Artemis, Andy Weir- priča o tamnoj strani Mjeseca

Dobrodošli u Artemis, u prvi i za sada jedini gradić na površini Mjeseca. U mjesto gdje žive ekscentrični bogataši a njihov mir svakodnevno remeti nova tura bogatih turista koji žele potrošiti svaki zarađeni novčić donesen sa Zemlje.

Pretpostavljate da je doći u Artemis skupo, a živjeti u njemu je još skuplje. No grad je tu da im ispuni svaku želju. Svaka vrsta luksuza njima je na raspolaganju. Međutim, oni koji ostvaruju sve želje i željice bogatašima nisu toliko blagoslovljeni novcem pa se za život moraju se snalaziti na razne načine. A njihov život na Artemisu ne ovisi o ničem drugom nego o umijeću preživljavanja. Da se razumijemo, nije njima toliko loše, a hoće li im i kako biti ovisi samo o sposobnostima, umijeću pregovaranja i ambicioznosti.

Kad je želja jača od mogućnosti

A Jasmine Bashara, za prijatelje poznata pod imenom Jazz je i više nego ambiciozna. Jazz ima samo jednu želju- sakupiti dovoljno novaca da napokon napusti rupu u kojoj živi i priušti si normalnu sobu s kuhinjom i vlastitim kupatilom.

Ja sam jedan od običnih smrtnika.
Živim u Conradu Dolje 15, prljavom području petnaest katova ispod površine u Conradovu balonu. Da je moje susjedstvo vino, poznavatelji bi ga opisali kao “šugavo, s primjesama neuspjeha i loših životnih odluka”.

Odrastajući uz vrlo vrijednog oca koji ju je naučio tajnama vlastitog zanata, Jazz je shvatila da uz posao koji radi nikada neće doći do vlastitog cilja. A što jedna vrlo pametna djevojka može napraviti u malom gradiću poput Artemisa a ne želi raditi ono za što je obučena? Okrenuti se sivim vodama švercanja.

Sve se mijenja kada joj jedan od njenih redovnih- i bogatijih- mušterija ponudi posao koji ne može odbiti. Jest da mora sabotirati tvrtku koja proizvodi kisik za Artemis, ali velik je novac u pitanju za kojeg je Jazz smatra da je vrijedan rizika. A i nije da mora nekoga ubiti, nego samo sabotirati kombajne koje su u vlasništvu tvrtke Sanchez aluminija.

Minuta posla! Što uopće može krenuti po krivu? Mm-da… osim činjenice da svog bogatog najmodavca uskoro pronalazi mrtvog? I da shvaća da se uvukla u zavjeru čiji je cilj kontrola Artemisa i basnoslovnog bogatstva? Te da je definitivno na listi brazilske mafije koja ju želi vidjeti mrtvu? Može li biti gore?!

Kao i u Marsovcu, vaša odluka hoćete li ćete uživati u ovoj knjizi ili ne ovisi o samo jednoj stvari- kako ćete doživjeti glavnu protagonistkinju

Jazz nije lik na koji ćete često naletjeti u knjigama. U jednom trenutku ćete se smijati njenim šalama a u drugom joj vikati da odraste. U muškom svijetu- jer priznajmo činjenicu, Artemis je muški grad- ona je izgradila svoje malo carstvo. Jest da je u većini slučajeva bez novaca, ali još nisam naletjela na toliko otresitu, ambicioznu, inatljivu, prkosniju, pametnu i tvrdoglavu osobu koja će vam toliko ići na živce. A koliko god da ima mana, toliko ima i vrlina- koje možda ne pokazuje, al znate da su tu, negdje duboko ispod nje- i zbog kojih ćete promijeniti mišljenje o njoj.

Priča s dozom fizike

Očito je da Jazz shvaća koliku je glupost napravila i da ne postoji čovjek hm..žena, koja može spasiti Artemis osim nje same a Andy Weir očigledno zna kako zakomplicirati stvari. Sjećate li se samo Marsovca? Akcija- reakcija? Zakoni fizike? Da, i ovdje su zakoni fizike sa zakonom Mjeseca. Ima li vam to smisla? Kao i u Marsovcu Weir je stvorio nešto što mnogim čitateljima izgleda nedostaje: žanr koji spaja uzbudljivu avanturu i zabavu s realnom i uvjerljivom znanošću. U jednom trenutku priča nije predstavljala samo Jazz i život u Artemisu nego i čuda i opasnosti života na Mjesecu. A kako to objasniti drugačije nego spojiti priču s dozom fizike?

Sve u svemu, uživala sam s ovom knjigom, baš kao što sam i očekivala. Pravi test za svakog čitatelja definitivno će biti Jazz koja će vam se svidjeti ili ne i koja će utjecati na doživljaj knjige. A ako vas osvoji, nema sumnje da ćete uživati na tamnoj strani Mjeseca.

Ana Čaić Blažević 

Komentari

Ana Čaić Blažević

Pozdrav svima! Moje ime je Ana i upravo čitate moj osvrt. Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu- kad nemam neku bogatu tetu-  i otvoriti mali book shop gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado dijelim sa svojim prijateljima. Moje osvrte možete pročitati u kolumni Čitajmo zajedno a možete me i popratiti i na  FB stranici i blogu Bibliomanija. Svi ste dobrodošli! <3

You May Also Like

Bol, Lisa Gardner,bibliomanija, Ana Čaić Blažević, APortal,majka, dijete