Život

Muda labudova…

Danas nije teško biti lijepa. Nešto teže je počistiti kuću, skuhati ručak, zasaditi cvijet… Oni se prave da traže samo ljepotu i sexipil, a zapravo žele sve i ne pristaju na manje. Žele uravnoteženu ishranu, čistu i mirišljavu robu, besprijekorno čist i topao dom, sexy i lijepu suprugu, fine kolače, partnericu koja je dobro društvo, samostalnu ženu koja donosi u kuću plaću i nekoga kome će oni biti cijeli svijet. Znam! Sad vam se čini da sve to može samo superman, ali vjekovima već to može svaka žena i to više nije tajna.

swan-175898_1920

Priroda se pobrinula da načini ženi srce i mozak točno po mjeri za sve to. Dakle, ne brinite drage dame – krenite i obećajem vam da ćete voljeti sve što sam gore nabrojala. Bit ćete ponosne i sretne dok mu peglate košulje, osjećat ćete se lijepo dok trkate po tržnici i skupljate namirnice za jelo koje vole vaša djeca. Popizdit ćete kad vam kolektivno objave da nisu gladni nakon što ste pola dana kuhali za njih – ali popizdit ćete samo na trenutak, obećajem! Već u sljedećem trenu vaš mozak će vam podvaliti nekoliko gluposti u njihovu obranu, koje ćete vi objeručke prihvatiti. Zato zaista nema potrebe da brinete! Napravljene ste od vrlo izdržljivih emocija koje su sklone regeneriranju, opraštanju i da…..tako slatko radite budalu od sebe, da im je upravo užitak vući vas za nos.

Ništa vam tu ne pomaže nuklearna fizika koju ste završili kao najbolja u klasi, niti žurnalistika koju ste završili dopisno dok ste usporedo studirali veterinu. Sve škole ovog svijeta i svo iskustveno znanje koje ste stekle, ne po ma že! Ako se niste školovale – opet je isto. Sve smo rođene s tim porivom da udovoljavamo djeci i mužu, da stisnemo zube za njih, da zažmirimo na jedno oko, da pognemo glavu, da odmahnemo rukom ili da se prigodno pravimo glupe. Fora je u tome što se neki šeret gore na nebu, pobrinuo da sve to volite, da vam je sve to nasušna potreba i da vas ne boli…. ili ako zaboli- traje vrlo kratko i odmah nastupa amnezija.

Napomena autorice:

Drage i dragi,

Ovakvi tekstovi nastaju uvijek u vrijeme blagdana. Tada se unaprijed veselim slobodnim danima, zamišljam odmor od svakodnevice, mirnu kućnu atmosferu i dovoljno sna. Uvijek dobijem muda labudova, odnosno – noći provedene u kuhinji, dane s krpom i usisavačem, prazan novčanik, masnu kosu, bolove u leđima, nabrekle vene po nogama, glavobolju i……..OGROMNO ZADOVOLJSTVO ZBOG SVEGA TOGA! Činim se sama sebi glupava, a osjećam se prilično namagarčena, no kao što sam rekla – taj osjećaj pojavi se samo na tren, poput bljeska i već sljedećeg časa moje srce je golemo i duša puna, jer ONI su sretni i siti!

Viktorija Herak

Komentari

Neki baner