Hiperglikemija je povišena razina šećera u krvi i uzrokuje sve simptome i tegobe vezane uz dijabetes, koji je metabolička kronična bolest.

Osnovna je osobina bolesti povišena razina glukoze u krvi uzrokovana poremećajem u izlučivanju i/ili djelovanju inzulina. Ako inzulina nema ili ne djeluje, glukoza iz krvi ne može ući u stanicu pa se njezina razina u krvi povisuje.

Neki od ranih simptoma visokog šećera u krvi:

1. Umor

Kroničan umor i slabost su nespecifični simptomi i mogu biti znakovi niskog šećera u krvi. Vrlo je važno ne ignorirati bilo kakvu vrstu umora i iscrpljenosti koja, usprkos tome što idete u krevet i budite se ujutro kao i inače – ne prolazi.

2. Glavobolja

Glavobolje su nevjerojatno uobičajene i zato je važno prepoznati kakvu glavobolju imate (npr. migrene). Međutim, svaka nova, kronična glavobolja zaslužuje razgovor s liječnikom. Možete osjetiti bol koja počinje u stražnjem dijelu glave i gornjem dijelu vrata.

3. Zamućenje vida

Prekomjerne količine glukoze u krvi mogu utjecati na vašu mrežnicu, uzrokujući stanje koje se naziva dijabetička retinopatija. Kao rezultat toga, može doći do zamagljenog vida i plutajućih čestica.

4. Često mokrenje

Ta dodatna glukoza također može utjecati na vaše bubrege, koji su odgovorni za uklanjanje viška vode iz krvi za proizvodnju urina. Previše glukoze u krvi može oštetiti krvne žile u bubrezima, što ovaj postupak filtriranja čini manje učinkovitim i uzrokuje češće mokrenje.

5. Povećana žeđ

Često uriniranje znači da tijelo izbacuje više vode nego inače, što lako može dovesti do dehidracije. Žeđ će vam se pojačati, čak i ako vam se čini da pijete normalnu količinu vode kao i inače.

Ako se simptomi visoko šećera u krvi ne liječe, mogu postati očitiji i ozbiljniji u roku nekoliko dana ili tjedana.

Evo što će se još dogoditi:

6. Teško ćete se koncentrirati

7. Suha usta

8. Abnormalna glad

9. Zbunjenost

10. Pomanjkanje daha

11. Bol u trbuhu

Ako imate dijabetes, važno je pridržavati se individualiziranog plana prehrane. Ako ste primijetili simptome dovoljno rano, moguće je sniziti visoku razinu šećera u krvi sa samim promjenama načina života (uključujući prehranu i tjelesnu aktivnost).

Dea Marinović

Naša je misija kroz koristan, stručan, aktualan i zanimljiv sadržaj nadahnuti donošenje pozitivnih životnih odluka te promjenu paradigme ‘moram’ u ‘želim’ živjeti zdravo.

Komentari