Život

Ljubav ili opsesija?

love-847318_960_720

Volite ga, dajete mu svoju ljubav, vrijeme, nježnost, ali nikada ništa nije dovoljno, nikada ništa nije dovoljno dobro. Jeste li se ponekad zapitale – Imate li možda veze sa psihopatom, ljubomornom i posesivnom osobom?

Započinješ novu vezu, on ti šalje hrpetinu poruka, obasipa te nježnošću, pažnjom, zove te stotinu puta na dan, dočekuje te poslije posla… Ti naravno, cvateš. Godi ti ta pažnja, uživaš u njoj, osjećaš se voljeno i željeno. Šarmantan je, govori ti ono što želiš da čuješ, i sve više oko tebe u stvari steže svoje pipke, a da toga nisi niti svjesna. Jer, zna on jako dobro što čini, nisi mu prva žrtva.

I sad, kad te potpuno zaplete u svoju mrežu, polako, ali onako na finjaka, da to niti ne osjetiš, započinju psihičke torture. Kažeš mu na fini način da je jako slatko kada te ujutro na mobu dočeka njegova poruka i da nema
potrebe da ih je deset, on poludi jer, sigurno se dopisuješ s drugim. I ako slučajno ne odgovoriš na njegovu poruku kroz dan u roku od 5 minuta počinju sitne provokacije, ali onako, perfidno, kroz smiješak, kao u stilu: “Ma sigurno si s nekim važnijim tipkala ili razgovarala, pa mi nisi stigla odgovoriti.” Ili ako te zove a ne javiš se taj tren nego za deset minuta ili “čak” pola sata, opet nastanu “slatke” provokacije – “Nisi mi se mogla javiti jer si bila s nekim drugim, ja ti nisam važan, sigurno me varaš.” I to onako uz slatki osmijeh, kao kroz zezanciju.

S vremenom ta “slatka” zezancija pređe u malo žešću opsesiju, vrlo često (čitaj: stalno) tvoj mobitel se češće nalazi u njegovoj, nego u tvojoj ruci. Jer, on kao fol želi vidjeti nešto na fejsu preko tvog moba, pa ti tom prilikom pregleda sve poruke na Viberu, sms-u a i na fejsu. Jer, sigurno se s nekim dopisuješ. A ako ništa ne nađe, to onda znači da si to obrisala, jer mu muljaš.

Ako želiš izaći s frendicom, kaže oke, samo daj, ali ti to mjesecima nabija na nos, u stilu: da ti je ona bila važnija nego on, i ti od grižnje savjesti niti ne pomišljaš izaći s ikim osim s njim. Želiš do grada, a on se ljuti, jer što imaš ti ići sama do grada, bez njega. Sigurno se ideš naći s nekim dečkom.

I tako mic po mic, shvatiš da imaš posla s emotivno nezrelom osobom, sklonoj manipuliranju, koja je užasno nesigurna, iskompleksirana, ne cijeni se dovoljno i ne voli se. Boji se da nije dovoljno dobar za tebe i da će te
neki drugi muškarac preoteti. I tu svoju nesigurnost iskaljuje preko ljubomornih ispada i posesivnosti prema tebi i natjera te da se ti osjećaš loše, da si ti zaista kriva, i počneš misliti da je problem zaista u tebi.

I onda kroz razgovore shvatiš, pa da, on je cijelo vrijeme govorio da su ga sve djevojke ostavljale, ali baš sve i da je problem uvijek bio u njima, da su ga varale i lagale mu. I shvatiš kako si ga tada žalila i mislila kako su grozne te cure, kako su mogle biti takve prema njemu. I onda shvatiš… hej, pa on i tebe optužuje za nevjeru i za laži. I sada tek znaš da su te sve cure isto bile žrtve kao što si i ti sada, da je i njima govorio takvu priču kakvu i tebi. Sve ih je lagao, bio je posesivan, ljubomoran, nezreo i nestabilan. Shvatiš da manipulira s tobom da bi se on osjećao bolje. I na kraju ti ga samo bude žao. Njega, i njegove sljedeće žrtve.

A drugi put kada će vas tako netko neosnovano optuživati da lažete ili varate sjetite se samo ove poslovice – Varalice misle da svi varaju, lažljivci da svi lažu, a dobar da su svi dobri. Svatko kreće od sebe…

Vi drage moje, petama dajte vjetra, i te kakvog vjetra, jer jednom kada počinje manipulirati vama i gušiti vas posesivnom ljubomorom, znajte da imate posla sa psihopatom. A takav teret vam u životu ne treba. Uživajte drage moje… ali u onim lijepim, opuštenim vezama gdje pravi muškarac itekako zna cijeniti i poštivati ono što zaista i jeste. Ljubav, čista ljubav.

Vlasta Janton

Komentari

Neki baner