Život

Zavaravanje…

Čujem, ljudi pričaju da ljubav boli. Kažu čak da mora boljeti da bi bila ljubav. Zar tako divna emocija da boli?! Ne, ne! Ne pristajem na to! Kako me može boljeti ljubav? Izgovorite riječ “ljubav” na glas i slušajte …. je l’ zvuči kao nešto što treba boljeti? Zar nismo svi stvoreni u trenucima ljubavi?! Pokušavate mi reći da je cijeli ljudski rod stvoren na boli? Zar stvarno tako tumačite i doživljavate ljubav?! I to vi koji tvrdite da ste ju iskusili? Cccc

Postavit ću vam jedno retoričko pitanje. Zašto vapite za ljubavlju ako tvrdite da boli? Zašto ju opisujete kao nasušnu potrebu i svoj cilj, ako očekujete da će vas boljeti? Konfuzni ste! Ili mazohistični? Jeste li pomislili da vas možda ipak boli bubreg, jajnik ili sinusi? Otiđite kod liječnika i obavite sistematski pregled, pa ako ste zdravi, ne glumatajte dalje. Samo ste si umislili da vas je boljelo onomad kad ste pogriješili u izboru subjekta te svoje paćeničke, bolne ljubavi. Što je s glavom? Protresite ju i napravite stoj na rukama. I? Jeste osjetili ugodnu vrućinu? Dobro! Ponovite to još pet puta. Nadam se da su vam ispale iz glave sve pogrešne predrasude o ljubavi i da sad zdrave glave možemo pričati dalje.

Dakle, ljubav je emocija koja nastaje kao posljedica cijelog niza predivnih osjećaja. Između ostalih lijepih impresija koje doživljavamo kad volimo, neophodno je da ljubav bude obostrana. To ju tek čini ljubavlju. Ako volite samo vi, onda to nije ljubav! Ako volite nekoga tko vam ne uzvraća – onda boli, ali ne ljubav, nego boli vaša pogrešna predodžba o ljubavi. Boli vas vaša naivnost ili čista ženska glupost. Znam, reći ćete “ja volim cijela, punim srcem i do kraja” i okey….samo volite nitko vam ne brani, ali za boga- nemojte ljude terorizirati svojim emocijama. Imajte na umu da je vaš osjećaj ljubavi- vaša intimna stvar i da ju trebate dijeliti tek kad nedvojbeno utvrdite da druga strana osjeća isto. Ta druga strana nije kriva što ste vi naumili nju voljeti i nije dužna vama za ljubav biti uz vas onako kako vi to želite, ako vas ne voli na isti način. Ne voli vas! Čim vas je povrijedio, našao razlog da ne bude pored vas, otišao s drugom ili jednostavno dao petama vjetra- ne voli vas i točka . Nema razloga za ljutnju, patnju ili krokodilske suze. To nije ljubav- to je greška iliti zajeb. Hoćete svaki puta plakati kad se zeznete?!

warning-27899_1280

Je l’ sad jasnije? Nemojte se zavaravati da su krive okolnosti, zvijezde, neka treća osoba koja se ispriječila između vas ili neka seoska baba koja je vas ili njega začarala – jer to nije istina. On vas jednostavno ne voli i zato nije pored vas. Džabe vam što se tetošite i zavaravate, rasprostirete te svoje lirične ljubavne latice uokolo, spuštenih vjeđa i obamrli od tuge, čekate da on shvati da umirete za njim. Ništa od toga! Stvorile ste fikciju ljubavi i trošite život, a ne živite. Umjesto da dišete punim plućima, vi na pladnju nudite sebe i svoju vječnu ljubav nekome tko ju ne želi i ne treba. Ne mora biti da je on nužno loš, možda samo čovjek ne želi vas. Možda vi niste bili dobra osoba za njega, pa je otišao tražiti dalje. To nije kazneno djelo! Zahvalite mu! Učinio je dobro i sebi i vama. Što će vam netko tko vas ne voli onako kako treba?

Naučite nešto od njega! Živite, smijte se, trčite, skačite, plivajte i volite. Da, volite! Ljubav dolazi na tisuće načina i u tisuće oblika. Osvijestite to i prihvatite sve te ljubavi, umjesto da vječito patite i tom bolnom patnjom dodijavate i bogu i narodu. Tko bi vas volio takve?! Pa dobro, ako ste zavoljeli nekoga tko nije zavolio vas, jasno da ćete patiti i biti tužni neko razumno, kratko vrijeme. Nakon toga morate pogledati istini u oči i biti svjesni da mu trebate zahvaliti što je odlepršao i oslobodio vas vaše pogreške. Zamislite užasa da je ostao pored vas samo zato da ne cmizdrite, a zapravo vas ne voli onako kako treba? Ljubav je najdivniji dar koji može stvoriti naš mozak. Ljubav je emocija koja pokreće planine i koja može izbaciti Zemlju iz orbite, ali ljubav je samo kad je obostrana. Sve ostalo nije ljubav i nije vrijedno patnje. Bar ne dugotrajne.

Jesmo sad razjasnili pojam ljubavi? I nemojte mi više pričati o patnji i boli! Nemojte me uvjeravati da je prava ljubav samo ona koja boli, jer mi se stvarno diže kosa na glavi od tih šupljih i sladunjavih mentalnih zabava za dokone žene koje žive bez stvarnog cilja, izgubljene u bespućima same sebe. Živite, umjesto da proučavate nešto što je već proučeno. I? Još uvijek mislite da ljubav boli??

Ako da, uzmite aspirin oralno, a bolno mjesto obložite listovima svježeg kupusa. Nakon toga bi bol trebala prestati. Ako ste baš kroničan slučaj, otiđite na polje i kopajte. Fizički rad najbolje istjeruje gluposti iz glave.

Viktorija Herak

[email protected]

POSEBNA NAPOMENA:
*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Amazonke.com

Komentari

Neki baner