Razmišljanja

Adam i Eva…

“Jesi li vidjela što Adam plače?“ pita me mama sva ushićena. Koji Adam? pitam se u sebi. Znam li ikakvog Adama? “Koji Adam?“ pitam sad na glas. “Adam bona!“ pokazuje rukom prema cvijeću u ćošku. “Nema mu Eve, pa plače“, nastavlja mama da objašnjava. “Vidiš ove kapljice na podu, to su njegove suze. Treba mu usaditi Evu pored njega i onda neće plakati.“

E moj Adame – mislim u sebi. Tvoja Eva je sigurno neka kučka dok ti plačeš za njom. Da je neka fina , da te voljela, htjela da ostari, odnosnu uvehne s tobom, ne bi ti plakao za njom. Rekao bi joj da je fina, divna, krasna ali da se ne pronalaziš s njom i lijepo pored sebe stavio neku ljubičicu, orhideju ili neku treću. Šta ja znam kakvih sve vrsta cvijeća ima, nisam neki botaničar. Ali znam da plakao ne bi, jer muškarci plaču samo za kučkama. A eto ti si muškarac  – muški cvijet.

Tako bar mama kaže, a ja mamine teorije ne bih dovodila u pitanje. Muškarac si. Plačeš za Evom.

Sve to stoji, ali Eva je kučka i nemoj govoriti da nije. Nemoj je braniti. A nemoj mi ni te suze prosipati i bez veze prljati parket. Da ti i zasadim Evu i da Eva ne bude kučka, da bude dobra, da svaku kap vode dijeli s tobom, svaku zraku sunca, ti bi se nje brzo zasitio. adamievaJer šta je tu zanimljivo? Treba biti neka sebična kučka koje će misliti samo na sebe, crpiti mu svaki atom energije da bi je muškarac volio i poštovao. Nije on ni tada zadovoljan i sretan. Nije. Žali se prijateljima, priča im šta mu je uradila, kako ga je uvrijedila. Kako ga ne poštuje, kako ga ne razumije, kako mu majku ne poštuje, ne podnosi, kako ništa njegovo ne podnosi, kako joj ne može nanijeti para, kako nikad nije dovoljno dobar. Priča tako beskonačno, žali se. I onda opet ode nju tražiti, kao mali pas, s molbom Bogu da danas bude raspoložena. Da bude bar malo bolja. Eto, da ga bar ne gleda poprijeko kad je pita šta bi jela, kud bi išla. I onda kad ga i pored svega toga ostavi, jer ga je iscijedila kao krpu, on plače. Zašto, samo Bog zna?! Tako muški svijet funkcioniše.

I prvi čovjek na zemlji, Adam, ne bi volio Evu da ga ne nagovori na grijeh zbog kojeg njegovi potomci i dan danas ispaštaju.

Malo joj je bio čitav raj, ona poželjela zabranjenu jabuku i normalno Adam ode da ubere svojoj Evi jabuku i Bog ih protjera iz raja. A da je Eva bila neka fina, Adam bi se dosađivao u raju i molio Boga da mu stvori neku ženu s kojom se pronalazi, odnosno kučku. Tako da, što se tiče muških suza, potpuno sam ravnodušna.

Plači Adame, plači, nisi drugo ni zaslužio jer si odabrao da voliš kučku.

                                                                                                                                    Ilda Dedić

Komentari

Neki baner