Muškarci kreteni

Ima onih divnih, smirenih duša za koje se pitate kako su u ovom svijetu, zakrčenom ludilom raznih boja, ostali svoji. Kako ih, dovraga, još uvijek krase ta srebrna krila dobrote i pozitive koja u vama stvara želju da budete u njihovom društvu?! Ima tih muškaraca čijim se šalama smijete dok vam u prsima ne ponestane kisika. Onih koji će s vama rado podijeliti posljednji zalogaj i slušati o vašoj ljubavi prema krpicama, ne očekujući ništa zauzvrat. Ima ih toliko koji vas raznježe nekom blesavom gestom zbog koje loš dan poprimi pozitivan predznak. Onih momaka koji će vama rješavati test, a sami će dobiti lošiju ocjenu jer svoj nisu stigli riješiti. (U Honduras, zašto tvoju dobrotu nisam prepoznala prije?!) Ovakvi momci sa strpljenjem slušaju o vašim menstrualnim grčevima. Da, upravo tako! Slušaju o menstrualnim grčevima jer znaju da vas boli, jer su dobri momci!

Nažalost, ovaj je Svemir mjesto suprotnosti! U ovoj je divoti mnogo umarajućeg korova. I ne, nećemo se lagati jer – danas mi je ponestalo papira za umatanje. Nemam više ni vrpci kojima bih uljepšala ovo što imam reći. Da, na svijetu ima kretena! Oni umaraju. Naporni su. Kradu energiju. Definitivno ne zaslužuju svoj tekst. Ali zaslužuju ga sve one djevojke i žene koje takvima svojom ljubavlju grade hramove.

Draga nepoznata djevojko,

ako ti, kada neutješno plačeš i kada je sve što želiš njegov zagrljaj jer se, makar naizgled, čini da bi svijet tada bio bolje mjesto, a on ti odbrusi da si dosadna i poruči da prestaneš biti plačljivica, ne, on nije vrijedan tvoje ljubavi, on je kreten.

Kada neprestano zaboravlja na vaše dogovore ili kasni na sastanke, ne, on nije zauzet. Nije zapeo u prometu. Nije se desila tramvajska nesreća u kojoj su mu slomljene noge ili je, još gore, izgubio svijest, zbog čega nije bio u mogućnosti ispoštovati dogovor. Ne, on jednostavno ne cijeni tvoje vrijeme, a ni tebe. Nisi mu dovoljno važna i to ti otvoreno pokazuje. On nije momak kojeg želiš zvati svojim. On je kreten.

Izravno i nepokolebljivo saopćenje da se savršeno uklapaš s kuhinjskim elementima i da je krajnji rok da mu pripremiš sarmu jer si žensko i jer je on gladan nije simpatičan način da ti tvoj odabranik ocrta svoju beskrajnu ljubav. Jedina osoba za koju obiluje ljubavlju jest on sam – kreten. Poželi mu grčeve u želucu i odšetaj u pozitivniji svijet.

Nekoliko poziva dnevno i poruke u kojima te traži da mu fotografiraš mjesto na kojem se nalaziš, uz sasvim slučajnu opasku kako bi volio da se telefonski čujete svake večeri prije spavanja, draga i dobra djevojko s nedovoljno iskustva – ne samo da je manijakalno, već i kretenski na stotu! Jer, osim što želi biti siguran da u svakom trenutku zna gdje si i da nemaš prijatelja ni života, osim s njim, ovo je česta vrsta kretena i ne, ne moraš ga voljeti, nisi mu majka.

Sjećaš li se, mila, kada si mu rekla da nosiš njegovo dijete, a on te napustio? Sjećaš li se i trenutka kada si rodila, a on nije bio uz tebe? Kada si radila nekoliko poslova da bi svom djetetu osigurala nasmijano djetinjstvo? Još ga voliš, kažeš? Ti voliš svoju muku i dramu, no to mijenja činjenicu, dušo, da je on kreten. K. R. E. T. E. N.

Ono kada viče na tebe pred svima, kada vam djeca plaču slušajući uvrede kojima te obasipa jer njima obiluje, no preslab je da ih usmjeri k jačima, revoltira li te imalo?! Opravdavaš li kretena jer je navodno imao težak dan?

Gore opisani korov čovječanstva vrlo će teško ikada nestati. Stari su koliko i kamen u drevnoj Mezopotamiji. I neka su. Jer svi kreteni, paradoksalno, u našim životima igraju vrlo važne uloge – pokazuju nam i uče nas, bez iznimke, kakvi nikada ne želimo biti.

Zato, hvala vam, kreteni! Zbog vas dobri momci znaju kakvi ne žele biti, sve pametne djevojke vide kakve momke ne žele, a divni anđeli s početka priče dobivaju priliku zasjati. Ipak, oni su ono što želimo u svojim životima! Ne želimo olujna nevremena koja bismo proživljavale s vama, gušeći se u poplavama zlobe. Jer vi… Vi ste samo – kreteni!

Nives Rog

Komentari

Nives Rog

N.R. za sebe kaže kako je često sapliću vlastite misli. Još se češće šali kako u njezinoj glavi stanuje mnogo ljudi, mnogo osobnosti. A onda se pita - šali li se doista?! Pisanje je, ipak, unutar raznolikosti njezine duše, nit koja čvrsto povezuje sve vidove njezine osobnosti. A kada ne želi biti smirena, glasna je i nasmijana, u društvu najdražih joj ljudi. Svi su oni dio nje i nepobitno zaslužni za sve što jest i sve što vjeruje da će biti. Zato, zahvaljuje Svemiru na šarenim krpicama od kojih je satkana. Jer, voli sebe baš takvu kakva jest! Lutalicu!

You May Also Like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete