10 pravila kako živjeti sreću… ili?

Ne budite naivni, ne postoje takva pravila! Bombastični naslovi služe samo za privlačenje pažnje, a u istu svrhu stavljamo na sebe i pomodne krpice, sve čudnijeg izgleda i sve upitnije funkcije. 

Hlače s dupetom na koljenima, suknje koje ne pokrivaju niti guzu, dolčevite u kombinaciji s kratkim hlačama, čizme i kupaći kostim… i još sijaset spojivih i nespojivih odjevnih predmeta.

Nevažno je kako ste se obukli, već kako to nosite.

Potpuno je irelevantno koji modni trend slijedite i sasvim je ok ako slijedite neki svoj vlastiti. Nije čak niti važno koliko imate godina. Najvažnije je da znate nositi ono što ste obukli i da se ipak držite nekih generalnih okvira, koji imaju više veze s kulturom nego s modom.

Generalna preporuka je da ne odjenete odijelo za ronjenje za odlazak u crkvu, niti da se ne pojavite na tržnici u vjenčanici. No, malo vas je toliko uvrnutih, je l’ tako?! Ipak, vidjela sam svakakvih modnih izričaja, pa ponekad skoro crkla od smijeha, a ponekad i ostala bez teksta od iznenađenja.

Photo by Atikh Bana on Unsplash

Neću vam dijeliti savjete o tome kako da se odjenete za koju prigodu, jer takvih više ili manje pametnih savjeta ima na mnogim portalima i u svakom časopisu koji se obraća ženama. Oni misle da vas treba detaljno uputiti što da obučete, a nikad vas nisu upoznali niti imaju pojma u čemu bi se ugodno osjećali. Neobično, zar ne?!

Tko može bolje od vas samih odabrati odjeću u kojoj ćete se osjećati lijepo i koja će vam pristajati. No, modna industrija nudi odjevne komade i diktira trendove. Trendovi su ono što je trenutno must have za sve one koji žele biti odjeveni po posljednjoj modi, a sve to je skopčano s dubinom džepa i osobnim afinitetima.

Amazonke su mjesto koje se obraća realnoj ženi. Onoj koja je nevidljiva modnoj industriji, o kojoj ne brinu kozmetičke kuće i onoj koju ne vide časopisi za žene. Ne vide ju oni koji se baš njoj obraćaju. Nebrojeno puta sam uzela u ruke modni časopis i razočarala se. Svi savjeti upućeni su ženama koje rade u uredu, od 8 do 16 sati i od ponedjeljka do petka. Onima koje jednom tjedno idu kod frizera, koje imaju dovoljno novaca da svake sezone obnove garderobu, koje su cool ili cosmo.

Virtualni savjeti upućeni virtualnoj ženi

Dokone sljedbenice onoga što propisuje modna industrija nisu stvarne realne osobe koje žive životom žene, već umjetne spodobice koje su same sebi svrha, ili niti to.  Na svim tim internetskim mjestima i modnim časopisima nigdje nisam pronašla suvisle i upotrebljive savjete za ženu koja radi u polju, za onu koja živi daleko od urbane sredine i hrani krave i svinje. Nema savjeta za ženu koja pola dana plijevi vrt, a drugi dio dana se bavi životinjama u staji ili toru. Nitko se nije zapitao čime će ona njegovati ispucalu kožu na rukama ili kako da očisti nokte u koje se zavukla zemlja?

Nikoga nije briga što će ona nositi ove jeseni. Nema savjeta niti za čistačicu kojoj su detergenti pojeli kožu i nokte. Nisu se sjetili niti one koja od jutra do mraka radi u tvornici kao fizička radnica. Ne nude savjete o odijevanju za njih, niti znaju da one uopće postoje. Svi savjeti do jednoga, upućeni su ženama koje imaju nježnu kožu na rukama, koje nemaju grube pete, koje imaju love za kozmetiku i koje ne more svakodnevne brige realno postojeće žene. Tužno! Najveći broj žena čine ipak baš te žene.

Ženstvene su i lijepe čak i onda kad hrane svinje ili okopavaju kukuruz. Šarmantne su i kad u cik zore pješače do autobusne stanice. Predivne su baš zato što ih nije dodirnula modna industrija koja je izgubila kompas. Industrija koja ne brine o zdravim prirodnim materijalima, o preparatima od domaćih prirodnih sastojaka. Čak niti o tome da stvarna žena muku muči s novcem.

