Fun & lifestyle

Što se nalazi u našoj kozmetici?

U zadnje vrijeme često na pakiranjima od krema nailazim na natpise bez parabena, bez alkohola , bez silikona itd. Nekada i nisam baš obraćala neku pažnju na sastojke u kozmetici koju rabim, samo mi je bilo bitno da je kozmetika kvalitetna i da mi se sviđa, što mirisom, što teksturom dok nisam krenula raditi sa kozmetikom. I onda su me takve stvari krenule zanimati pa sam potražila pomoć svog prijatelja Googlea koji je uvijek tu kada nešto ne znam. Za dobru kozmetiku svakako vrijedi pravilo manje je više i trebalo bi se paziti da je kozmetika na prirodnoj bazi. Sastojci kozmetike se uvijek čitaju od vrha prema dnu, jer što je sastojak više pozicioniran to ga više ima u kozmetici. Stoga sam vam odlučila navesti neke koji se smatraju opasnima.

lipstick

Parabeni
Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi, a nalaze se u preparativnoj i u dekorativnoj kozmetici. Oni uzrokuju iritacije na koži, ali to je još i najmanji problem. Naime, parabeni uzrokuju endokrine bolesti, dosta ih se povezuje i sa rakom dojke te sa poteškoćama muških reproduktivnih funkcija. Neka istraživanja su pokazala da parabeni uzrokuju i ubrzano starenje kože jer reagiraju sa UVB zrakama.

Mineralna ulja
Mineralna ulja su zapravo ekstrakt petroleja u koje spadaju vazelin, petrolej i parafin. Ona se najčešće koriste tonicima, hidratantnim kremama, kremama sa zaštitnim faktorom, kremama za njegu beba te ih se može pronaći i u dekorativnoj kozmetici. Mineralna ulja sprječavaju vitamine da prodru u kožu i stvaraju barijeru na koži koja sprječava upijanje i absorbciju ostalih aktivnih tvari u koži.

Formaldehid i Imidazlidinil urea
Formaldehid se nalazi u lakovima za nokte i preparatima za njegu kose. On se u sastojcima kozmetike često navodi kao formalin, formalith itd. Imidazlidinil urea često izaziva alergijske reakcije i smatra se da je kancerogen. Iz njega se kao nusprodukt oslobađa formaldehid, te se uskoro očekuje zabrana korištenja tog sastojka. Jedini problem kod prepoznavanja formaldehida u sastojcima jest taj da se formaldehid danas u sastojcima navodi pod raznim drugim nazivima koji u sebi sadrže „form“. Često se niti ne navodi jer nastaje kao nusprodukt.

Triklosan
Triklosan je konzervans koji se nalazi u pastama za zube, sredstvima za čišćenje i dezodoransima. Može dovesti do raznih hormonalnih bolesti ali i do otpornosti bakterija na antibiotike. Nakon tuširanja odlazi u okoliš gdje stvara dioksine koji su štetni.

SLES
Sodium Laureth Sulfate se nalazi u kozmetici za kupanje i tuširanje ali i u deterdžentima kao sredstvo za pjenjenje. To je površinsko sredstvo za čišćenje koje dosta isušuje kožu a može dovesti i do ekcema. Kako uklanja i prirodnu masnoću kože može dovesti do iritacija i svraba na koži.

Razni naftni derivati
Najčešći naftni derivati u kozmetici su vazelin, petrolej i parafin. Također, i mineralna ulja spadaju u naftne derivate. Naftni derivati su jako česti u kozmetici jer se zahvaljujući njima kreme lakše razmazuju i omekšavaju kožu. Naftni derivati su dosta čest sastojak i u parfemima za kozmetiku i izazivaju alergije. Neki imaju i kancerogeno djelovanje, djeluju na promjene DNK te izazivaju razne hormonalne promjene.

Nažalost većina kozmetike danas u sebi ima i po nekoliko štetnih i opasnih sastojaka u sebi, a najgore je to što veliki dio njih nije niti naveden. Glavni razlog je njihova jako niska cijena ali i to što poboljšavaju trenutni učinak kozmetike. Kod kupovanja kozmetike svakako vrijedi ona „manje je više“ tako da birajte kozmetiku koja u svom sastavu ima što manje sastojaka. Razni konzervansi su nužni u kozmetici jer inače kreme ne bi trajale duže od dva tjedna i morale bi se držati u frižideru, pa je dobro da obratite pažnju da vaša kozmetika sadrži prirodne konzervanse. Svakako je dobro donekle smanjiti količine kozmetike koju koristimo iako koža na početku zbog stvorene „ovisnosti“ u početku neće najbolje reagirati.

Megi Vasilj

Komentari

Neki baner