Žene bez dlake na jeziku

Da se sada nalazimo u srednjem vijeku i da sam ja neka zrela, punašna djevojka u haljini od prnja, odgovorno tvrdim da ne bih doživjela doba inicijacije u društvo. Ni nesretnu udaju. Još odgovornije tvrdim da sam, ako je teza o življenju brojnih života istinita, ja vjerojatno u svakom bila spaljena. Ili sam netragom nestala u mračnim vodama rodnog mi mjesta. Kao i mnoge žene slične meni.

Razlog je tome brutalna iskrenost, naša životna suputnica. Nemamo mi instalirane stopere za zaustavljanje naleta komentara. Kada momentumi u nama krenu, više ih nije moguće zaustaviti. U raspravi s ovakvim ženama, kao da ste na brzom toboganu – teren je sklizak, a gušite se u vodi prije nego ste uopće postali svjesni da ste se popeli stepenicama i započeli jurnjavu. Brzopotezno i nemilosrdno – čut ćete upravo ono što smatraju da zaslužujete.

Jer one ne znaju riječi umatati šarenim vrpcama. Ionako, kada biste ih razmotali, njihova bi vas iskrenost srezala u trenutku. One za umatanjem i nemaju potrebe. One su jednostavne i žive život ne komplicirajući ga. Ako osjete potrebu propucati metu nezadovoljstva, to će i učiniti, i ne osvrnuvši se.

Ako im vaša priča dosađuje, reći će to bez imalo srama, čuvajući svoje trenutke za pametnija posla, kao što je, na primjer, iznošenje smeća. Neće nimalo dvojiti oko toga trebaju li odbiti popiti kavu s vama, ako vi niste ti na koje žele potrošiti svojih pola sata. Neće skrivati svoje mišljenje samo zato što bi isto nekoga moglo uvrijediti. Različiti smo, razmišljanja su nam šarolika i, suprotno vjerovanju, smijemo ih izreći naglas! Doista, ne postoji razlog koji bi opravdao grč zbog ušutkavanja sebe samih, kako bi drugima osigurale komfor.

One ne znaju pognuti glavu…

One poznaju svoju vrijednost i nisu je spremne srozati na manje od onog što znaju da zaslužuju. Ulazak u krugove bliskih ljudi ne dozvoljavaju svakome. Sarkastične su, inteligentne i tople iznutra, no, ako smrdite, hladnokrvno će vam saopćiti da smrdite, a zatim nastaviti ispijati svoju kavu. A onda će dodati i da vam je kosa masna.

Umjesto da slušaju vaše jadikovke, reći će vam da ste sami izabrali živjeti život koji živite i da ga promijenite, ako vam se ne sviđa. Neće vas tješiti niti odobravati vaša očajna nastojanja da zadobijete mrvicu sažaljenja. Ako niste sretni u braku, reći će vam da se rastanete, a neće pljuvati po vašem supružniku/supružnici, kako bi se vi osjećali bolje.

One ne znaju savinuti koljena da bi kleknule pred Većinom…

Ovakve žene zaslužuju poseban orden časti! U svijetu čije stanovnike proždiru društvene norme i konformizam, one su alfa žene, neustrašive i nadasve jednostavne.

Neće praviti spektakl oko snalaženja u prostoru, samostalne kupnje nekretnine ni bočnog parkiranja. Mogu prve prići muškarcu ili ne moraju, njima je svejedno.

U društvu koje ih ne razumije, vrlo su često omražene. Potajno, svi im se dive, želeći za sebe ukrasti barem trunčicu njihove hrabrosti.

One cijene samo istinske vrijednosti i ne podnose samonametnute autoritete. Nikada se neće klanjati imaginarnim kultovima ličnosti. One jako dobro znaju da je svaki razmetljivac ispod svoje maske – slabašna kukavica. Pogađate, to će sa smiješkom i izgovoriti.

One ne pripadaju kuloarskim krugovima. Previše je surovosti u njima, da bi im poklanjale svoju pažnju. One neće jesti ribu, ako je ne vole, samo kako bi kasnije pljuvale po nečijem kuharskom umijeću. One će priču skratiti i saopćiti da nisu ljubiteljice ribe i ribu neće jesti.

Ako osjete potrebu pohvaliti vas, to će i učiniti, ljupko, nježno i iskreno. Ako pomisle da ste nešto gadno zgriješili, to će vam i reći, nesputano, izravno i – iskreno.

Britko kao što je oštrica sablje, ukazat će vam na poštovanje koje od vas traže i zaslužuju. Ni u kojem trenutku neće dozvoliti poigravanje koncima njihovih života. One nisu rođene da bi se prilagodile. Prevelike su za tijesne kutije stereotipa i ne podnose pokušaje rezanja krila. One žele sve i žele to odmah.

Nives Rog

Komentari

Nives Rog

N.R. za sebe kaže kako je često sapliću vlastite misli. Još se češće šali kako u njezinoj glavi stanuje mnogo ljudi, mnogo osobnosti. A onda se pita - šali li se doista?! Pisanje je, ipak, unutar raznolikosti njezine duše, nit koja čvrsto povezuje sve vidove njezine osobnosti. A kada ne želi biti smirena, glasna je i nasmijana, u društvu najdražih joj ljudi. Svi su oni dio nje i nepobitno zaslužni za sve što jest i sve što vjeruje da će biti. Zato, zahvaljuje Svemiru na šarenim krpicama od kojih je satkana. Jer, voli sebe baš takvu kakva jest! Lutalicu!

You May Also Like

Odgovori, komentiraj, diskutiraj

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete