Život

1001 lice…

Ponovo vam neću napisati precizne upute, nego ću pokušati recept uobličiti u prijedlog ili ideju, kako bi vas potaknula da uključite maštu i napravite zaista svoje jelo. Imam vam namjeru samo malo pomoći da lakše odredite smjer razmišljanja i da opuštenije krenete u avanturu spremanja obroka za sebe ili svoju obitelj. Namjerno nema ni fotografije gotovog jela, jer ne želim da se opterećujete izgledom onoga što bi tada vidjeli. Opustite se i uživajte u stvaranju svoje kreacije, a ja ću biti jako sretna ako pošaljete svoje fotografije gotovog jela koje ste radili prema savjetima koje sam podijelila s vama.

Dorica

Vi, vrsne kuharice kojima će ovo moje piskaranje eventualno doći pod oko, slobodno podijelite s nama svoje savjete ili ideje, prijedloge ili gotove recepte. Ovaj kutak namijenjen je prvenstveno ženama ili muškarcima koji nemaju iskustva, ali imaju želju. Onima koji su tek nedavno odlučili ustrojiti svoje domaćinstvo ili počeli živjeti zajedno. Zamislila sam da im pomognemo s običnim i jednostavnim savjetima oko pospremanja životnog prostora, organiziranja vremena i ekonomičnog, ali zdravog kuhanja. Svi zajedno bit ćemo zahvalni za svaki dobar savjet ili jednostavan recept.

Danas vam nudim jedan sasvim jednostavan prijedlog za pripremu “jela na brzaka”.
Dakle, mljeveno meso je namirnica koja ima 1001 lice. Ima na stotine recepata i na tisuće ideja kako spremiti na maštovit, zdrav i ukusan način nešto od mljevenog mesa. Imajte na umu da je najbolje da mješavina ima u sebi udio junetine i udio svinjetine, ali danas već lako možete kupiti i mljevenu piletinu, pa tako imate i dodatne mogućnosti ako ste na nekom od posebnih jelovnika. Ako ne jedete svinjetinu, lako možete nabaviti čistu mljevenu junetinu ili piletinu.

Znači, uzeli smo na zub miješano mljeveno meso u kombinaciji s porilukom. Dakle, poriluk (praziluk) je namirnica kojoj je sada sezona, pa je jeftina i lako dostupna.
– pripremite jedan veći ili dva manja poriluka, operite ih vrlo pažljivo i narežite na kolutove ili na polovice kolutova
– 15-20 dag mljevenog mesa (junetina, piletina, svinjetina ili kombinacija) malo posolite, pobiberite i dodajte malo sjeckanog češnjaka
– u dubljoj tavi popržite meso i kad je napola gotovo dodajte oprani poriluk
– sve zajedno pržite dok luk ne uvene, a zatim razbijte 2-3 jaja i pustite da se ispeku “na oko”

Naravno, moj prijedlog možete proširiti i s malo sitno naribane mrkvice, korijena celera, možda sitno nasjeckane svježe paprike ili s nekoliko zrna kukuruza….maštajte i isprobavajte. Ovo je vrlo fino i dekorativno jelo ako mu udahnete život raznim bojama i toplim emocijama. Nadam se da će miris i izgled privući za stol i ponekog od vaših ukućana koji inače ne jede poriluk.
Do nove prigode,

Voli vas vaša Dora

Komentari

Neki baner