Pre par dana nisam mogla a da ne čujem razgovor dve žene u busu. Polemika je krenula jer je jedna od njih dve dubokooo zagazila u osmi mesec, i pogodite šta, nije krenula na kurs za trudnice! Da stvar bude još gora, druga žena, koja je verovatno tijarom krunisana za najbolju majku na svetu, osuđuje ovu trudnicu, jer pobogu, kako može da bude tako okrutna i ne misli na zdravlje svog deteta. Još uvek nerođenog deteta.

I nešto se mislim, pa Boga ti tvog, na kakvu li sam ja sudbinu osudila svoju bebu ne idući na te kurseve? Nisam čak ni učila tehniku disanja. Bože, jel ja to unapred potpisah osrednji život svom detetu? Ili nešto još gore.. Možda sam ja loša majka.. Mora da jesam, jer meni treba neko ko bi mi objasnio kako da iznesem taj poslednji mesec. Ovih prethodnih osam meseci mi je dete verovatno nosila komšika. I treba mi neko da me nauči kako da dišem, jer varate se ako mislite da je to instinktivna stvar! Za to se dobija sertifikat! I gde ste krenuli u porođajnu salu bez unapred ugovorenog fitnes trenera, pa nećete valjda, zaboga, da budete debele posle porođaja?? Aman ženo. A kako to misliš nisi išla na časove dojenja? Nije to lako kao što izgleda… Kako ćeš bez epidurala, ti, pećinska ženo? Tako se rađalo u prošlom veku..

E sada bih vam rekla nešto ozbiljno…

Bez obzira da li ste na strani ovih evolucionarista ili niste, volela bih da o ovakvim temama, koje su najličnije na svetu, odlučujete same. Priklonite se bilo kojoj strani, ali nek razlog bude to što vi to to želite, a ne što se to sada “tako radi”. Nema ništa lošeg u tome da ne idete na kurseve. Majčinski instinkt počinje da vam se rađa onog momenta kad saznate da nosite bebu iako vi možda u tom trenutku ne osećate to.

Znaćete sve, i kako da ga dojite i držite i uzimate iz kreveta… Verujte, sve vam, baš kao i majčino mleko, dolazi onog momenta kada rodite bebu. Saglasna sam da se treba konsultovati sa pedijatrima za sve što nas buni, jer ne dobijate baš sveopšte znanje dobijanjem bebe, ali za proučavanje na desetine enciklopedija pre porođaja ili doktoriranja medicine i nema neke potrebe. Slušajte sebe, svoje telo i svoje dete. Ono zna šta mu prija, šta ne. Hajde da ne pravimo od najlepše stvari na svetu kvantnu fiziku. Uživajte i pravite svoju bajku. Za pomoć bilo koje vrste obratite se stručnijem licu, ali glavnu bitku bijete vi! Tehnologija napreduje, sa njom i mi, ali moramo priznati da neke stvari ostaju iste.

Žene su rađale i vekovima pre, rađaće i posle nas, a volele su i čuvale decu najbolje što su mogle.

Ograđujem se, jer ne osporavam nužno ove izume novog doba, ali glasam za to da na ovoj plovidbi kormilo u većini slučajeva držimo same.

A ja sad idem da se raspitam, možda retroaktivno i upišem neki od tih kurseva.. 😉

Saška Trenčić

Čitaj još...

Komentari