Život

Nešto malo drugačije…

Nisam vas zaboravila, sve vas koji volite sport i odvojite svojih par minuta za njegovo čitanje. Ok je ako ste se zabrinuli. 🙂 Samo sam prezauzeta obavezama, koje htjeli mi ili ne život stavlja pred nas. Ali nekad moramo raditi i nešto u čemu baš i ne uživamo. Pa se sjetim Saint-Exupérya : Moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim upoznati leptire. Ali to nema veze sa sportom, a životne filozofije slobodno potražite u drugim našim tekstovima. 🙂

Čekala mnogo na kvalifikacije, završile, nekim rezultatima bila zadovoljna, nekima razočarana, ali tako to valjda ide u sportu (sad je onaj momenat kad bi komentatori rekli onu ofucanu rečenicu: Lopta je okrugla.) Ali, iako kiptim kad moj klub gubi, uvijek sam spremna protivniku pružiti ruku, jer tu sam zbog sporta. Ne razumijem one koji dolaze na utakmice i prave nerede samo da bi pokazali vjernost svojoj pripadnosti, onoj slučajnoj, a ne i ljubav. Ali već tu ulazim u domenu, većinom, muške psihe, a to mi je sklizak teren, pa stajem. Bolje to nego se okliznuti, pa skupljati po podu. Mada bih voljela da se neko nekad pojavi s logičnim objašnjenjem.

Iako nemam mnogo vremena, (ah te obaveze, nikako da ih se rješim, ponekad pomislim da se samo gomilaju), Liga prvaka i Evropa liga je ono što pratim. Mada sam sebi već dva puta u ovoj sedmici rekla da prestajem pratiti sport. Zašto? Pa zato što tad obiđem kilometre po sobi od nervoze, ako je rezultat negativan. Mama mi je kao maloj znala braniti da gledam fudbal, jer bi poslije imala glavobolje (ako moj tim izgubi). Ja sam to poslije pravdala horoskopskim znakom i našem pobjedničkom duhu. 🙂 Parola je snađi se.

I razočarana sam bila rezultatom Dinama, jer Lyon je možda i najslabiji protivnik u grupi, igrali smo kući, ali opet treba reći da je i on kao najlošiji ipak dosta ispred nas. Iako je Dinamo sigurno od svih klubova na Balkanu najviše napredovao, u svakom smislu. Od infrastrukture, do transfer marketa, preko evropskih takmičenja i finansija. Ostali još dobranu kaskaju.

Od Juventus ipak očekivah pobjedu, ali to bi se vjerovatno i desilo da Alegri nije postavio onu sramežljivu taktiku, tako bih je nazvala, i svoga najboljeg kreativca na terenu, Pjanića, ostavio na klupi, a postavio nešto defanzivnijeg vezistu. Zaigrao je Pjanić u drugom poluvremenu, kao i Pjaca koji redovno dobija priliku. Jeste da je minutaža mala, ali Pjaca će sve više da se dokazuje, u to sam sigurna. Modrima želim mnogo sreće u nastavku evropskog pohoda.

I Roma je jedan od klubova koji redovno pratim. Ispričah vam svoju ljubav prema Totiju. 🙂 I Totti je pokazao koliki je velikan, zajedno sa našim Edinom, u zadnjoj utakmicu Rome u Seriji A. Dva velikana, za veliki preokret. No sinoć ni to nije dovoljno. Nakon odlaska Pjanića vidi se da im fali jedan kreativan igrač na sredini terena koji bi mogao da pomaže Radji, pored uvijek konfuzne rimske odbrane, naravno. Tako da mislim da je Roma znatno oslabljena i Juventus znatno ojačan, pa mu tako niko neće moći parirati niti ove sezone, bar u Italiji. Naravno, uzimam u obzir da se milanski timovi već godinama ponašaju nonšalantno.

Toliko o mojoj skromnoj sportskoj sedmici. Do idućeg petka veliki pozdrav…

P.S. Jeste li za promjene ili ste zadovolji sportskim novostima koje sam se do sad trudila izdvojiti za vas? 🙂 (Ja razmišljam o ovom prvom :))

Ramiza Tibo

[email protected]

Komentari

Neki baner