Prije ili kasnije, svaki par prolazi kroz krizu i to je apsolutno neizbježno. Dobra vijest je da kad se suoče s krizom, parovi dolaze do novog nivoa u svojoj vezi i otkrivaju nove načine kako da budu sretni jedno s drugim.

Stručnjaci tvrde da se ne trebate bojati bračnih kriza jer je to znak da se vaš odnos razvija. Ono što je bitno je da ne odustajete i da pronađete rješenje za vaše poteškoće.

1. godina braka – FAZA REALIZACIJE

Ova faza se, kažu psiholozi, najčešće događa nakon 6-12 mjeseci zajedničkog života. Početna zanesenost i zaljubljenost lagano blijedi i tada vidite partnera onakvog kakav zaista je, sa svim slabostima, manama i možda nekim ne baš lijepim navikama.

– Ovo je razdoblje kada učite raditi kao tim – kažu stručnjaci.

Ako do sada niste razgovarali o ozbiljnim temama kao što su financije, djeca, posjeti obitelji, slobodno vrijeme… vrijeme je da to učinite sada. Otvoreno i iskreno razgovarajte o prioritetima.

Postoji mogućnost da se nećete u potpunosti poklopiti sa stavovima partnera i tada ćete morati naći kompromis. Vrlo je važno u ovom periodu postići čvrst dogovor o gorućim pitanjima.

3-4 godine braka – OPASNA ‘ZONA KOMFORA’

Istraživanje koje je uključivalo 2000 britanskih bračnih parova, pokazalo je da parovi nakon tri i pol godine počinju jedno drugo uzimati zdravo za gotovo, manje se seksaju i prestaju govoriti ‘volim te’. S jedne strane, ovo je odličan osjećaj sigurnosti i opuštenosti. Iako je 82 posto ispitanika reklo da je sretno u braku, 49 posto je spomenulo da bi voljeli da im je partner romantičniji.

Ono što možete učiniti je, kažu stručnjaci, održati određeni stupanj emotivnog intenziteta u vezi. Češće si udijelite komplimente i pohvalite dostignuća partnera. Ponekad je bolje prešutjeti neke stvari, ne morate sve što vam je na umu i – reći.

Ako vidite da postoji problem, započnite razgovor mirno i bez optuživanja. Prvo pogledajte unutar sebe. Brak se razvija kada su partneri u stanju vidjeti sebe i kad shvate koliko oni sami doprinose ili ne doprinose braku.

iStock 903010912

5-7 godina braka – KRITIČNO

Mnogi sedmu godinu braka nazivaju onom kritičnom. Do tog perioda, par ima uređen odnos te tretiraju jedno drugo kao da su na auto-pilotu, što je velika greška. Zainteresiranost i seksualna privlačnost se, uslijed rutine, smanjuju.

Čini se kao da partneri znaju sve jedno o drugom. Ponekada se par odlučuje na dijete kako bi spasili brak, ali zapamtite da je dijete zasebna osoba, a ne spasitelj.

Što možete napraviti:

  1. Otvorena komunikacija. Razgovori ne smiju biti formalni poput: ‘Kakav ti je bio dan?’, ‘Dobar’, već iskreniji i emotivniji.
  2. Rješavajte probleme čim se pojave, ne dozvolite im da se gomilaju.
  3. Slušajte sebe. Osvježite listu svojih želja, ciljeva i planova. I podijelite to s partnerom.
  4. Razgovarajte o vašoj budućnosti. Kakve planove imate za sljedeću godinu, ili sljedećih 5 ili 10 godina? Opet, ključ je u otvorenosti i iskrenosti.

10-15 godina braka – ‘TEŠKO DOBA’

Nedavna studija pokazala je da je 10. godina najteža prekretnica svakog braka. Pokazalo se da žene u ovom periodu imaju ogroman teret odgovornosti: brinu o djeci, kući te rade. S obzirom na to da imaju sve manje vremena i kvaliteta odnosa s partnerom se smanjuje. Može se dogoditi i da muškarac više ne doživljava svoju suprugu kao privlačnu ženu.

Statistički podaci pokazuju da prosječan brak u Europi traje 11 godina.

Dobra vijest je da ako prevladate ovu krizu, zadovoljstvo u vašoj vezi će rasti sljedećih 20 godina. Češće se smijte zajedno i smanjite nivo očekivanja. Možda vaš brak nije savršen, ali nije baš ni tako loš? Fokusirajte se na pozitivne strane vašeg braka i partnera.

20-30 godina braka – KRIZA SREDNJIH GODINA I ‘SIJEDI RAZVOD’

Kriza nakon 20 godina braka događa se zbog osobne krize srednjih godina svakog od supružnika.

Efekt se povećava takozvanim sindromom ‘praznog gnijezda’ kada djeca odrastu i odu od kuće, a supružnici ostanu sami kao na početku veze. Mnogi parovi tada imaju osjećaj da je njihov brak istrošen je su ispunili svoju glavnu misiju.

Što možete učiniti:

Nemojte se distancirati jedno od drugog. Potražite drugi smisao vas kao para. Ako su parovi ignorirali probleme dok su podizali djecu, kada ostanu sami ti problemi se mogu samo pojačati S druge strane, sad imate više vremena da ih riješite. I to je sjajna prilika da obnovite svoj brak. Zajedno se bavite sportom, stvarajte nove zajedničke planove kao što su putovanja, novi poslovi, učenje jezika i bilo što drugo što će vam pomoći da stvorite nezaboravna iskustva.

iStock 939812120

Neuobičajene preporuke za prevladavanje bračnih kriza

Mort Ferte, stručnjak za odnose, smatra da popularne preporuke za spašavanje braka kao što su dijeljenje osjećaja s partnerom i posjet psihologu, nisu uvijek efikasne. On zato donosi neke svoje preporuke:

1. Spasite svoj brak sami. Obično se vjeruju da se brak može spasiti samo ako su oba partnera spremna raditi na problemima.

– Napori jedne osobe također mogu promijeniti dinamiku braka i motivirati tvrdoglavijeg supružnika da se pridruži tom procesu – kaže Mort.

2. Ne postavljajte si pogrešna pitanja. Nemojte se pitati: ‘Je li on/ona prava osoba i jesam li dobro izabrao/la’. Ključ uspješnog braka nije pronalaženje prave osobe, već učenje kako da volite onu koju ste našli. Ljubav nije sreća, već vaš izbor.

3. Razdvajanje vas udaljuje, a ne zbližava. Razdvajanje, koje navodno može osvježiti vaše osjećaje, može vas udaljiti još više i to pogotovo tijekom bračnih kriza kada vam je cilj ponovno zbližavanje.

4. Razgovarajte manje o problemima. Razgovor o bračnim problemima ne samo da ih ne rješava, već ih, kaže Mort, produbljuje i dovodi do svađa i ljutnje. Razgovor o problemu ne znači da ste ga riješili. Manje razgovarajte, više radite.

5. Ne pričajte svima o bračnoj krizi. Jedna od najvažnijih vrijednosti braka jest povjerenje, pa je zato razgovor s obitelji ili prijateljima o braku ili partneru velika greška.

Živim.hr

Komentari

Naša je misija kroz koristan, stručan, aktualan i zanimljiv sadržaj nadahnuti donošenje pozitivnih životnih odluka te promjenu paradigme ‘moram’ u ‘želim’ živjeti zdravo.