Gospođica Dobrota

Sama sebe uhvatim kako većinu toga sto želim napisati pišem u muškom rodu, ne zato sto se ne osjećam i živim kao žena, nego je i naš prekrasni hrvatski (pod)zastupljen ženskim rodom.

– Dakle, isplati li se biti dobra? Šta je uopće dobrota i čime se mjeri?

Za dobrotu kažu da je vrlina nad vrlinama, i navodno je poznata uzrečica da dobro uvijek pobijedi. Sve o tome nije negdje daleko ni u drugima. Ovisno je kako gledam. Vele da očaj nastupi kada covjek trudeći se živjeti pošteno i biti dobar ne vidi nikakav rezultat svoga nastojanja. Bez obzira činio dobro ili mislio dobro. Ta vrednota postoji u svakom čovjeku. Pitanje je samo kome se djelima želi svidjeti, koji mu je osobni interes, i može li bez obzira na navedeno, bez očekivanja od drugih ustrajati u svom nastojanju. Jer dobar je u većini slučajeva percipiran kao budala. Tretira se kao naivnost koja tjera na sažaljenje. Ponekad se manifestira u svakodnevnom govoru kao osobina koja graniči s glupošću.

Nije podložna kalkulaciji ni izračunu.

Kako god možda nekad izgledalo, dobri ljudi ( neke poznajem ili si to utvaram, a za neke sam posve sigurna)ne razmišljaju previše o toj osobini. Nego se ponašaju i djeluju. Tako da drugima donesu radost. Uglavnom su u prilici da se odmetnu u osvetnike nakon sto su doživljeni kao naivne i poštene budale. Jer i zlo prepoznaje dobro. Ali mu se protivi pa mu želi ako ništa drugo nije moguće, barem malo usporiti cirkulaciju.

Neki baner What Do Women Want, Fine Jewelry

Osjećajem prevarenosti, izigranosti, neinformiranosti, izbjegavanjem kako već ljudska narav i karakter doživi trenutnu stvarnost. Ono što je vjetar u leđa dobroti je kontinuitet koji uspijeva održati bez obzira na sve prepreke u umu, razboritosti, inteligenciji i predviđenom ishodu prakticiranja. Kako biti dobar. Ne znam odgovor na to pitanje. Pokušavam ga živjeti dan po dan, uprkos zaključcima uma koji nude drugo, za mene logičnije i puno jednostavnije rješenje koje ne iziskuje napore. A ona se krije baš u tom naporu.

Gospođica dobrota.

U borbi da umjesto na osvetu odgovorim opraštanjem, da na izbjegavanje i skrivanje odgovorim prihvaćanjem, da na uskraćivanje odgovorim nesebičnošću. U toj borbi, dobrota živi svoje vrijeme i ostavlja svoj trag u svima s kojima je podijeljena. Ako i ne uspije svaki put, ostaje za znati da u ovom receptu samo količina uloženog napora nije jednaka za sve pod ovim suncem. Gospođica Dobrota traži stan. Svaki dan. U svakome od nas. Ne sutra i jučer. Nego danas i ovdje.

Komentari

Neki baner
Neki baner Free Shipping on ALL cosmetics products!!