Život

Ženska žena…

Slučajni razgovor sa simpatičnom ženicom, seljankom koja živi od rada u vrtu, u kokošinjcu, u staji- usmjerio mi je pogled ravno u promjene u razmišljanju velikog broja današnjih žena.

Dakle, žena je komentirala moj izgled i pohvalila boju ruža koji sam imala na usnama. Zahvalila sam na komplimentu iznenađeno, a ona se nadovezala “… a, vidim da se i u kuhanje razumijete…znate, danas ako voliš kuhati, rado pospremaš i uživaš uzgajajući koke, povrće i cvijeće, onda te žene smatraju za neuku seljanku.”

Tek tada sam ju pomnije promotrila i zaključila da pred sobom imam njegovanu i urednu ženu, koja se prilično dobro razumije u kozmetiku i modu. Ženu koja prodaje povrće koje je sama uzgojila i cvijeće koje je sama njegovala. Jednu od rijetkih u posljednje vrijeme, koja je zadovoljna svojim životom. Djelovala mi je zadovoljna, samouvjerena i vedra, prirodno preplanulog, zdravog tena i veselih, živih očiju. Pozdravila sam ju i nastavila lutati tržnicom.

Usput sam razmišljala o našem razgovoru… Da, bila je u pravu! I sama sam puno puta osjetila podozrive poglede poznanica ili podsmješljive komentare nekih takozvanih urbanih žena, vezano za moje uživanje u kuhanju ili u njegovanju cvijeća. Sve više mojih prijateljica kupuje gotovu hranu, nervira ih pospremanje, ne vole primati goste niti ih zanima kako izgleda njihov dom. Nemaju običaj staviti na stol sezonsko cvijeće, ne odlaze na tržnicu, ne razmjenjuju recepte, ne pričaju o djeci…..zapravo više ni ne razgovaraju o tim takozvanim ženskim temama.

Real-WomanPod svaku cijenu se upinju dokazivati sebi i okolini da su nadišle te “primitivne” ženske porive, da su evoluirale od doba svojih matera koje su kuhale i brinule o njihovom ocu i njima, o svom i njihovom domu. Jako im je stalo dokazati da mogu ravnopravno izlaziti kao i njihovi partneri i da smiju baš sve što smiju i muškarci. Nije upitno da li smiju jer smiju, ali pitanje je da li to zaista žele?!

Današnje žene pričaju o kozmetičkim tretmanima, modnim sniženjima, izlascima, potpunoj i izričitoj jednakosti s muškarcima….postalo je sasvim prihvatljivo podgrijavati gotova jela uz borbu za neku nakaradnu ravnopravnost, koju tumače na sva usta, prilagođavajući je svojim potrebama i samopovlađivanju. Prihvatljivo je i poželjno da vikendom izlaze i popiju koju previse, kao i da lumpuju do sitnih sati, bas kao pravi bećari. Tko zna da li u tome stvarno uživaju ili ipak samo dokazuju muškarcima da imaju pored sebe mušku zenu. Dice se činjenicom da ne znaju ni jaje ispeci, rublje peglaju onda kad se trebaju obući, a s djecom se poigraju samo kad nemaju pametnija posla.
Dakle, on želi gledati utakmicu, a ja mogu ako hoću, ali ne želim. On želi izaći s dečkima i dobro se napiti, ja smijem i mogu, ali neću. On je muškarac i može sto hoće, a ja sam žena i mogu što i on, ali ne želim.
Volim svoje emotivne nijanse, okus magle na usnama dok lutam bespućima svojih snova, volim sve boje i oblike koji me čine ženom.

Ja ću odabrati da rodim dijete ili neću, odlučit ću da želim biti nekome supruga ili da ne želim, odabrat ću da budem sklona nekoj političkoj opciji ili neću….osjećam se potpuno slobodna u svojim izborima, ali definitivno ću uvijek izabrati da budem ženska žena. Rado spremam jela koja voli moj suprug ili djeca i ponosna sam na to. Volim se pohvaliti salatom iz svog vrta i osjećam se lijepo kad operem prozore i objesim čiste zavjese na njih. Ne osjećam se zbog toga niti potlačeno, a bogami niti primitivno. Volim biti tipična žena na netipičan način. Istina, volim ponekad biti ženski zločesta, koristim žensku manipulaciju kad got mi je potrebna, koristim mogućnost da zanovijetam kad god mi se hoće i sve što mi se ne sviđa- ignoriram ako ikako mogu. Smatram to dodatnom pogodnošću u svom ženskom životu, jer muškarci neke od tih pogodnosti nemaju.
Žene se često žale na činjenicu da muškarci vladaju svijetom. Neka vladaju, to mi se ionako ne čini zanimljivo. Živimo u muškom svijetu?! Pa dobro, osjećam se lijepo u tom njihovom svijetu! Zabavljaju me tako posložene stvari, jer me to tjera da budem mudrija, mirnija, domišljatija i spretnija nego sto bi bila da je svijet prilagođen ženama. Zar vam nisam već rekla da je privilegija biti žena?!

Viktorija Herak

Komentari

Neki baner