Grad

Stiže još jedan Božić, a vizura moga grada ogrnula se u dvije boje. Metaforičke, bezbojne, paradoksalne. Na ulicama, dvije su duše stale kako bi dočekale blagdane. Dvije duše različite, stale su i promatrale svoje svjetove.

Jedna duša gledala je visoko, više od oblaka i zvijezda.

Gledala je visine i znala je laži. Druga je duša gledala u tlo, tamo gdje visina nema, a oni potrganih krila pužu polomljeni. I bile su monokromne, a jedini sjaj bio je onaj svijeta koji ih okružuje.

Istinite ne-boje u prividnom omotu od kristala. A društvena polikromija je nestala. Ja sad stojim ovdje, na nekoj izvrnutoj ravnini svijeta. Promatram, upijam, osuđuje te dvije duše.

Krikovi one prizemne, obojene u bijelo, grebu svaku nit srca.

Ta bol zakukuljena u propalo vrijeme podsjeća me na vlastitu krhkost. Plač duše koja moli za koru kruha dokazuje mi da tuga sjaji jače i od kristala pored kojih sada prosi.

Ona crna, koja je viša i od visine same, ta duša postala je istanjena linija. Plošna, prozirna i lažno okrunjena.

Nemilosna  u svojoj crnini.

Savila sam ruku i leđa pod licem prosjaka i upitala gdje je nestala milost. Odgovor je bio surov. Umješan u kori kruha. Savila sam se i pod nogama bogatog gospodara, pa upitala isto. Odgovora nije bilo. Iznad oblaka zvuk ne prolazi.

Stiže Božić na ulicama moga grada i sve sjaji bez istinskog sjaja. Sve ionako ostaje utkano u kori kruha.

rođena je 1987. godine u Zaboku. 2015. godine završava Strukovno i umjetničko učilište Zabok smjer grafičkog dizajna. Iako je cijeloga života pokazivala ljubav prema pisanoj riječi, prvi roman je napisala sa dvadeset godina. Sedam godina kasnije, 2014. godine objavljuje prvi roman, psihološki triler „Štorka“ u privatnoj nakladi. Roman je ubrzo zadobio simpatije publike i kritike, te je 2017. godine dobio i drugo izdanje. 2016. godine objavljuje horor „Durgina kuća“. 2017. godine objavljuje nastavak psihološkog trilera „Štorka“ pod nazivom „Štorka Manifest“, a 2018. godine objavljuje jedan od svojih prvih napisanih romana, SF triler „Dedivinacija- Nacija psihoze“. Članica je „Hrvatsko zagorskog književnog društva“.

Osim romana, Jelena piše kolumne za online časopis „Kvaka“, kratke priče i članke za „APortal“ i vodi satirični blog pod nazivom „Blogodakanje“. Osim pisanja Jelena se bavi ilustriranjem i slikanjem, te je do sada imala nekoliko samostalnih izložba slika. Svoju ljubav prema umjetnosti upotpunjuje sviranjem bas gitare i klavira.

Komentari