Čitajmo zajedno

1001 noć…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne mogu zamisliti dan a da mi barem par listova knjige ne proklizi kroz prste. Ne mogu zamisliti ni večer bez udobnog zavaljivanja u krevet pri čemu mi pogled automatski skreće prema ormariću na kojem uvijek stoji nekoliko knjiga. Većinom čitam tri istodobno. Ovisno o raspoloženju, biram koja mi taj dan odgovara. Ali koliko god bila umorna, loše, ili bezvoljna knjiga će se svejedno naći u mojoj ruci.

U trenu kad otplovite u jedan sasvim drugi svijet, u svijet prepun mašte, radosti, vi prestanete postojati, vaši problemi taj čas nestanu. Postoji tisuće svjetova, onaj kakvim ga vi vidite i oni kakvim ga vide oni koji govore pisanom riječi. Tisuće priča, i u svih tih tisuću postoji barem jedan mali djelić koji opisuje baš vas, točno onakve kakvi vi doista jeste. I kada se pronađete, blago se nasmješite….jer, netko vas je upoznao, a da vas nije niti sreo.

Jako volim knjige arapskih pisaca, pune su egzotičnih opisa, bogate kulturom, običajima, mirisima….

KRV CVIJEĆA, autorice Anite Amirrezvani

Radnja romana je smještena u Iranu, u 17. stoljeću i opisuje borbu kroz život tada četrnaestogodišnje djevojčice, koja se približava dobi za udaju kad joj umire otac i prisiljena je s majkom krenuti na put u daleki grad. Tamo žive kod bogatog ujaka, koji radi sagove za bogatog vladara. Ujak nju i njezinu majku, zajedno sa svojom ženom tretira kao služavke. S vremenom je djevojčica obećana za ženu pod ne baš ugodnim uvjetima bogatom trgovcu konjima i biva upućena u posao izrade i trgovanja sagovima.. U želji da zaradi slobodu sebi i majci, djevojka će prolaziti kroz razne nedaće okružena slikovitim i bogatim, no okrutnim svijetom istočnih radionica i tržnica. Roman vrvi mnoštvom predivnih opisa boja, mirisa i okusa, carstvo sagova stvarat će vam se pred očima kad budete čitali. Prekrasna, topla priča.

KABULSKE LASTAVICE, autora Yasmina Khadra

Afganistan, talibani na vlasti, .Riječ je o potresnom romanu,o ljudima koji pokušavaju sačuvati ljudskost u sredini kojoj je zadovoljstvo smrtni grijeh. Priča prati život muškarca Mohsena i njegove žene čije su živote potpuno uništili talibani. Izlazak žene na ulicu bez čadora i muške pratnje je bio nezamisliv. U Kabulu nije bilo sretnih ljubavi, žene su ponižavane. Ovaj roman im vraća ljudskost koju su im muškarci nemilosrdno oduzeli.

DJEVOJKE IZ RIYADA, autorice Rajae Alsanea

Neki ovaj roman zovu i saudijskom verzijom Seksa i grada. Roman je u Saudijskoj Arabiji izazvao toliku prašinu da je prvotno bio zabranjen. Knjiga govori o društvenim i ljubavnim problemima četiriju djevojaka iz društvene elite Riyada koje nakon molitve i skrivanja ispod burki raspravljaju o malim i velikim pobunama protiv kulturne tradicije zemlje u kojoj žive. One su samo mlade, vesele djevojke željne živjeti život u njegovoj čitavoj punini, a koči ih poštovanje prema stoljetnoj tradiciji.

Svaku sam pročitala u dva dana, oduševile me, nadam se da će i Vas.
Uživajte u čitanju…

Vlasta Janton

Komentari

Neki baner