Timijan bismo svi trebali imati u kućnoj ljekarni, a njegova ljekovitost poznata je od davnina.

Timijan je izuzetno snažan u poboljšanju cjelokupnog zdravlja, a nudi brojne zdravstvene prednosti te je bogat kalcijem, željezom i kalijem te djeluje kao antioksidans.

Ljekovita svojstva često se koriste u proizvodima za liječenje multiple skleroze, lupusa, reumatoidnog artritisa i fibromialgije.

Ova korisna biljka regulira krvni tlak, liječi kašalj i bronhitis, pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, liječi kronični umor, astmu, upalu grla, laringitis, bori se protiv vrtoglavica, lupusa, fibromialgije, artritisa, multiple skleroze…

Sljedeće piće pomoći će vam da iskoristite moćna svojstva timijana

Sastojci:

  • šaka timijana
  • šalica vode
  • med (po želji)

Priprema:

  1. Operite timijan i stavite ga u zdjelu.
  2. Zakuhajte vodu i prelijte je preko timijana.
  3. Ostavite nekoliko minuta, a zatim procijedite.
  4. Možete dodati med kako biste zasladili piće.
iStock 942183080

Razlika između timijana i majčine dušice

Obje biljke su iz roda Thymus, timijan punim imenom Thymus vulgaris, a majčina dušica Thymus serpyllum. Razlika je ta što timijan raste uspravno, a majčina dušica puže.

Osim toga, timijan cvate bijelim ili lagano ružičastim cvjetićima, a majčina dušica ima cvjetiće u tamnijoj nijansi ružičaste. Miris im je vrlo sličan, a što se tiče okusa, majčina dušica ima nešto gorči okus. Imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana malo izraženija.

By Živim.hr

Naša je misija kroz koristan, stručan, aktualan i zanimljiv sadržaj nadahnuti donošenje pozitivnih životnih odluka te promjenu paradigme ‘moram’ u ‘želim’ živjeti zdravo.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.