Adams pisao većinu adaptacija i da je dolazilo do brojnih izmjena te da je tek četvrti roman u serijalu nastao kao posve samostalna ideja, a ne adaptacija nekog prethodnog djela. Napisan britkim stilom i obilno obogaćen veoma zdravim humorom (kojeg neki smatraju pretencioznim i silnim) Autostoperski vodič nas na veoma jednostavan način  vodi kroz jednu nezaboravnu avanturu kroz galaksiju i upoznaje sa širokom paletom likova kao što su Marvin “Život? Ne spominjite mi život”, paranoični android, maleni robot koji pati od manične depresije (da, dobro ste pročitali. Robot koji pati od depresije), Zaphod Beeblebrox nekoć nakratko Predsjednik galaksije, što je posve beznačajna titula koja u potpunosti odgovora nekome poput njega s obzirom da je sedam puta zaredom proglašen za najlošije obučeno inteligentno biće u poznatom univerzumu, Trillian, pored Denta jedini preživjeli Zemljanin u univerzumu, te Ford Prefect, iskusni autostoper i vanzemaljski novinar te jedini lik pored Denta koji se pojavljuje u svim romanima.

Gotovo da ne postoji tema koju Adams nije pretresao u Autostoperskom vodiču i okrenuo na humor. Od postanka Zemlje, Boga, ekoloških problema, ljudske gluposti, opčinjenosti novcem do birokratskog aparata, a to je samo vrh sante leda. Jedan od sjajnih primjera njegovog ismijavanja jeste odlazak delfina sa Zemlje. I dok oni čovječanstvu poručuju: “Zbogom i hvala za svu ribu” ljudi to vide kao virtuozni skok i plješću na to. Dok čitate ovaj roman (preporučujem da pronađete cjelokupno izdanje u jednom) smijeh je zagarantovan, a i odlična je vježba za trbušne mišiće jer ovako satirično i inteligentno djelo teško da ćete pronaći negdje drugdje.

Možete pogledati i TV seriju i film, ali niti jedno niti drugo ne obuhvata cjelokupnu Dentovu avanturu i putovanje kroz galaksiju. Šteta da propustite nešto, kao recimo delfine koji odluče vratiti kopiju Zemlje u sklopu svoje kampanje Spasite ljude ili Dentov rad kao sendvičar na planeti Lamuelli.

Zato, bez panike. Peškir u ruke (jer to je ipak najvažnija stvar koju jedan autostoper može imati na svom putovanju galaksijom) i knjigu u ruke jer ispričati bilo šta više od ovoga bi bilo prosto nepoštivanje Adamsovog djela. I pazite se vogonske poezije, iako je na trećem mjestu najgore poezije u galaksiji.

Mirnes Alispahić

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.