Obraćaju se jednom malom broju žena, a ostalima šalju neverbalnu poruku da nisu dovoljno dobre ili lijepe. Zbog toga sve više mladih djevojaka pokušava dostići umjetno stvoreni ideal žene, koji to ne bi trebao biti.

Stvarna žena

No, zaboravljaju da svakodnevna žena uglavnom ima bujnu i zdravu kosu jer nema novaca za boje, pjene, gelove i lakove za styling frizure. Rijetko posjećuje frizerski salon i ne može si priuštiti pramenove ili redovito bojanje u balayage tehnici. Ona ne nosi štikle niti joj pada na pamet potrošiti nekoliko tisuća nekih balkanskih novaca za torbicu koja je trenutni hit. Uglavnom se šminka samo kad izlazi, a odjeću obnavlja planski i brine da bude multifunkcionalna.

Najčešće nosi udobnu obuću u kojoj može izdržati cijeli dan, a ako se nekoliko puta na godinu želi posebno svečano urediti onda takvu odjeću koristi više puta za razne prigode. Kad ju sretneš nenašminkanu djeluje zdravo i lijepo.

Ten joj je prirodne boje, a oči vesele. Bore od sunca i smijeha nije niti primijetila na svom licu, a ako zastaneš i popričaš s njom, shvatiti češ kako je lijepa iznutra i izvana jednako. Jednostavne hlače i majica, koje joj služe kao dnevna odjeća, učinit će ti se kao simpatični kompletić koji dobro nosi i udobno se osjeća u njemu.

Spremnost na šalu i smijeh, učinit će da vidiš osobnost žene koju imaš pred sobom, a problemi koji ju muče, svjetlosnim godinama su daleko od tričarija oko kojih cendraju napirlitane besposlene kreature. Takva dama je prije svega osoba, zatim šarmantna žena, a onda možda supruga i majka. Možda i ne, nije važno jer njena osobnost je svakako obavija bez obzira na životne uloge koje ima. I skoro zaboravih reći da ona, umjesto na skup parfem, miriše na čistoću duše i tijela, na pokošenu travu ili poljsko cvijeće. Miriše na stvarnost, ljubav, prijateljstvo, brigu za bližnjega i sreću.

Razvezala sam priču, oprostite mi!

Htjela sam vam samo reći da Ona postoji, iako ju mnogi ne vide unatoč tome što se obraćaju baš njoj. Mogla bi jedna takva žena udijeliti stotine vrijednih savjeta svim nadri učiteljima života, koji su u nedostatku vlastitog bivanja, odlučili pametovati onima koji ih imaju volje i vremena slušati.

Stvarna žena se, na sreću provukla ispod vidokruga raznim modnim guruima, kvazi savjetnicima, life coachevima i svim inim bedastim izumiteljima sreće.

Onima koji nude 7 savjeta kako biti sexy, 9 savjeta kako zadržati frajera, 12 savjeta kako uživati u sexu ili 23 savjeta kako upecati bogatog muža. Baš zato što se svima njima provukla ispod obzora, Ona ima život, lijepa je i šarmantna, inteligentna i radišna. Da, ima profil na Fejsu ili Twitteru i druži se sa sličnima sebi, jer se međusobno dobro razumiju.

Photo by Árpád Czapp on Unsplash

One su žene i tako se ponašaju. Žele biti lijepe, ali bitno im je i da napreduju kao osobe. Žele se ostvariti na stotine načina, a briga o izgledu je samo jedan od njih. Ne kukaju, ne provode puste sate pred ogledalom i nemaju vremena za ništa osim za život.

One su stvarne žene, koje nisu dozvolile da ih se manipulira niti utiče na njihove životne, modne ili kozmetičke navike. One vole svoje sise točno takve kakve imaju! I, draga im je njihova vlastita guza sve i ako je poveća ili omanja. Od kozmetike koriste najčešće radost i smijeh, a prirodan i zdrav san nakon napornog dana, njihov je osobni trener.  To su žene današnjice, iako ne žive po današnjim umjetno stvorenim pravilima.

Neki baner