Iz njegovog kuta

Žena, Majka, Kraljica

Pitaju me – kako ti k’o neki frajer možeš pisat’ na babskoj stranici?

Kažem niti je bapska, niti je stranica. Ovo je portal za stvarne žene.

I mene je na svijet donijela žena, kao i svaku mušku budalu koja mi postavi ovakvo pitanje.

Većina žena zaboravi jednu stvar – koliko vrijedi.

Većina majki – razmazi svoje sinove.

Većina svekrvi ne voli svoje snahe.

Žena je ženi – vuk, a muškarci to koriste. Zato i jesmo većinom šupci, priznali to ili ne.

553650b6-4800-46dc-9e7b-3a48b0094cfb-zena-izazovna-718x446

 

[wp_ad_camp_1]

Jedan sam od onih likova koji nikad nisu imali dlake na jeziku. Zbog toga me naša glavna urednica, moja dugogodišnja prijateljica i angažirala za ovu kolumnu. Ovaj tekst posvetio bih njoj i nadam se da neću zbog toga dobiti otkaz, ali tko ne riskira – ne profitira.

Ona je Žena i po. Kraljica u svakom pogledu. Majka još nije, ima vremena…

Uzeo sam je za primjer uspješne žene koja zna što hoće, cijeni se, riskira, ulaže mnogo u svaku sferu svog života. Kod nje dobiješ sve bezrezervno, bilo da se radi o poslu, prijateljstvu, ljubavi, savjetu. Bezuvjetno.

Karte su uvijek otvorene. Sve se zna. Nema okolišanja i izakulisnih igara. Ponekad se toliko daje da ne zna stati. Pitao sam je danas dok smo komentirali moje prve kolumne: – Mare zašto se toliko daješ? Ne kužim to. Čak i kad ti se ne vraća.?

Pogledala me, onako pomalo zatečeno. Udahnula, promislila. Ugrizla se za donju usnu onako kako to samo ona radi i rekla mi nešto zbog čega sam počeo vas žene doživljavati u posve novom svijetlu.

“Znaš Marine, koliko daš, toliko i dobiješ. Čak i kad ti se čini da ne dobivaš nazad u mjeri u kojoj očekuješ, negdje se stvari poslože tako da ti se to ipak vrati. Ali caka je u tome da daješ u dobroj namjeri i da ne razmišljaš previše o rezultatu. Niti valja živjeti u prošlosti, niti u budućnosti. sada u ovom trenu smo ovdje, pijemo ovu finu kavicu i uživamo u ugodnom razgovoru. I to je dovoljno.”

monroe6

Zapravo mi je održala cijelo malo predavanje. Možda bi bilo dobro da sam je snimao, jer ona je u cijelu tu svoju “filozofiju” da tako kažem, unijela geste, izraze lica, one prodorne poglede kakve samo snažne žene mogu dati. I nisam mogao tijekom vožnje kući ne razmišljati o njenim riječima.

Uvijek sam mislio da u nekim stvarima pretjeruje. Da se ne cijeni dovoljno jer se bezrezervno daje. Ali dala mi je itekakvu lekciju. Što mogu očekivati ako ništa ne pružam?

Kako mogu očekivati ljubav ako se nisam potrudio dati je, u bilo kojem obliku.

To je kao da tražim posao a nikada ne pošaljem molbu ili se jednostavno ne pojavim na razgovoru za job. Zapravo se to odnosi na svaku sferu života. Ne možeš biti zdrav ako ne brineš o svom tijelu, ako jedeš samo junk food i ne odeš s vremena na vrijeme na sistematski.

Ne možeš kupiti auto, kuću, odijelo, fotelju ako za to nemaš lovu. ne možeš imati ništa i ništa primiti ako nešto ne pružiš. I na kraju ako i pružiš ne mora biti da će se vratiti iz smjera u koji si uložio vrijeme i energiju, ali će se vratiti tamo gdje ne očekuješ i kad najmanje očekuješ.

Zbog toga ste bolje od nas. Čak i kad ste loše bolje ste. Imate ideale, težite, riskirate. Dajete ponekad i previše ne očekujući ništa. Ne tvrdim da je to uvijek dobro. Ne ako si s kretenom koji te mlati – iz takve veze, braka – bježi glavom bez obzira i ne okreći se. Ali ako vjeruješ u nešto onda se trudi i bori.

Neće sve uvijek biti savršeno. Neće se uvijek vratiti tamo gdje očekuješ. Nećeš se pretvoriti u Trnoružicu, ali ako si svoja, onda ćeš biti ono što je moja glavna urednica – Kraljica.

Shvatio sam i da me dobro pročitala kad je rekla da će mi ova kolumna biti odlična psiho – terapija, jer itekako u mnogim stvarima živim u prošlosti ili jednostavno zaobiđem ono što je sada i zamišljam kako je moglo biti ili kako bi moglo biti, bez da išta konkretno radim. sad. U ovom trenutku.

Rekla mi je i da je kolumna jako čitana, da biste me željele i osobno kontaktirati. Radimo na tome da svaki tjedan nekoliko sati provedem ovdje i da pričamo. Volio bih da se jave i svi ovi dečeci koji izigravaju neke frajerčine pa žene oslovljavaju s “treba, riba, baba, kuja, kučka” i slično pa da im udijelim bar koji virtualni šamar.

Moja me majka naučila da je svaka žena, svom muškarcu točno ono što on stvori od nje i kasnije se na to isto žali.

Ona nažalost više nije ovdje. I fale mi njeni savjeti. Bila je Žena, Majka, Kraljica u pravom smislu riječi. Naučila me da poštujem svakog, nije me razmazila i nije me štedjela. Kad sam se razišao s “Malom” bila je tužna. Znala je da ću se lupati po glavi., ali me pustila da se strovalim u svoju vlastitu provaliju, jer je znala da ću jedino tako naučiti. Na teži način.

Man-tears-queen-Quotes-Bout-HimZahvalan sam joj danas na tome.

I istina je da je moja bivša, postala sve ono što sam od nje sam napravio i kasnije se na to žalio pa je izgubio. Svi mi to radimo. Samo neki od nas progledaju, vrebaju priliku da sretnu neku malu vrijednu da je nosimo na tronu i štujemo ko božicu, a ostali eto izigravaju frajere. Nema ih doma, ne cijene što imaju, varaju, lažu, kockaju.

Kreteni smo.

A vi budite bolje. Žene, Majke, Kraljice. Učite svoje sinove da budu bolji. Nemojte ugnjetavati svoje snahe. A vi curke koje se tek udajete ili ste se udale nemojte svekrvi iza leđa kovat urote i govoriti joj da je zmaj… jer taj će “Zmaj” svog sina ljubimca znati okrenuti protiv vas.

Što bi rekla Mare: “kako siješ, tako ćeš i žeti.” A ja vam želim da žanjete samo uspjeh i da živite za ovaj tren. Jučer je prošlo, sutra se možda nikad ni ne dogodi. I ne bojte se riskirati… jer ako ovo sad čitate, znači da se ni Mare nije naljutila i ipak je članak odobrila.

😉

 

Vaš Marin

Komentari

Neki baner