Život

Umišljeni krumpir i Tužna svinja…

Pozdrav svima koliko vas ima!
Moje krsno ime je Danijela, a s obzirom na to da mi ga rijetko tko izgovori točno, prekrstila sam se u ‘Daša’. Znači, zovem se Daša, imam 24 godine i unazad 8 mjeseci makaroni sa sirom i jaje na oko, bili su sve što sam znala skuhati. Volim hranu i volim se hraniti. Sada volim i kuhati.

FB_IMG_1472128389238Na razgovoru za posao svi pomalo nadodaju, pa tako sam i ja:
– “Znate li kuhati?”
– “Da, da, naravno da znam!”
– “Što znate kuhati?”
– “Sve! I janje na ražnju ću okrenuti ako treba…”
– “Odlično! Čestitam, dobili ste posao!”

Pitate se jesam li dobila otkaz? – ne, nisam! Sada kuham k’o velika, toliko da nekada samu sebe iznenadim kada vidim kako sam krasno servirala tanjur na kojemu je vjerovali ili ne sve jestivo.

Gospodin Google me je spasio! Hvala tehnologiji! Hvala mojoj Kati koja je bila strpljiva dok sam joj postavljala milijun pitanja i od koje sam tražila milijun savjeta. (Kate, ti si car!)

Dakle, danas kuham toliko dobro da me vlastita mater pita recept i kako nešto skuhati. #Ne_možeš_vjerovati U nekom normalnom svijetu, mater bi trebala učiti kćer da kuha, ali s tom činjenicom sam još ponosnija na sebe. Nikada nisam se trudila da naučim kuhati, ali imala sam dobro nepce da prepoznam je l” nešto dobro začinjeno – ako nije bilo, znala sam reći čega fali. Pravila sam se mutava, i bježala od lonaca, poklopaca, tepsija, tava, kuhača i svega što sačinjava jednu kuhinju. Samo bi ‘uletjela’ kad treba pomoć, dva puta promiješala, a onda glumila da mi se manta i otišla! (Ne lažem, pitaj moju mater)

Danas, uživam u kuhanju.

U kuhinju je se lako zaljubiti, vjerujte mi na riječ. Bude tu velikih neuspjeha u početku i nekada ti cijeli ručak završi kod kokošiju, ali znate kako kažu ‘Na greškama se uči!’, i zaista je tako! Ovaj ručak na slici je za sada na prvom mjestu ‘moje kuharice’ i podijelit ću ga s vama. I izgledom i okusom je jednako dobar, ma zapravo savršen, a strašno jednostavan za pripremiti!

‘UMIŠLJENI KRUMPIR I TUŽNA SVINJA’

TUŽNA SVINJA:
FB_IMG_1472128424213Prije svega, što se tiče izbora mesa, uz ove krumpire možete rastužiti bilo koju drugu životinju, jer oni idu uz sve. Sve ovisi o tome što vi volite. Ja sam se odlučila rastužiti svinju jer mi je kokoš bila u komadu, ja prelijena da je razdijelim, a cijela kokoš za ovoliku mene bilo je malo ‘too much’… Neću se praviti pametna, jer još uvijek nisam sposobna da ocijenim koji dio od koje životinje jedem, (samo kokošku znam opisati). Meni je to sve isto, i za sve govorim ‘kotlet’ (ako ne sliči na kotlet, ja to onda preobrazim u kotlet)

Dakle, uzela sam kotlet, posolila, po-vegetila, popaprila, posula s malo mljevene crvene paprike, peršina, te sam ocijedila pola naranče i ostavila nekih 15-tak minuta u zdjeli da meso upije sve. U tavu sam usula ulja, zagrijala ga te popržila meso. Provjerite da li je pečeno tako što malo zarežete nožem. (Možda ima ljepši način, ali amater sam, znam samo tako!) Sve u svemu, pazite samo na to da izgleda kao nešto što bi ste poželjeli pojesti u restoranu, točnije, da ne izgleda kao da je izašlo iz vreće ugljena (crna boja mesa nije IN).

To vam je to što se tiče moje tužne svinje.

UMIŠLJENI KRUMPIRI:

FB_IMG_1472128428256Uzmite nekoliko krumpira, ogulite ih gulilicom (valjda me shvaćate na što mislim), a zatim tom istom gulilicom ‘izdubite’ krumpire. Napravite šupljinu, dno ne dirajte, samo izvana dno, poravnajte nožem kako bi krumpir ‘stajao’.
Operite krumpire i ostavite ih da se posuše. Otvorite hladnjak i odaberite ono što s čime biste vi napunili krumpire.
Ja sam uzela mladi luk, rajčicu i sir gaudu. Luk i rajčicu sam oprala i isjeckala na sitno, kao i sir. Sve to stavite u zdjelicu i začinite po vašem ukusu. (Sol, papar, Vegeta, origano, peršin…) Sada je vrijeme da upalite pećnicu kako bi se zagrijala. Ja sam ih pekla na 180 stupnjeva nekih 45 minuta. (Svaka pećnica je drugačija, pa ćete to morati sami procijeniti). Napunite krumpire, stavite ih u tepsiju i ubacite u pećnicu.

Servirajte onako kako se vama sviđa. Jedite iz tepsije, ma radite što vas je volja. Ja sam servirala ovako, jer eto volim dekorirati. U koru od avokada (kojega sam pojela za doručak) sam usula obični jogurt, jer jogurt i krumpiri su meni savršena kombinacija. Umišljeni krumpir je svjestan da je lijep i da bi ga svatko poželio za sebe, pa se šepuri, ali pokazala sam mu na kraju gdje mu je mjesto (u mom želudcu).

Kuhanje je jedna vrsta igre.
Kuhanje ispunja.

Ako želite naučiti kuhati, ili se malo nasmijati, onda znajte da ćemo se družiti.

Lijep pozdrav ljudovi!
Voli vas vaša Daša!

Danijela Luburić

[email protected]

Komentari

Neki baner