Znate, uvijek mi je teško započeti pisati osvrt… ne znam zbog čega.

No, mogu vam reći da Karolina nije imala problema započevši pisati priču, priču o samospoznaji kojoj početak oduševljava i niti malo ne otkriva o čemu je, zapravo, riječ. Priča me, u startu, podsjetila na famoznu “Kolibu”, i pomalo na “Celestinsko proročanstvo”. Oni koji su  pročitali te dvije knjige, već dobivaju uvod u ovaj roman. No, “Nebo iznad neba” se, uvelike, razlikuje od spomenutih knjiga.

Na početku, spominje se Nora i njezino bjesomučno propadanje u crnu rupu, dozivajući brata Jakova da joj pomogne. No, prsti bježe i ne spajaju se, a ona se budi promrzla i blatnjava u nekoj drugoj dimenziji iz koje samo želi pobjeći. Ta ohola Nora koja je bolja od svih i svega što se ovdje nalazi.

A zašto je tu? Baš kao i Nora, to možete i vi saznati ako knjigu uzmete u ruke.

Jednu stvar nisam mogla ne primijetiti. A to je stil pisanja. Karolina je spisateljica poezije kojoj je ovo prvi objavljeni prozni roman. No kroz tu prozu, itekako se osjeti poetski izričaj.

Na moje pitanje njoj: “Da l’ je to slučajno ili namjerno?” – odgovorila je: “Ništa nije napisano slučajno, svaka rečenica nosi svoju težinu, ono što tjera na dublje razmišljanje.”

Moja preporuka za čitanje ovoga romana je: Zaključajte vrata; po ovoj zimi se utoplite dekicom sa skuhanim čajom ili, još bolje, kuhanim vinom, isključite mobitel i uronite u knjigu zajedno sa Norom i otkrijte problem. Čiji? Norin! A možda, samo možda, i vaš!

Gordana Malančuk

 

Komentari