Život

MUŠKARAC ILI SAMO OSOBA MUŠKOG SPOLA…

Pošto sam se već dotakla te teme identifikacije dotičnih persona, te pokušaju da „kukolje“ izbacim iz košare, ne bi bilo fer da izostavim i naše „jače“ polovine, pošto nismo mi žene jedine koje nešto ne rade kako treba. Recimo da sam, za početak ove rubrike, prilično kritički raspoložena, ali i to će da prođe pa ćemo i da hvalimo. Pa drage moje, i naravno dragi moji, evo ovom prilikom dajem sebi za pravo, da kad sam već nas  žene pokušala da „popravim“ da pokušam i sa našim dragim, najdražim muškim polom..

muskarac

Nažalost isto tako kao što svaka žena sebe naziva damom, tako i svaka osoba muškog pola daje sebi za pravo da se nazove muškarcem. I onda ja ne mogu a da se ne zapitam, pa zašto pobogu? Šta im daje osnov, koje parametre uzimaju za važeće kad je toliko paradoksalno da riječ „muškarac“ i svoju personu stave u istu košaru. Neću da griješim dušu, ali sad da vam nešto kažem, niste muškarac ako sebe sami tako prozovete. Muškarac ste ako ste taj epitet dobili od prave žene. Onda vam se važi. Opet ponavljam ovo „prave“.

Muškarac naravno prije svega ostalog, izgleda upravo tako. Kao muškarac. Ne kao odrpanac ili klinac od 13 godina, već kao muškarac. Ne mora to biti odijelo, svečana košulja. Ali bi trebalo da to bude nešto lijepo za oko. Zavisno od godišnjeg doba, ako je ljeto majica i hlače/šorc, i to ne onaj što uđe u dupe i stisne da sve puči, već normalan, MUŠKI. Nažalost, sve češće viđam, čini mi se ženske verzije takvih stvari na tzv. muškarcima pa moram da napomenem. I ne, nikako niste muškarac ako cijelo ljeto nosite majicu/potkošulju koja izgleda kao da vam je ostala u ormaru od osnovne škole. Ne, mi to ne volimo, i ne to nije privlačno i nikako seksi kako vi mislite. Lijepo je imati mišiće, ali ima ih i orangutan pa ne slinimo za njim. Dakle nikako majice za dva tri broja manje kako bi prijanjali uz vaša seksi tijela. Ne, hiljadu puta ne. Toliko je lijepih majica, i stvarno nisu skupe, lijepe, pamučne, zašto pravite nakaze od sebe.

E, idemo dalje. Frizura. Da se razumijemo, lijepo je imati dužu kosu, ali nekako uz muškarca mi nikako ne ide duga kosa. Ma nikako. Svaki kojeg sam znala se drastično proljepšao kad je skratio kosu, dakle, veoma je važno da se redovno šišaju, jer izgledaju odmah ljepše i urednije. I njima je lakše! Mislim kako je ljetni period tako su naši „stranci“ navalili, svi sa istim frizurama, svi sve manje muškarci i ja se baš pitam kuda ovaj svijet ide. Šta se dešava? Čemu ta feminizacija muškog pola? Više sam vidjela utegnutih i obrijanih muškaraca nego žena, a frizure, pa recimo da bi im jazavac svaki pozavidio.

Voljela bih reći kako ovo ne moram da napominjem, ali iz ličnih iskustava svjesna sam da moram. Dragi moji, znamo svi da je ljeto, jasno nam je svima da je vruće i da su naša tijela sklona znojenju i proizvodnji kojekakvih neugodnih mirisa. Ali zato, hvala Bogu svi ovdje imamo vodu i sapun, a  industrija se svojski potrudila da proizvede na hiljade vrsta dezodoranasa i gelova za tuširanje, te stoga vas molim, najiskrenije vas molim da se redovno kupate kako ljudi pored vas ne bi padali u nesvjest. Zaista, svakodnevno mi se dešavaju situacije, bilo na ulici, u kafiću, u marketu, prođe neko pored i stvarno mi pozli. Bilo bi lijepo da na to obratite pažnju. Žene vole da ste čisti, a poželjno je i da lijepo mirišete. I da, vrlo često ženu privuče muškarac koji lijepo miriše, upamtite.

Nije toliko važno muška osoba prati modne trendove, da zna šta su bermude a šta hlače, ili šta je ruska a šta obična kragna na košulji. Ali imaju oči, pa neka obuku ono u čemu im je lijepo a što izgleda lijepo  kad se pogledaju u ogledalo. Na kraju krajeva, većinu ih ionako oblači mama, a mi to znamo. Itekako.

Ono što je važno je da imaju svoj stav. Svoje mišljenje, svoje ponašanje i kulturu. Važno je da poštuju, da znate kad treba da iskažu osjećanja, jer pravi muškarac osjećanja iskazuje. Opet, ne pretjeruje, dakle za sve postoji granica. Nimalo niste muškarac ako se prema ženi ponašate kao đubre. Žena mora da zna da je voljena, da ste tu za nju u svakom trenutku i da se uvijek na vas može osloniti. Ako je pored vas sigurna, voljena i srećna, onda ste ispunili svoju misiju. Čak i ako ste pola ovih nabrojanih stvari preskočili, ona će takva od vas da napravi pravog čovjeka. imagesNikako nemojte da je upoređujete sa mamom, nikako da joj prigovarate kako vaša mama nešto radi na drugi način. Ona nije vaša mama. Ona nikada neće biti vaša mama. I ona ne želi biti kao vaša mama.

Ah, da. Umalo da zaboravim. Brada. Ne stoji svakome. Tačka.

Drage moje, nadam se da sam vam objasnila. Nemojte da prenagljujete. Nije muškarac ako je kreten. Nije muškarac ako ne vodi računa o sebi ili vama, niti je muškarac ako se sa svojih 25 -30 godina i dalje sakriva iza mamine suknje. Već ćete od njega napraviti nešto ako je temelj dobar. Pa sretno! Želim vam, svakoj od vas, po jednog pravog muškarca!

Aleksandra

[email protected]

Komentari

Neki baner