Život

Muška djeca…

Jednako je kompleksno odgojiti dječaka u   mudrog, radišnog i pristojnog momka, kao što je kompleksno odgajati žensku djecu, a shodno današnjim trendovima i mogućnostima kad je svima sve dostupno i dozvoljeno, odgoj djece postaje sve kompliciraniji i sve važniji.

Nekad prije odgajali smo se na temelju već ustaljenih normi ponašanja, znali smo za koju dob djeteta je što dozvoljeno i zašto nešto smijemo ili ne. Odrastajući, učili smo i odgajali se u hodu, bez tisuće uputa našim roditeljima kako da postupaju s nama. Sada postoje nebrojeni naputci o tome i teško je odabrati uvijek najbolju opciju.

dječak

Ipak imajte na umu da vaši sinovi jednog dana trebaju postati muškarci, a biti Muškarac danas već pomalo zgubi na „težini“. Postalo je sasvim u redu da današnji muškarci ne znaju rukovati s najosnovnijim alatom, da ne znaju kako promijeniti svjetiljku, gdje stoji glavni ventil za vodu, kako se rukuje bušilicom…. Sasvim je ok da se ne snalaze u verbalnoj komunikaciji, da im pismenost nije na visini, da im se toleriraju pijanstva, da ih se trpi kad su neuljudni ili neuredni. Odijevanje koje nije u skladu s prilikom je također postalo manje važno, a one „starinske“ obveze da pozdraviš goste ili odneseš vrećicu starijoj susjedi, više ni ne postoje u nekom relevantnom postotku.

Ipak, mislim da je za većinu stvari ipak zaslužan onaj dobri stari kućni odgoj, pa opravdanja poput „djecu nam odgaja škola i ulica“ ne priznajem. Dječaci uče od svojih roditelja, kopiraju ponašanje muških članova obitelji jer se poistovjećuju s njima, uostalom kao i djevojčice. Djeca su ogledalo obitelji u kojoj odrastaju, pa je time i vaša odgovornost veća u namjeri da im pripremite poticajnu i primjereno ustrojenu obitelj u kojoj će se formirati kao osobe. Uloga oca u svemu tome nije ništa manja nego majčina, samo je obzirom na spol djeteta možda malo drugačija. Stoga je velika šteta što se njegovanje odnosa   između oca i sina, polako gubi u onom smislu u kojem smo ga poznavali do nedavno. Dječaci su se tada vrzmali oko muških članova obitelji koji su nakon oficijalnog rada negdje u poduzeću, imali svu silu interesa i poslova koji su im ispunjavali slobodno vrijeme. Uz to su se međusobno družili, razmjenjivali savjete oko kućnih popravaka ili se zajedno rekreativno bavili nekim sportom. Dječaci su se zadržavali negdje blizu odraslih muškaraca i neopazice učili od   njih razne vještine.

U ta vremena često smo se međusobno posjećivali, pa je i to bila prilika da dječaci nauče kako se muškarac treba ponašati kad prima goste, kako kad odlazi u goste, kao se ponašati u razgovoru, kako pristojno debatirati sa sugovornicima, kako pristojno sjediti u društvu i kad počešati   jaja, a kad nikako ne.

Zvučim sama sebi kao pokojna Žuži Jelinek, ali ta žena je zaista znala udijeliti dobar savjet o životu, i ženama i muškarcima. Elem, danas se više ne posjećujemo i ne družimo u vlastitim životnim prostorima, već se socijalni kontakti dogovaraju u kafićima, restoranima ili naprosto stojimo na ulici i popričamo, dok za to vrijeme klinci imaju u rukama mobitel ili iPAD-e. Zato, u onim rijetkim prilikama kad nam netko dođe u goste, više i ne brinemo o tome da muškarac domaćin pridrži gošći kaput, da smjesti goste za stol, ne razlikujemo više druženje na kavi od posluživanja ručka ili večere. Danas to rješavamo negdje vani, po restoranima ili kafićima.   Sve češće srećem muškarce koji ne znaju izabrati cvijeće shodno prilici, a jednako ni ne znaju da pogrešnim odabirom boje i vrste cvijeća šalju pogrešnu poruku.

Dakle, majke i očevi dječaka, imate pune ruke posla sa svojim muškim potomkom, ukoliko želite da jednom postane mladi gospodin koji će imati sve potrebne kvalitete koje krase uravnoteženog, pametnog i lijepo odgojenog muškarca. Ona ofucana floskula kako djecu odgajaju isključivo majke, više ne igra. Ukoliko ste odabrali da ne obraćate pažnju na odgoj svog djeteta, činite im štetu. Ako prepuštate svog dječaka samo njegovoj vlastitoj snalažljivosti, vašom krivnjom može izrasti u mladića koji nije dobro pripremljen za ulazak u svijet odraslih, a znate i sami da stvari tamo ne funkcioniraju uvijek najbolje, pa vaša indiferentnost prema vlastitom sinu ne donosi ništa dobro. Svaki slobodan trenutak iskoristite da mu pokažete sve što ga zanima, da razmjenjujete s njim svoje stavove o raznim životnim temama, da ga potaknete na učenje i   na razmišljanje. Ponudite mu „muško i žensko“ viđenje nekih životnih situacija, zezajte se zajedno i potaknite ga da izrazi svoje stavove, želje, nadanja i strahove. Teme o djevojkama neka ne budu tabu. Objasnite im da je važno da poštuju svoje tijelo, da ne liježu u krevet sa svakom djevojkom koja prođe pored njih, da alkoholizam nije fora osim što šteti zdravlju, da su razni opijati razorni za njihovo tijelo i um. Naučite ih da prije svega poštuju osobu koja im se sviđa, da samopouzdano priđu djevojci, naučite ih plesati, uputite ih u tajne komuniciranja, poučite ih da ne budu sramežljivi, ali niti nametljivi, usadite im pristojnost, iskrenost i snalažljivost.

Neka vide da njihovoj majci pridržavate vrata, da nosite teške stvari umjesto nje, da s njom razgovarate poštujući njen stav i onda kad se ne slažete s njom- oni će iz toga puno naučiti. Pokažite im dragi očevi, svojim primjerom, kako se ponašati prema ženi.

One već ofucane muške predrasude prema ženama, radije zadržite za sebe kad vam je sin u blizini, jer zapravo znate da nisu sve žene iste, da ne padaju na vašu eventualnu lovu, da ih sve ne možete fascinirati svojom vozilicom i da je većini žena bitnije kakva ste osoba, nego koliko vam je dubok džep.

Funkcioniranje obitelji u kojoj žive dječaci, jednako ostavlja na njima pečat kao i na djevojčice, zato njegujte one ljudske i moralne vrijednosti koje svi poznajemo kao temelj funkcioniranja ljudske vrste, kako biste dali priliku svom dječaku da se pravilno razvija i kao osoba i kao čovjek.

I vama želim puno sreće na tom putu.

Dora

Komentari

Neki baner