Život

Muškarac ili kukavica?

Jeste li skužile da nitko tako dobro ne poznaje muškarca kao žena koja je nekad s njim bila u vezi? I koliko god on u društvu bio omiljen, imao hrpu frendova, obožavali ga susjedi, kolege na poslu, ipak je ona ta, ta koja ga zaista jako dobro i jedino poznaje. Bolje od svih drugih. Nakon divnih godina veze odjednom je bacio masku i pokazao svoje pravo lice. Postao je ono što zaista i jest. Ono što je od svih jako dobro čuvao i skrivao. Pokazao je da je gad. Pokazao je svoje pravo Ja. Prestala je sva ona pažljivo i brižno dotjerana gluma. Želja da u očima svih bude savršen, divan, omiljen.

Najednom si shvatila da je to prava mreža igrica i laži, da je trebao jako dobro glumiti da stvori takav imidž. Frajer koji te obasipa pažnjom, nježnošću, ljubavlju, odjednom nestane. Nestane. Preko noći. I ne javlja se. Na desetke tvojih poziva, poruka nema odgovora. Kao da je u zemlju propao. Frajer koji ti je do jučer govorio da si epicentar njegova svijeta, žena njegova života, ona s kojom želi brak, dijete, e taj muškarac je odjednom nestao. Progutao ga svemir. Ti razbijaš glavu mislima tipa što si to napravila da te odlučio napustiti bez ijedne riječi, gdje si to pogriješila, što mu nisi pružila? Izjedaš se, plačeš, proklinješ dan kada ste se sreli. Ludiš od nemoći i jada. Jer ne znaš i nemaš pojma što se to moglo dogoditi. Padne ti na pamet da mu se nešto desilo. Ali opet, njegovi prijatelji bi te obavijestili o tako nečem. Ali ovako, ni traga ni glasa.

odlazak

Ne znaš da li je gore to da ti se iznenada prestane javljati ili to što te izvrijeđa na pasja kola i počasti tako ružnim riječima da od šoka ne možeš govoriti. Na tebe istresa sve najgore pridjeve kojih se može sjetiti, saspe ti u lice grozote od kojih se ježiš. Dođe ti da urlaš od bolova koliko ti njegove teške i grube riječi paraju srce. Ocrnjuje te kod svojih prijatelja, sve što se desilo loše svaljuje na tebe, ti si bila kriva za sve loše što se desilo. On je bio divan krasan, trudio se u svemu, ispunjavao ti svaku željicu, on je htio život s tobom , sve je on htio, da baš sve, ali ti si bila ta koja ništa nisi znala cijeniti. Ti nisi bila ničime zadovoljna. I sve pokude idu na tvoj račun. Čime si to zaslužila? Što si napravila? I dalje ti nije jasno. I svako tvoje pitanje ‘Zašto?’ u njemu pojačava gnjev i postaje ljući i gori.

Pravog muškarca prepoznaješ po načinu na koji odlazi, po načinu kako te ostavlja. Samo pravi muškarac će te znati ostaviti. Zna kako, zna jer je pravi muškarac. Jer ima dostojanstva, čovječnosti, ljudskosti i poštovanja prema tebi.

I onda shvatiš, nije bio problem u tebi, problem je u njemu. Nezadovoljan sam sa sobom, sa svojim životom, sve frustracije iskaljuje na tebi. Krivnju prebacuje na tebe jer je kukavica. Jer odlazi podvijenog repa bez da ima potrebu sjesti s tobom i objasniti ti na lijep način da ipak s tobom ne želi budućnost i da se s tobom ne vidi.

Da, lakše je podviti rep i kukavički se povući. I okolo pričati kako je jedini problem u tebi. Pravi frajer.

I onda kada budete cviljele za njim ili bile u depri zato što vas je tako „frajerski“ ostavio, zapitajte se – Jeste li njegovim odlaskom izgubile ili dobile?

Vlasta Janton

Komentari

Neki baner