Život

Djeca…

Danas nećemo puno o kuhanju, danas ćemo o onim slatkim malim bićima koje ste stvorili sebi na sliku i priliku. Bili oni skroz maleni ili nešto veći, pa čak i prilično veliki, vaša pažnja i trud oko njih uvijek je neophodan.

Podijelit ću s vama nekoliko zapažanja koja sam skupila uz svoju djecu ali i promatrajući tuđu.

djeca

Mala djeca

⁃ Od rođenja imaju izraženu osobnost, koja vrlo vjerojatno nalikuje dijelom na vašu, a dijelom na onu vašeg muža. Zato ne pizdite puno na njih kad vas iznerviraju.

⁃ Vole točan i ustaljeni raspored pa se pokušajte držati ustaljenog ritma spavanja i hranjenja, jer će tako klinci biti zadovoljniji, a time i vi. Imat ćete manje inspiracije hodati okolo raščupani i bijesni na sebe i cijeli svijet, jer vas djeca od 3 godine ne slušaju kao vojnici.

⁃ Prostorija u kojoj djeca borave mora biti provjetrena, jer ako je zrak svjež i čist bit će manje nervoze i svi zajedno ćete se ljepše osjećati.

⁃ Brinite pomno o njihovoj ishrani i pritom budite lukavi. Ono što odbijaju jesti, sljedeći put pripremite na drugačiji način, pa možda upali. Kuhajte im jednostavna jela i uzmite u obzir da oni trebaju jesti i one namirnice koje vi možda ne volite. Odgovorni ste za njihovo zdravo odrastanje i ispravne prehrambene navike, imajte to na umu.

⁃ Organizirajte im igru s prijateljima, i vodite ih na igranje kod njih. To je naporno za vas, ali njima je neophodno za socijalizaciju i stvaranje prijateljstava s drugom djecom.

Djeca

⁃ Oni su već vrlo mudri i skloni pregovaranju oko želja i namjera. Dajte im priliku da argumentiraju svoje želje i s pažnjom ih slušajte. Time ih učite da komuniciraju umjesto da urliču kad nešto žele.

⁃ Trudite se da razvijete kod njih osjećaj za vlastitu higijenu i učite ih da prostor u kojem borave drže što urednijim. To se radi tako da ih potičete da vam pomažu dok vi to činite. Ako se vama fućka koliki je nered po kući, imat ćete dupli ili trostruki kaos kad oni još malo porastu. Na kraju ćete ionako vi čistiti i iza sebe i iza njih.

⁃ Vodite ih u društvo i na razna događanja koja su za njih primjerena, jer tako razvijaju osjećaj za druženje i pristojno ponašanje u društvu.

⁃ Dopustite im ponekad nešto što inače ne smiju, a žele, jer tako uče da postoje posebne prigode, ujedno uče da svojim trudom mogu uticati na vaše odluke. Ne brinite, neće vašu jednokratnu promjenu odluke krivo shvatiti, niti će to iskorištavati, ako im pažljivo prezentirate razloge zbog kojih su nagrađeni.

Velika djeca

⁃ To su oni koji traže džeparac. Bore se za svaku minutu koji smiju provesti na večer vani. Mudri su do zla boga, a višesatni pregovori oko njihovih prava, donose samo frustracije. Lupaju vratima kad got nisu dobre volje, a to je vrlo često. Postaju šlampavi iako su do nedavno bili oličenje urednosti.

– Nemam nikakav savjet za to razdoblje! Preostaje vam jedino da im neprestano ponavljate da ih volite i da čekate da ih prođe, a proći će. Budite s njima dosljedni i pijte redovno čajeve za smirenje.

 

Djeca su zaista nešto najljepše i najvrednije što ste stvorili i svaki trud oko njih se isplati. Jedina vrsta ljubavi koja je zaista bezuvjetna, je ljubav prema djeci. Držite se, odrast će jednom….!!

 

Vaša Dora

Komentari

Neki baner