Mislila si da imaš posla sa pravim muškarcem…

Upoznate muškarca, svidio vam se na prvi pogled. I što sad? Što je ono u njemu što vas privlači? Jasno mi je da svaka ima različite kriterije, ali vjerujem da većina vas želi muškarca na kojeg se može osloniti. Da je tu uvijek za vas, u dobrom i u lošem.

Znači, zaljubila si se preko ušiju. Hodaš po oblacima, smješkaš se, zabiješ se u stup dok mu tipkaš porukice. Lice ti dobije neku posebnu ljupkost, draž, blistaš. Da, da. Sve to čini ljubav. Zaljubljenost je najbolji face lifting na ženinom licu.

couple2

I onda se rastopiš kada ti kaže „Znaš, želim da znaš, na mene se uvijek možeš osloniti. Ja te želim voditi kroz život. Pomagati ti u svemu. Biti tu kada se osjećaš loše, kada si nervozna, puna briga, padova, loših dana. Ja sam tu, ne brini. Razumjet ću kada ti neće biti do ničega. Jer te volim. Ja sam tvoja čvrsta ruka koja te vodi kroz život. Osloni se na mene, prepusti se, ja ću biti tvoj zaštitnik.“. Da, točno tako ti kaže. I što ti? Padneš na koljena. Jer to si naravno cijeli život od nekoga željela čuti. I eto, sad si čula.

Rastopljena si, cvateš, veseliš se. I ne možeš vjerovati da takvi muškarci zaista postoje, i diviš se samoj sebi kako si ga samo upecala. Koje si samo sreće da je baš on ušao u tvoj život. Ah, sretnica li si. I zaista, jesi. Pažena si i mažena, zove te, provjerava, pita sto puta na dan kako si, kada mu se požališ već umjesto tebe rješava probleme koji te muče. Istina, nije da si se ti baš složila da umjesto tebe rješava neke tvoje stvari, ali on je to uzeo već u svoje ruke, kao, on će to ipak bolje riješiti. Ali nemoj zaboraviti da ti za to moraš biti iznadprosječno zahvalna. Jer, on to očekuje.

I tako, prođe nekoliko tjedana, sve je slatko, dražesno i dalje. I onda se najednom uhvatiš kako svako malo prelaziš preko nekih stvari koje te iritiraju kod njega. Za koje cijelo vrijeme misliš kako su slatke, ali se uhvatiš kako sve češće o njima razmišljaš. Smetaju te. Prelaziš preko nekih stvari jer ga ne želiš naljutiti, ne želiš da misli da si ti čudna i tome slično. Pa šutiš. Na njegove sitne provokacije odgovaraš kroz zezanciju, jer ne možeš vjerovati da on to zaista i misli. Misliš da se šali, ali ne, to on zaista i misli.

Njegove poruke tipa „Zašto mi nisi odgovorila na poruku nego čekam već deset minuta?“, „ Imam osjećaj da sam ti dosadio, ne govoriš mi nježne riječi“, „Zašto me nisi nazvala kada si kuhala, htio sam te čuti, a ovako sam morao čekati dva sata da te čujem“, „Jučer si mi samo tri puta rekla da me voliš“, „Nisi me nazvala ujutro već tek sada, oko 11, da me pitaš da li mi je prošla glavobolja od sinoć“…i tako unedogled.

I onda shvatiš da imaš posla s malim djetetom, s muškarcem u kojem je zarobljeno dijete. Sva ta silna durenja svako malo, za neke besmislene stvari počinju ti polako stvarati negativnu energiju. Ispada da mu u stvari treba mama, a ne cura, žena. Netko tko će se brinuti za njega 24 sata na dan. Svakih pola sata ga ispitivati da li je jeo, da li mu je to bilo fino što je pojeo, da li je dobro spavao sinoć i kako mu se sviđa sunčan dan? Ili bi radije da je kiša? Jer, ako ga ne pitaš u određenom roku, kako si je on to zamislio, nastaje durenje, tajac, ti ste hladna osoba, nezainteresirana, ne daš mu dovoljno nježnosti i topline. Eto, tako te on vidi. A nema pojma da je on jedno veliko emocionalno nezrelo dijete u tijelu muškarca.

I onda tako shvatiš da nisi dobila muškarca koji se cijelo vrijeme hvalio kako će te on voditi kroz život i da se na njega možeš osloniti, već ste ti ta, koja vodi njega kroz život. Pomaže mu u njegovim nedaćama, u njegovom cviljenju ako se porezao dok je rezao luk, ili dok ima temperaturu 37,2.

Kaže ti nešto što želiš čuti, ponudi ti oslonac, ljubav, a u stvari iz tebe siše svu pozitivnu energiju, ljubav, suosjećanje, sve što ti može uzeti. I ako mu to ne daješ na vrijeme i u količini koju si je on zamislio –  ne valjaš. A stvarno, vjeruj, stvarno, ni u peti mu nije da bi on mogao poraditi na svom ponašanju i svojim zahtjevima. I onda kada ti je dosta toga svoga davanja njemu u enormnim količinama i pitanjima da li se je podrignuo nakon svakog ručka, odlučiš reći da je dosta.

Ako želiš dijete, rodit ćeš si ga. I shvatiti, da ti je bolje samoj nego s nekim tko zahtjeva danonoćnu pažnju i brigu. Treba ti muškarac. I to ne onaj koji govori da će ti biti oslonac i podrška u svemu. Već onaj koji to zaista i je. Pokaže to svakodnevno svojim djelima. Tu je. Za tebe, uvijek je tu. Ali i ti za njega. Bez analiziranja, manipuliranja. Vjerovala ili ne, postoje takvi, samo… malo ih je teže naći. Ali postoje.

Vlasta Janton

[email protected]

Komentari

Neki baner