Život

I muškarci pate…

Da  ne pišem samo o ženama, kako su one ostavljene i  kako pate,  pisat ću malo i o muškarcima na tu temu.  A tome su najviše pridonijele poruke koje sam dobila od strane muškaraca kada su pročitali neke moje kolumne. Žale se  da se njihova bol i patnja podcjenjuje. Stoga sam dragi muškarci, odlučila ovu kolumnu posvetiti vama.

Ne želim da se misli da podcjenjujem muškarce i da su oni ti koji ne prezaju ni pred čime da nekome nanesu bol.  Jer to nikako nije istina. Itekako poštujem muškarce, ima ih divnih, sa toplom dušom. Velikim srcem. I kada vole, sve bi ti dali, cijeloga sebe, sve samo da budeš sretna i zadovoljna. Ima ih, zaista ih ima. Nekoliko njih i osobno poznajem. I ne mogu reći da sam imala loših iskustava sa muškarcima. Jer nisam. Učinili su sve da se osjećam voljeno i željeno.

Ružno je kada žena kaže „Ma svi su muškarci isti“. To je jako ružno. Kao prvo, to je netočno.  Ponižavajuće je tako nešto reći za muškarce da su svi isti. I ja bi se osjećala loše da mi neki muškarac kaže „Vi žene ste sve iste“. A ja znam da nismo iste, nikako ne možemo biti iste. Tako ni oni ne mogu biti potrpani u isti koš.  Ako ste imale loše iskustvo s nekim muškarcem ne možete zato biti ljute na cijeli muški rod. Da, naravno da ima muškaraca  koji se samo želi poigrati s tobom, da mu budeš zabava neko vrijeme i onda odleprša. Ali to je zato jer si mu ti to dopustila. Dozvolila da se tako ponese prema tebi. Isto tako ima i takvih žena, koje žele kratkotrajnu zabavu i ništa više. Odbaci muškarca kao igračku. Naravno da ima i takvih žena. Poznajem dvije. I nikada ne bih rekla da su to u stanju učiniti. Ali jesu. Odbacile su ih samo tako. Dosadili su im. Kažu da one ne kuže tu romantiku i to da im šalju poruke, da im idu na živce kada im pošalju stihove. One to ne vole. Da, ima žena koje to ne vole. Nismo sve iste. Dok neka padaju na to, druge to ne mogu smisliti. I to je u redu, svi smo različiti.

couple-975681_960_720
Tako i muškarci. Neki pokazuju otvoreno svoje  osjećaje, nije ih sram pokazati sjaj u oku kada te ugledaju kako im ideš u susret, primiti te nježno za ruku. Oni uživaju u svom iskazivanju ljubavi prema tebi. Žele ti se dati u potpunosti, ti si im važnija od njih samih. I kada ih ostaviš pate. Pate duboko, lomi im se duša na tisuću komadića. Na van ostavljaju dojam kao da im nije ništa, da ih nisi dotakla, da su te preboljeli. Ali duboko u sebi osjećaju neizdrživu bol. Ne vide i ne čuju ništa oko sebe, kao da žive u staklenom zvonu. Ništa do njih ne dopire. Jer su slomljeni, jer ih boli. Neki ubijaju tugu u alkoholu, neki u pretjeranim izlascima sa drugim djevojkama. A onda….kada dođu kući, kada legnu u krevet i gledaju u strop, razmišljaju o Tebi. Kako vole baš Tebe. I kako te teško i duboko preboljevaju.  Glume frajere, a znaju da u to ulažu ogromnu energiju, da budu ono što nisu. Teško im je. Boli ih. Oni su isto od krvi i mesa, kao i mi.  Znam toliko tužnih priča gdje muškarci godinama pate za svojom dragom. A to druga strana ne zna. Ponos ga sprječava da joj to prizna, da je još uvijek voli. A šteta. Možda i ona njega još uvijek voli, ovako se oboje muče.

Često su i muškarci izmanipulirani od strane žena, jer se neke istovremeno dopisuju sa više muškaraca, imaju više veza istovremeno.   I onda kada to on sazna slomi se. Nema više povjerenja u druge žene. U one koje to povjerenje zaista i zaslužuju. I tu nastaje pakao. Zbog nekih prijašnjih loših iskustava sadašnja veza biva  prepuna svađa.  Zbog njegovog nepovjerenja i straha od ponovljenog iskustva. Da, ima divnih muškaraca. Muškaraca koji te nose kao kap vode na dlanu, s kojima se osjećaš poput kraljice i ništa neće učiniti da te povrijede. Takve treba čuvati. Postoje i ima ih svuda oko vas. Samo se ponekad teško otkrivaju, ne pokazuju olako svoje osjećaje. Ali jednom kada se otvore ljepoti nema kraja.

Nemojte misliti da su muškarci ti koji su tvrđi, neosjetljivi, koji olako dolaze i odlaze, nemojte to misliti. Jer to nije tako. Ima ih divnih. Isto kao i žena. Ima ih i loših. Isto kao i žena. Nismo svi isti. Zapamtite to.  Kada dovoljno duboko kopaš, pronađeš pravi biser. Ali stvar je upravo u tome. Da treba kopati. Neki olako odustaju pa zagrebu samo ispod površine. To nije dovoljno. Najveće bogatstvo nalazi se ispod najtvrđih oklopa. Zapamtite to!

Vlasta Janton

[email protected]

Komentari

Neki baner