Život

Lanterna…

Znali su i oni kao i svi ostali da je ovo posljednja raskrsnica, samo što ovaj put više nisu imali izbora, nego je svako morao da pođe svojim putem. Povratka također nije bilo, posljednji trag koji je vodio nazad. je ostao zavijen, u toj zimskoj mećavi… posljednja lanterna koja je obasjavala put kojim su prošli, se bješe već davno ugasila, ovlada je potpuna tišina, koju su na trenutke prekidali sve glasniji otkucaji srca.

lantern-255667_960_720Bili su to oni trenuci u kojima imaš osjećaj da je sve stalo i uzalud je bilo da se uštipneš za kožu, jer to nije bio još jedan ružan san iz kojeg ćeš se probuditi. Sve ove godine, sve važne odluke, životne raskrsnice, svi ovi pređeni kilometri su se na kraju sveli na tih par posljednjih, zajedničkih koraka, koraka ka nepoznatom.

Nakon što su učinili tih prvih nekoliko koraka, povratka više nije bilo, bio je to početak kraja. Više nije bilo nekoga ‘ko će da bude tu kada ti je potreban zagrljaj, da ti stisne ruku i ćuti s tobom, kada ti je potrebna podrška… Vrijeme je odmicalo, a sa svakom novom sekundom jaz između njih je postajao sve veći. Iako su se onako diskretno pojavljivale neke naznake da bi im se putevi mogli ponovo ukrstiti, to se nije nikada desilo.

Bili su previše ponosni da se jave jedno drugim a više od svega su željeli još jednom da stanu jedno pred drugo i kažu sve što im leži na srcu. Znate taj ponos u rukama pogrešnih ljudi može da postane opasno oružje.

Ipak s druge strane bilo bi još opasnije ponovo spojiti te dvije lutalice i dati im još jednu šansu da na vidjelo iznesu sve prešućene riječi, da konačno otvore posljednji špil karata, jer koliko god da su se udaljili još uvijek su hodali istim pravcem, samo su bili okrenuti u suprotnim smjerovima. Na kraju je ostalo pitanje: Šta bi bilo kada bi mogli da vrate vrijeme i da se ponovo nađu na tom istom raskršću, da li bi i ovaj put donijeli istu odluku ili bi pak odabrali da stoje na istom mjestu, sve dok ne izgrade neki novi, zajednički put?

Ovako će samo ostati upamćeni kao “pravi u pogrešno vrijeme” i da služe drugima da uče na njihovim greškama.

Lijep pozdrav,

Anonimus

Komentari

Neki baner