Život

Budi dama, ne trči za muškarcem…

Nakon nekoliko mjeseci veze, ili godina, on je odlučio da više ne želi biti s tobom. Daje ti tisuću razloga zašto. Ili jedan. Nevažno. Jedan ili tisuću, isto je. Svodi se na isto. Ne želi više biti s tobom. I kraj. Ti sva u suzama. Preklinješ, moliš, plačeš, razdireš se. Ali sve uzalud. On ne želi više ništa s tobom.

Odlučiš da ćeš igrati po njegovim pravilima, raditi sve što on poželi, promijeniti se, biti točno onakva kakvu on želi. I nikakva drugačije. Radiš sve da mu ugodiš. Radiš sve protiv sebe, ali i sve da bi zadržala njega. Hej ženo, smiri se. Pogledaj se. Na što si spala? Na puzajućeg roba? Ponižavaš se, ispadaš smiješna i bijedna u njegovim očima. I to ga još više uzbuđuje. Da netko pati za njim. I slini. Osjeća se superiornijim, nadmoćnijim. Važan je sam sebi. Jer netko želi baš njega, pati za njim, a on te više ne želi.  U redu je ne željeti te više, u redu je ne voljeti te više. Sve je to  sasvim normalno i prirodno. Jer želje i potrebe se mijenjaju s vremenom i ljudi shvate da žele nešto drugo, očekivanja su drugačija. I ti se tu više ne uklapaš.

I zato, budi dama. Ne cvili, ne preklinji, ne zovi ga sto puta na dan, ne šalji mu  dvjesto poruka, ne šalji mu ništa.

Budi dama.

Digni glavu, kreni dalje. Ništa nećeš postići  preklinjanjem. Samo ćeš biti jadnija. I osjećat ćeš se jadnije,  neželjeno. On želi kraj? U redu. Neka ga ima. Dostojanstveno  mu kaži „Ok frajeru, ne želiš biti sa mnom, ne želiš me u svom bližem ili daljnjem krugu? Nemoj mi onda slati niti poruke kajanja i želje da mi se vratiš. Odjebi od mene zauvijek”.   Pokupi se i otiđi. Otiđi od njega zauvijek. Koliko god ti teško bilo. Koliko god umirala od bola, otiđi. Plači sama u kutu svoje sobe, u zagrljaju najbolje frendice. Plači, jer treba da plačeš. Da izađe sva tuga i bol. Ali pred njim budi dama. Ne spuštaj se na koljena pred nekim tko te ne želi. Ne ponižavaj se. Ne osjećaj se kao zadnja bijeda pred nekim tko te ne vidi uz sebe kroz život. Digni glavu, kreni dalje. Biti će teško, itekako će biti teško, ali prevladat ćeš ti to. Jer možeš,  jer moraš, jer znaš. Ali prevladat ćeš damski. Opsuj mu sve čega se sjetiš, ali  u svom domu, kada si sama. Ne pred njim. Pokaži mu da te nije dostojan, pokaži mu da znaš otići kao kraljica. Možda će shvatiti  s vremenom što je izgubio, možda i neće, ali to više nije tvoj problem. Već njegov.

Svaka tvoja poruka njemu, svaka pjesma posvećena njemu na bilo kojoj društvenoj mreži, hrani njegov ego. Jer njega netko toliko voli, ne može bez njega.. Kakav li je on samo nenadmašan frajer, i divi se sam sebi. Nemoj mu davati takav užitak.Pusti ga, nek misli što želi. Njegova stvar. On je u tvom životu svoju priču završio. Kreni dalje. Ali damski. Pokupi stvari, uredi se, našminkaj, dotjeraj, jer nema ništa gore kada vidi svoju bivšu ljepšu i zanosniju nego ikada. Ali u naručju drugog muškarca.  To ti nikada neće oprostiti.  Sreću i ljepotu. S drugim.  S vremenom ćeš mu to i priuštiti. Svoju sreću s drugim.

936611_10205406875711185_4718925543974203762_n

Ne želi te u svom životu, ne voli. I ti stvarno moraš zaista jako mrziti sebe da umireš za nekim tko tebe ne podnosi, ne želi.  Moraš biti budala. Ali ono, najveća budala. Trčati za nekim  tko te ne podnosi. Ma nek se on nosi,  ima drugih.  Ti ih trenutno ne vidiš, i ne želiš u svom životu. Ali ne bi vjerovala koliko drugih muškaraca te želi, a ti ih uopće ne doživaljvaš. Jer si zaokupljena ovim koji te NE želi.

Pogledaj oko sebe, iznenadit ćeš se koliko te drugih očiju nježno i toplo gleda. Oči koje žele baš tebe. Tebe dok patiš za nekim  tko ne želi gubiti vrijeme s tobom. Sve je to život.

Ali ako je već život tako grub, ne moraš biti i ti. Ne spuštaj se na njegov nivo, uzdigni se. Budi dama. Znaj kada treba otići. Mirno i dostojanstveno. Makar se u sebi raspadala.  Ali ne trči za njim nikada. Ako te zaista voli, ludo voli, on će doći k tebi. A dok se to ne desi,  dotjeraj se, izađi u grad,  živi život. Zar jedna osoba može da zaustavi čitav tvoj svijet? Ako želiš biti dama, tako se i ponašaj. Damski.

Vlasta Janton

[email protected]

Komentari

Neki baner