Ponekad s proljećem u paketu dođe i sjeta…

Znate li za magnoliju? Da, ima film… Ali ima i cvijet. Nakon što se pupoljak potpuno otvori, ne traje duže od dva-tri dana. Baš me taj cvijet uvijek podsjeti da je sve u životu prolazno. Što je nešto ljepše, to u pravilu kraće traje. Zato cvijet magnolije tako kratko traje – jer je savršen.

 

 

Većina ljudi će se složiti da su jeseni sjetne. Meni nekako ipak više pogodi proljeće. Umjesto radosti ono često donese sjetu. Za jesen je takvo stanje uobičajeno; priroda se gasi i sasvim je normalno da neke stvari moramo otpustiti. Moramo ih prepustiti zaboravu – tak ose svijet vrti iz godine u godinu. Jer ako jedna stvar ne umre, druga ne može biti rođena.

 

 

Međutim, tek u proljeće, kada sve ponovno kreće, shvaćam da sam neke stvari morao ostaviti iza sebe. Neke koje sam želio, i one druge – koje sam morao. Najčešće baš te koje sam morao, nisam želio ostaviti.

 

 

Sada, dok krećem iz početka nekim sasvim novim stazama sjećam se onih oaza koje sam morao napustiti. Teško je živjeti sa znanjem da ste to nešto zauvijek ostavili i da povratka nema. Ipak, život nas vječito uči, a jedna od lekcija koju moramo savladati je da poglavlje u kojemu se nalazimo moramo zatvoriti, dovršiti. Na ovaj ili onaj način. Tek kada ga zaključimo možemo otvoriti novo.

 

 

Pa hajmo onda dovršiti nedovršene poslove i otvoriti novo poglavlje. Idemo ga napisati iz početka, krenimo od praznog lista papira. Prva riječ, prva rečenica. Odlomak. Stranica. Korak po korak tako ćemo ispisati svoj život. Iz ničega ćemo stvoriti nešto. Nova priča raste na temeljima prethodnog poglavlja. Novi život izniče iz suhe, ali plodne zemlje.

 

 

Niče, raste, buja i cvjeta. Potrudi se napisati dobro poglavlje. Potrudi se da ovo ne bude tužno. Zakorači u novu avanturu, probudi istraživački duh. Nikada se nemoj bojati promjene. Slažem se, nije svaka promjena dobra, ali svaka ima svoju svrhu. Svaka će te poučiti nečem novom. Udahni. Proljeće je, život se budi. Probudi se i ti.

 

 

Probudi se. Živi.

Alen Bjelopetrović Dax

 

Komentari

Alen Bjelopetrović

A. B. Dax je znanstvenik u nastajanju, ilitiga magistar kemije trenutno na doktorskome studiju. Ono malo slobodnog vremena što imam najčešće provodim s olovkom u ruci  bacajući misli na papir kako bi bar malo rasteretio skoro pa preopterećeni mozak. Ponekad uzmem fotoaparat u ruke i lutam po Pulskim šumama tražeći napuštene i skoro zaboravljene tvrđave dozvoljavajući im da me odvuku u neki drugi svijet, u neko vrijeme koje je odavno iza nas.

You May Also Like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete