Život

Jesi za vezu?

Bila ja tako na druženju kod svojih frendova i upoznam tamo jednog našeg poznatog nogometaša. Izmijenili par kurtoaznih rečenica i to je bilo to. Sljedećeg dana odem ja fino na fejs i tamo me dočeka njegova poruka.

Ni više ni manje glasila je ovako – Jesi za vezu? Ček, jesam to ja nešto pobrkala? Jel to on meni slao neke poruke prije pa su se izbrisale dok su došle do mene ili što? Čitam i ne vjerujem. Čak sam se u jednom trenu počela i smijati. On to, onako, iz vedra neba pa u rebra – Jesi za vezu? Ne dušo, nisam za vezu. A da kojim slučajem i jesam, vjeruj mi, ne bi ušao u uži izbor. Dapače, ne bi ušao ni u onaj puno dalji.

barenje

S obzirom na to da sam samo kratko odgovorila da nisam, ubrzo je slijedila i druga poruka. Ima on para, dobro zarađuje, može mi svašta priuštiti. E sad mi već počela para na uši. Nije da ja ne bih imala na što te pare potrošiti, ali zar se zaista na taj način nekome udvara? Frajer me totalno odbio, odnosno njegova spika. Badava mu dobar izgled, markirana odjeća i dobar bankovni račun ako mu je razgovor nula bodova.

Pa daj malo kreni sa nekim laganijim temama, počni o tome kako smo se dobro proveli sinoć, da je bila odlična klopa, muzika. Atmosfera nas ponijela pa je bilo i smijeha koliko hoćeš, naplesali se. Pitaj me jesam se naspavala, jesam popila čaj , kavu. Jesam još u u pidžami ili sam već napravila hrpu stvari po kući. Pitaj me što volim čitati, slušati. Gdje izlazim. Volim li ljeto ili zimu. Kišu ili sunce. Pitaj me jesam li jutarnji tip ili se volim izležavati do podneva. Pitaj me volim li se voziti biciklom ili više volim šetnje parkom. Volim li ići na tekme ili u kino. Što volim jesti, koji sladoled mi je najdraži.

To pitaj frajeru, a ne „Jesi li za vezu?“. Pa tko bi ti normalan na to pristao. Oke, možda neke i bi. Ja sigurno ne bi. Mada vjerujem da većina ne bi. I ubuduće kada šaljete poruke curama pazite kako se pismeno izražavate. Nemojte da su vam rečenice nesuvisle, gramatika da vam je nepoznanica. Kako je moguće da ti danas neki tip napiše poruku u kojoj koristi riječi tipa Neznam ili Nemogu??? Hej dečki, to se piše odvojeno. Dakle, Ne znam i Ne mogu. Ne moraš ti dušo završiti fakultete i imati diplome, ali bar možeš naučiti osnove pravopisa, osnove neke kulture.

Vjeruj mi , to su već stvari na kojima ćeš prvo pasti. Ne moraš niti dalje pokušavati. Pao si. Nije važno što si faca u nekom poslu ili što izgledaš ko Clooney. To zaista nije važno. Važno je da imaš bečke škole, da joj znaš pridržati kaput, natočiti sok, otvoriti vrata, pripaliti cigaretu, pažljivo je saslušati. Dati joj do znanja da je važna, i da je ona kraljica u tvom kraljevstvu.

A to sa spikom „Jesi za vezu?“ nikako nećeš uspjeti…samo ćeš je odgurnuti. Pozovi je na kavu, u kino, na neko lijepo druženje. I tamo ćeš već vidjeti sviđaš li joj se ili ne. Svojim smijehom i sjajem u očima dat će ti vrlo brzo do znanja što ti je činiti. Truditi se i dalje ili odustati. Stvari su vrlo jednostavne. Sve je na tebi. Tvoj prvi pristup, tvoj prvi korak je vrlo važan. Ako ne i najvažniji. NE pristajte drage na sirovu spiku, jer sa njom dobivate ništa drugo već samo sirovinu.

Vlasta Janton

Komentari

Neki baner