Autor: Alis Marić / Photo: Privatna galerija autorice / Izvor: Bakino Zlato by baka blogerica

Bila sam jako mlada mama. S jedva napunjenom 21 godinom rodila sam Tina. Danas je Tin tata mom prvom unuku. On je preskočio tih 15 godina prednosti tako da nisam baš najmlađa baka. To bude tako u prirodi. Jedna generacija se požuri, druga malo zastane. 

Sve moje prijateljice su tada uživale u studentskim danima, izlascima, provodima i putovanjima. Mene je za razliku od njih zapala velika odgovornost, briga ali i najveća ljubav. Tada nisam nikome dala da mi soli pamet. Iako sam imala samo 21 godinu sve sam radila oko bebe sama i sve sam znala. Bila sam najpametnija mama. Doduše stvari su tada bile nešto drugačije. Da se prisjetim:

– moja beba je većinu vremena spavala na trbuhu – sada čujem da je to strogo zabranjeno.
– nije bilo papirnatih pelena
– platnene pelene su se iskuhavale i peglale
– nije bilo gotove hrane za bebe tj. tek se počela pojavljivati u Hrvatskoj, ali smo je zato nabavljali u Austriji
– Hipp hrana se iz Austrije donosila u paketima i pomno planirala za specijalne prilike – duže šetnje, izlete ili posjete.
– izbor adaptivnih mlijeka je bio siromašan i vrlo često ga male bebe nisu podnosile. Barem ga je moj Tin bljuvao u lukovima. Tako da sam ustrajala na dojenju do skoro 8 mjeseci njegove starosti.
– nije bilo izbora oko čuvanja bebe – ili baka servis, ili jaslice ili dati otkaz. Imala sam sreću da u to vrijeme nisam radila tako da sam isključivo ja bila s bebom. Najbolja opcija za bebu i za njen kasniji razvoj i život.
– izbor kolica je bio sužen i siromašan. Danas kada gledam kakva se vozila postoje za te male bebače – zavrti mi se u glavi. Pa kako se roditelji uopće mogu odlučiti za jedna. Jer sva su naime dobra.
– oprema za bebe je danas svemirska. Nema što nema. U moje vrijeme je i ona mala ležaljkica bila čudo.

Sve u svemu iako sam bila moderna mama puna tolerancije i razumijevanja za sve opcije, danas ne želim svojoj snahi i svojem sinu soliti pamet majčinstvom. Prepuštam njima da odluče što će primjenjivati, kako će bebu stavljati spavati, kako će je hraniti, kako će je oblačiti i kako će je odgajati. Nikad nisam bila pobornica petljanja u odgoj, njegu i brigu oko beba. Svatko radi kako najbolje zna i umije. Koji puta ispričam kako je to bilo kod mene, dam kratki dobronamjerni savjet i na tome stajem.

Nisam voljela da se meni netko petlja u odgoj i njegu bebe pa stoga niti ja to neću raditi.

“Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.”

(Tadijanović).

Alis Marić

Obožava miris knjiga, voli ih dodirivati, uživa u lijepim mjestima za čitanje, udobnim foteljama te mekom i mirisnom krevetu gdje se može opušteno čitati. Osobito voli – knjige preporučivati. “Jedno jutro sam se probudila i shvatila što mi je činiti. Kao što je danas na djelu svojevrsna pomama za kulinarskim emisijama jer ljudi imaju interes, ali ne znaju što točno kuhati pa im treba servirati emisiju, tako i ja serviram ljudima novitete i pomažem u orijentaciji među knjiškim naslovima”, pojašnjava Alis koja nije opsjednuta, kako to ona kaže, samo čitanjem knjiga, nego i svime što se veže za knjige.

Komentari