Život

Živi za ovaj tren!

Stigla su mi dva veoma kompleksna pitanja, koja u korijenu sadrže istu bit – suočavanje sa osobnom nutrinom, zbog toga donosim jedan savjet kojeg obje djevojke mogu primijeniti i nadam se da hoće…

Prvo je pismo od Bezimene:

“Pišem ovo malo sramežljivo jer se bojim da se ovo ne sazna. Prošle sam godine prevarila dečka. Požalila sam istog trena ali nisam imala hrabrosti priznati to. Proganjaju me te slike mjesecima. Smršavila sam i loše spavam. Prije nekoliko dana bila je godišnjica naše veze (moje i mog momka) i on je kleknuo pred mene i pred mojima me zaprosio. Pristala sam jer ga volim. Da imam snage priznala bih mu, ali ga ne želim izgubiti. Sebična sam i pokvarena. Opasnost da sazna za prevaru je minimalna, jer je to bilo s muškarcem koji radi i živi u inostranstvu i bio je slučajni suputnik jedne obične večeri kad sam ne znam ni kako pala na par sladunjavih riječi. Još prljavije se osjećam jer mi je nakon svega dao poveću sumu novaca, misleći da sam prostitutka. Izjeda me savjest. Molim savjet.”

dvojbe

Drugo pismo je od Mele iz Tuzle:

“Pozdrav.

Već neko vrijeme nalazim se u pomalo čudnoj vrsti veze i neodlučna sam kako dalje pa sam odlučila pitati Vas za savjet.

Bila sam nešto više od godinu dana u vezi s jednim momkom kojeg sam jako voljela a i on mene. Raskinuli smo iz nekog bez veze razloga i dugo posle sam bila sama.
Nakon nekog vremena sam upoznala momka sasvim slučajno koji je potpuno drugačiji i jako se trudi da uspijemo. Zajedno smo već 8 mjeseci. Taj momak mi je jako drag i volim ga ali nekako se mislima često vratim tom prvom dečku s kojim nisam u kontaktu i nema šanse da budemo ikada više. Prihvatila sam da je on samo dio moje prošlosti.
Ono sto me muči je pomisao da iskorištavam momka s kojim sam u vezi trenutno da ga povrjeđujem jer se bojim da zbog bola od prošle veze ovoj ne mogu da se dovoljno posvetim i uživam u svemu a znam da me iskreno voli. Uvijek sam se trudila biti fer i ne bih voljela da ga povrijedim. Sta mi je činiti?

Napisala sam dosta nadam se da Vam neće smetati.

Lijep pozdrav iz Tuzle. :)”

Love-problem-solution

Drage moje Mela i Bezimena, mnogo sam razmišljala o vašim problemima i dosta si truda dala da vam dam najbolji mogući savjet, pa se nadam da će vam biti od koristi 🙂

Odlučila sam spojiti vaše probleme u jedno jer se baziraju na sličnim temeljima. Kada prošlost završi svoje onda nastupa sadašnjost koja je put ka budućnosti. Kada zakažemo i ostanemo u prošlosti za nas nema sadašnjosti a ni napretka. Sve što se desilo je kratkoga vijeka i donosi nam određene situacije (lekcije) da spoznamo sebe i da se naučimo ispravljati na našem putu. Najbolje je zaboraviti prošlost i živjeti u sadašnjosti i naučiti vagati između dobrih i loših odluka a iz svake se nauči nešto korisno. Život nam donosi i dobro i loše, kao i vaga koja označava balans (nekada je dobra lijeva strana a nekada desna). Savjet je da svatko treba sadašnjost kakvu je i prizvao u život. Naše misli su jako moćne i mogu nas uništiti a tako i uzdignuti. Na vama je da odlučite da li želite ići naprijed s vašim partnerima ili želite živjeti u prošlosti i boriti se s tim sjenama. A sadašnjost je neistražena od vas dvije i donosi novitet, kreativnost, stvaralaštvo i puno mašte koja je ostvariva u fizičkom obliku i ide prema budućnosti. Uživajte u sadašnjem trenutku i živite onako kako osjećate.

Od srca vam želim sreću!

Vaša Atena

Komentari

Neki baner