Samo jedna opeklina od sunca u životu može udvostručiti rizik za obolijevanje od melanoma.

Maligni melanom spada u zloćudne  tumore koji nastaju iz melanocita. Gotovo uvijek se pojave na koži, no može nastati i na ostalim dijelovima tijela u kojima se nalaze melanociti. Može se razviti na prethodno normalnoj koži ili malignom promjenom postojećih madeža.

Incidencija posljednjih nekoliko desetljeća pokazuje značajan porast u Hrvatskoj ali i u ostalim zemljama svijeta.

Ukoliko primijetite madež koji se prezentira kao nepravilno tamno pigmentirana kožna promjena koja je narasla ili se počela mijenjati u nekom proteklom periodu, a osim promjene u veličini i izgledu vrlo često se može javiti i svrbež. To su znakovi koji vas moraju upozoriti da se javite na pregled dermatologu.*

Čimbenici rizika

Nekoliko stvari može povećati rizik od nastanka raka kože. Jedna od najvećih je izloženost UV zračenju i sunčanje. Većina karcinoma kože ima veze s izlaganjem suncu u prošlosti. Tako, na primjer, ako ste zaradili opekline od sunca kao dijete, to bi moglo povećati rizik

Ostali čimbenici rizika uključuju:

  • Imate puno madeža ili atipičnih madeža
  • Osobna ili obiteljska povijest melanoma
  • Imate prirodno crvenu kosu
  • Blijeda put i sklonost opeklinama od sunca

Pregledajte madeže

Odvojite vrijeme da pogledate vašu kožu od glave do pete. Koristite se zrcalima kako biste provjerili leđa i druga teško vidljiva mjesta.

Dea Marinović

Naša je misija kroz koristan, stručan, aktualan i zanimljiv sadržaj nadahnuti donošenje pozitivnih životnih odluka te promjenu paradigme ‘moram’ u ‘želim’ živjeti zdravo.

Komentari