Život

Tango argentino…

Pratila sam jednu malu kapljicu, što je klizila niz staklo. Malo je zastala, pa opet krenula…pa ponovo zastala i opet krenula. Druga ju je slijedila, ali treća koja joj je stajala s boka, bila je potpuno mirna. Malo dalje, njih nekoliko tvorile su krug, a tik pored njih, baš u tom trenutku dvije kapi nježno su se spojile u jednu.
Bas sam se dobro zabavljala dok sam promatrala te male, kristalne kapi. Bio je to svojevrsni ples kiše na staklu. Tango argentino na mom prozoru. Prekrasno!

rain drops

Popravile su mi dan! Dan koji je imao biti jedan sasvim običan i stereotipan četvrtak. No, tamo negdje oko podne, odjednom i bez ikakvog razloga, taj četvrtak počeo se ponašati kao ponedjeljak.
Kolege su bez reda ulazile i izlazile iz ureda, najednom su svi pričali u glas, telefoni su zvonili kao da se natječu koji će glasnije, a zvučni signal za primljeni mail, javljao se u ritmu kiše koja je kucala po prozorima.
Na trenutak je sve postalo zbrkano i hektično. Vjerojatno, bioprognoza….vrijeme izgleda nije dobro uticalo na ljude tog dana. Trojica najupornijih ostali su stajati i divljim pogledom piljiti u mene. Shvatih da očekuju da nešto kažem…..i rekla sam… mirno i staloženo: -Molim vas, izađite!
Jedan po jedan otišli su iz ureda i u hodniku nastavili polemiku, sada nešto tišim i mirnijim tonom. Pustila sam da završe raspravu, jer na kraju će ipak biti onako kako se zajedno dogovorimo.
Naučila sam da ih treba pustiti da se ispucaju, jer kad izbace iz sebe negativne naboje, lakše mi je rukovati s njima. Shvatila sam da biti nadređena skupini muškaraca, iziskuje stalan oprez, duplu dozu lukavosti i miran i staložen ton. To što imam dugu kosu i nalakirane nokte, nekad mi je u poslu bila mana. Sada znam to pretvoriti u prednost. Pričam tiho zato što onda moraju šutjeti da bi čuli što im govorim. Ne koristim uskličnike niti povišene tonove. Ne zapovijedam, niti inzistiram. Ne napredujem, ali niti ne molim. Pokazala sam im da ću uvijek biti fer i da ću uvijek uz osmijeh doći do onoga što želim.

Naučili su da im se ne isplati udarati me “ispod pojasa” jer ja tamo nemam jaja. Takvi udarci mene bi boljeli manje i drugačije nego njih, da ja tamo udaram. Zato, uz dodatne napore i pomoću raznih trikova, uvijek usuglasimo stavove, na obostrano zadovoljstvo. Njima je stalo da se osjećaju moćno i pobjednički, a meni je bitan rezultat. Ne moram se nadmetati s njima, već ih redovito pohvaliti. To ih tjera naprijed, a meni upravo to treba.
Jesam vam već rekla da je lijepo biti žena?
Lijepo je i promatrati kišne kapi. Ima ih muških i ženskih, časna riječ!

 

Viktorija Herak

Komentari

Neki baner