Kad je teško – odustani!

Koliko smo si puta zacrtali nešto i u tom trenutku to željeli cijelom dušom i svim srcem? Sama pomisao na ostvarenje te želje ispunjavala nas je beskrajnom radošću i osjećajem samoostvarenja i u trenutku kad smo donijeli odluku da ćemo željeno i ostvariti, to nam se činilo apsolutno ispravno i za nas gotovo sudbonosno? Ali onda, već sutradan, kad smo počeli razmišljati o tome, sjetili smo se stotine realnih razloga zbog kojih vjerojatno nećemo uspjeti.

A onda smo sami sebi rekli da ćemo ipak pokušati. Bez muke, nema nauke. Tko ne pokuša, ne može ni uspjeti. I tako dalje, hrabrili smo sami sebe da ustrajemo i ostvarimo želju svoga srca. Ali bilo je preteško. I na kraju… Odustanemo.

Nego što drugo nego odustati. Jer ustrajati bi značilo da će biti teško. Ustrajati bi značilo da se moramo odreći nečega, ustati se ranije, manje jesti, više vježbati, ne pušiti… Vi izaberite! 

Svaka priča o uspjehu protkana je s bezbroj pokušaja i padova. Ali onaj koji uspije, o tome više ne razmišlja. Jer uspio je. On zna koliko mu je bilo teško, ali na to se više ne osvrće. Ni ne treba, jer uspio je! Ali danas se trebamo prisjetiti upravo tih dana i tih trenutaka kad je bilo teško.

Jer znate u čemu je stvar? U tom danu kad se probudite vi ne znate hoćete li uspjeti. Ne znate. Jedino što u tom trenutku imate je vlastita odluka da ćete se lišiti jednog (udobnog) dijela svog života kako biste možda ostvarili neki novi dio života. Možda. Nesigurno. Teško. Koga bi to uopće privuklo?

Pa na primjer onoga koji želi prestati pušiti. Mora se lišiti pauza i opuštanja uz cigaretu koja mu je grozno stresan radni dan razbijala na manje cjeline. Nema zamjene za odmore uz cigaretu. Umjesto toga pije zeleni čaj, kavu ili grize nokte. Nervozan je i ne zna hoće li uspjeti. Zna samo da želi biti zdrav i da ta namjera ima veću snagu nego opuštanje i lijepa svakodnevnica koju mu druženje s cigaretom nudi.

Ona koja želi smršavjeti. Mora manje jesti. Ali uz hranu ona nije sama. Voli kuhati, voli birati namirnice, misliti o hrani, inspirirati se hranom, družiti se s prijateljima uz hranu, isprobavati nove specijalitete. Ali negdje u njoj, ničim izazvana stoji želja da smršavi. Da ostane putena i da i dalje uživa u hrani, ali nekoj manje kaloričnoj s kojom će ući u manji konfekcijski broj, onaj čijega joj je garderoba puna. Novce želi potrošiti na putovanja, a ne na kupnju nove garderobe jer joj je sva stara premala. I donosi odluku zdravije i pažljivije jesti, vježbati i ostvariti svoj cilj. Lagano? Da je, ne bi ljekarne bile pune raznih čudesnih preparata za mršavljenje koji nam obećavaju da ćemo upravo lagano smršavjeti. Jer to je muzika za naše uši. Lagano! Ali lagano nema.

Odluka. Akcija. Put koji je samo naš, zacrtan ničim drugim do našim mislima. A vjerujte, makar je početak težak, što se mi duže i upornije držimo zacrtanog puta, to će nam se lakše činiti. Teški dani postat će zamijenjeni situacijama koje će nam potvrditi da smo na pravom putu. 

Sitne pobjede poput onih koje pušači koji pokušavaju prestati pušiti dožive kad se lakše počnu uspinjati po stepenicama, bez da se uzdišu. Suknja u koju samopouzdana žena stane prvi put nakon godinu dana.

Najlakše je kad je teško odustati. Zaista je. Ali to nije put ostvarenja želja. A život bez želja je udoban. I apsolutno dosadan. I nemojmo se zavaravati da oni koji uglavnom biraju udobnost nemaju želja. Imaju itekako. Samo ih guraju pod tepih. Jer je za njihovo ostvarenje potreban određeni trud koji nisu spremni uložiti. A nisu svjesni da je i za guranje pod tepih isto potreban trud i da željom za očuvanjem “ne talasaj” zone života isto troše energiju. A za što? Nije li onda bolje ponekad, za ono što nam je bitno mrdnuti dupe, stisnuti zube i ustrajati. Dokle? Dok ne uspijemo.

Anita Ratkić Šošić 

Komentari

Anita Ratkić Šošić

Anita Ratkić Šošić za Amazonke piše kolumnu Dašak pozitive namijenjenu svim ženama koje žive, misle i rade u petoj brzini, ali naravno i muškarcima koji se ih se ne boje. Osnivačica book cluba i projekta „Dašak pozitive“, velika pobornica zdravog pozitivnog razmišljanja i djelovanja, Anitin cilj je uspjeti biti svojom u svakodnevnici ispunjenoj brojnim obavezama. Otuda i naziv - Dašak pozitive, jer uvijek se može naći nešto lijepo na što se možemo osloniti, skupiti snagu i ići dalje. Dokle? Dokle si dozvolimo. A Aniti kažu da si često dozvoljava previše, na što ona odgovara da je tek počela.

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete