Život

Misli bez nje…

Obukao je prvo na šta je naišao u ormaru, pogledao još jednom Bojaninu sliku, rješivši da će da je spremi u zaborav i izašao iz stana. S drugovima se dogovorio da se nađu na Ploči, kako su zvali mjesto gdje su se često družili. To je bila ne toliko velika betonska ploča iznad rijeke, vjerovatno za ribare, a do nje se dolazilo strmim putem, spuštajući se u njen kanjon. Bilo je zaista lijepo. Odmor za oči i dušu. Žubor i zelenilo vode. A još kad tome pridodaš lijepo drušvo djeluje kao raj.

Kad je stigao svi su ga već čekali. Uz graju i zagrljaje, sretni zbog njegovog povratka, i zbog rođendana koji je slavio jedan od njegovih prijatelja uživali su u pivu, graji, smjehu i dimu kako su voljeli zvati svoju ovisnost o marihuani. Njih četvorica, bez žena, tako su se dogovorili. Tako da su bez razmišljanja mogli započinjati nove teme, bez ustručavanja šta će iduće da kažu. Dogovorili su se da poslije navrate i do obližnjeg kluba, ima neka svirka uživo, kako kaže njegov prijatelj. Ali na ulazu u Podzemlje, kako se lokal zvao, obezbjeđenje im je stvaralo problem. Previše ste pijani, ne može unutra vikao je jedan namrgođeni, nabildani lik iz obezbjeđenja. „Neću da vas tražim poslije zbog stvaranja problema. “Kao da ovi unutra nisu, drugu je rođendan“, uzviknuo je jedan od njih, onaj koji je pridržavao pijanog slavljenika. „Nemam namjernu da se objašnjavam s vama“, rekao je. „Ej, ej, djevojko, kako je unutra?“ „Super“, jedva je čuo od zaglušujuće buke. „Zašto ne uđete?“ „Ne daju nam, kaže prepijani smo“, sad je djevojka stajala bliže vratima. „Svi unutra su prepijani“, izderala se i to toliko da bi ovaj iz obezbjeđenja mogao da je čuje. „I kad bi to bilo sve, ova mladost bi bila super.“ Ali on nije obraćao mnogo pažnje na to. I ona je krenula lagano prema toaletima. „Ej da se vidim poslije, vani, uzviknuo je za njom?„ Samo se okrenula i osmjehnula. Imala je divan osmjeh, oči boje uglja, tako crne, a kosu samo za nijansu posvjetljenu, mada se vidjelo da je bila tamnija. Imala je naglasak kao da nije odavde, tako mu se na momente činilo, ali nije bio siguran zbog buke. Onako mala, sva nekako tanana stala bi u jedna džep, osjehnuo se rekavši prijatelju kojeg je sada on pridržavao.

Ubrzo se i vratila i krenula prema izlazu. „Je li to znači da ćeš prošetati sa mnom, upitao je idući uz stube za njom, vukući prijatelja, dok su se ostala dvojica još svađali sa obezbjeđenjem?“ „To znači da je tri poslije ponoći, da si se kasno pojavio, da sutra ranije radim i da će me gazda ubiti ne budem li se pojavila na vrijeme.“ „Pa mogu te pratiti do kuće“, rekao joj je uz samouvjeren, pomalo idiotski osmjeh, podstaknut svim opijatima koje je konzumirao večeras. Samo se osmjehnula, a to je za njega značilo pristanak.

Ubrzo su i njegovi prijatelji shvatili da njih dvojica polako odlaze, jedan vukući drugog i potrčali prema njima. „Našao si curu, aaa, i odmah nas ostavio?“ „Bolje da šutiš, ionako me ne doživljava, a ne bude li počela ima da se opijem večeras.“ Sad su se svi nasmijali, jer on je izgledao kao da je jedva gledao. Djevojka je takođe zastala kao da ga je čekala što mu je dalo dodatni motiv, pa je svog pijanog druga uvalio jednom od ostale dvojice. „Odlaziš, a ni ime za taj divni osmjeh neću znati da zamislim večeras?“ „Zar nisi rekao da me pratiš, već sam se bila obradovala da ne moram sama, kad ono dobijem za nagradu četiri pijana druga?“ „Znači, zvanično da, tu sam te čekao, haha! Da idemo mojim autom?“, rekao je uhvatiši za šteku nekih kola kraj kojih su prolazili, na šta se upalila sirena. night-out-1082160_1920 Svi su potrčali, čak je i pijani drug uspio da podigne glavu. Kad su malo odmakli svi su udarili u smijeh. „ Mogla bi da to uradi marica prije no ti“, rekla je uz osmjeh. „Ali imaš sreće, volim takve blesave, pijane, naporne dečke, s njima nikad nije dosadno.“ „Nikad više komplimenata u jednoj rečenici nisam dobio. Zato moraš da pođeš sa nama, prijatelj mi slavi rođendan, nije da se to na njemu primjeti, ali ako baš voliš ovo ti je tek pedalj moje gluposti.“ „Ajdeeee, ajdeeee“, čulo se iz pozadine. „Imaš i špijune, pomislit ću da pričaš istinu o gluposti“, rekla je uz osmjeh. „Ma samo ne želiš da propustiš najluđeg dečka u gradu, čiji drug slavi rođendan, pa da ga ispoštujemo svi skupa.“ „ Nadam se da ispoštujemo ne znači podjeljeno nošenje, rekla je smijući se. Za ostanak nije ništa dodala, ali je očito da je imao u sebi nešto što ju je privuklo, a ni sam nije znao šta. Ali poslije te noći sjećao se da niti jednom nije pomislio na Bojanu.

To be continued…

Ramiza Tibo

 

Komentari

Neki baner