Život

Promjena posla, CV, motivacijsko pismo, intervju i ostale peripetije…

Već duže vrijeme razmišljam da promijenim posao. Ne zbog toga što me neko ovdje nepravedno tlači, što mi kasni plata i sl. Jednostavno sam došla do tačke kad više ne mogu napredovati zbog geografske udaljenosti glavnog ureda firme. Hajde što ne mogu napredovati, ali nemam više šta da naučim i to me izjede. Što se tiče mog posla, znam sve što treba da znam, čak i više od toga. Treći razlog je što bih voljela dobiti posao koji je bliže oblasti mojih magistarskih studija. I eto, treba mi promjena, jednostavno.

office-620822_960_720

Potrebnu tehniku pisanja CV-a sam davno još savladala. Nema pravopisnih grešaka, sve lične informacije poput navođenja punog imena i prezimena, datuma rođenja, mjesta prebivališta, broja telefona, jasne email adrese u formatu [email protected], roda, bračnog statusa su navedene na samom početku. Zatim radno iskustvo krenuvši od trenutne pozicije pa redom do one prve koju sam imala. Kod mene je svaka pozicija opisana u dvije tri rečenice. Poslije toga obrazovanje opet krenuvši od magistarskih studija, na kojima sam trenutno pa do srednje škole. Slijedi tabela sa stranim jezicima koje govorim i na kojem stepenu mi je pisanje, razumijevanje i komunikacija istih. Finalno su komunikacijske vještine, IT vještine i vozačka dozvola. Cijeli CV je stranica i pol. Format je naravno  downloadovan s interneta i to mi je uvijek najsigurnija solucija. Sve je to popraćeno crno-bijelom fotkom na kojoj sam nasmijana ali sam uslikana do ramena, u crnoj majici i sa diskretnom šminkom na licu. Poprilično minimalistički, ali svaki put sam dobila pohvalu za CV. Napraviti kvalitetan CV nije neka mudrost zaista, samo treba jednom sjesti i posvetiti se tome nekih sat i pol do dva, maksimum. Jednom kad ga napravite, imate ga zauvijek. Lagano ga je korigirati.

Ono što jeste dosta teže napraviti je motivacijsko ili popratno pismo. Ono je i mnogo više bitno jer ono je slika Vas. Iskreno, to zaista uvijek umara i oduzme mnogo više vremena nego CV. Ali tu je bitno zapamtiti da se predstavljaju samo one kvalitete koji odgovaraju poziciji za koju se prijavljujete. Ja uvijek pregledam sve predloške na internetu i istražim sve što mogu o firmi te tek onda započnem sa pisanjem svoga.  Rečenice mi nisu ni kratke ni preduge. Prvo što naglasim je za koju se poziciju prijavljujem i gdje sam vidjela konkurs. U idućem pasusu prelazim na stvar i kroz opis školovanja i radnog iskustva koje je relevantno za tu poziciju na koju se prijavljujem, naglašavam svoje kvalitete kako bih poslodavca zainteresirala da baš moje motivacijsko pismo nastavi čitati. Nakon toga naglasim osobne vještine i očekivanja koja imam od te firme npr. što je razvijanje novih vještina. U posljednjem pasusu sve to zaključim željama da se susretnem s njima na intervju-u. Sve ovo izgleda lagano, znam. No, jako dobro znam da nije nimalo lagano napisati dobro motivacijsko pismo. Uvijek praktikujem da isto pošaljem nekome za koga znam da će pored pravopisnih grešaka, prokomentarisati i kvalitet te će mi reći ukoliko sam negdje pretjerala ili nešto propustila. I da, uvijek se trudim da izgleda ozbiljno i poslovno, ali da, s druge strane, poslodavac osjeti da sam jako zainteresovana da dobijem taj posao.

I ono najbitnije, izbjegavajte ovo raditi u posljednji momenat. Dajte si bar dva dana da razmislite, istražite i korigujete oboje, ako je to potrebno. I nemojte se razočarati ako Vas ne pozovu na intervju, jer u tom slučaju taj posao, iz nekog razloga, nije bio posao za Vas.  Ako ipak pozovu, još bolje! 🙂

O intervjuima ćemo pisati iduće sedmice, a do tada ostanite nasmijani i pronađite bar jednu stvar koju volite u svom poslu. Odmah će vam radno vrijeme biti mnogo ljepše.

Managerica 

Komentari

Neki baner