“Ženi je mjesto u kući.“ Rečenica od koje se svakoj modernoj ženi diže kosa na glavi. Jer ona zna da joj nije mjesto u kući. Zna da može puno više od toga. Može postići sve što želi i sposobnija je od mnogih muškaraca. Odlučila je da će to i dokazati. Školovat će se, baviti sportom, politikom, graditi karijeru. Bit će svugdje samo ne u kući.

I taman kada bude na korak tome, taman kada joj uspjeh bude na dohvat ruke, uspjeh zbog kojeg će joj zavidjeti i muškarci i žene, u njoj se nešto probudi. Oslušne svoju prirodu i shvati da joj biološki sat otkucava. Čuje i onaj majčinski instinkt koji se probudio i vrišti. Hoće bebu! Tjera tu zamisao od sebe jer sad nikako nije vrijeme za bebu, nikako.

Beba oduzima mnogo vremena. Kako će se posvetiti poslu. Konkurencija je velika. Ovi iz muškog svijeta samo vrebaju da joj nađu slabost pa da je sruše. Ne sad, nikako. Možda nekad poslije, tješi se. Kada sve sredi, dijete može i usvojiti. Ali priroda ko priroda. Jača je od svakog glasa razuma. Ona traži svoje. Njeno tijelo nije rađalo, a vrijeme je da rodi. I koliko god ona tjerala tu misao od sebe, svako malo se uhvati kako zaviruje u tuđa kolica, kako se smješka nepoznatoj djeci, kako je ljubomorna na one žene koje nose svoje bebe u naručju. Hoće i ona. Mora. Želi i ona da to majušno biće primi u svoje naručje. Da je ta mala ručica uzmu za prst. I da gleda tu majušnu glavicu. Želi da mu kupuje odjeću, pjeva uspavanke. Priroda je prevladala, rodit će. Ali karijere se neće odreći. Može ona sve postići. Bit će majka ali ne i domaćica. Ali onda se beba rodi, a majka kao majka za svog mezimca želi samo najbolje.

Nije ona sigurna da je hrana iz onih teglica dovoljno dobra za njeno dijete. Pročačkat će po internetu, pronaći neki recept za dječje kaše. Kuhat će mu, bar će znati šta daje djetetu. Uskoro sve svoje slobodno vrijeme počinje trošiti u kuhinji. Isprobava nove recepte, mijesi kolače, torte, peciva. Želi da svoje goste što bolje ugosti, da se pokaže i na tom polju. Kada pohvale njene kulinarske sposobnosti bit će ponosna na sebe. Shvatit će da je čak i uživala dok je sve to pripremala. Razmjenjivat će recepte na poslu s kolegicama. Svako malo će zivkati mamu da joj ispriča šta je novo kuhala. Shvatit će da je postala prava domaćica koja bi mogla ugostiti i predsjednika države da se ne postidi. Shvatit će i da sve više žuri kući s posla . Ostavlja stvari nedovršene samo da bi bila što više uz svoje dijete. Posao više neće raditi s istom strašću, jer ju je majčinstvo na prvom mjestu, ali joj je isti taj posao potreban da bi svom mezimcu pružila što više. Zato će biti razapeta između poslovnih obaveza i obaveza majčinstva. Ali sve će ona stići. Žena je i može sve to. Njen radni dan trajati će 24 sata. Na san je odavno zaboravila. Ne zna šta znači odmor, šta znači uraditi nešto za sebe.

dijetezena

I onda se ja pitam da li je moderna žena pogriješila što je uzela toliki teret na sebe? Da li bi bilo bolje da se držala kuće?

Jer dopustili su joj da bude šta hoće. Dopustili su joj da bude samostalna, da radi sve što rade i muškarci, ali joj nisu skinuli teret majčinstva i domaćinstva. Majčinstvo kao dio njene prirode samo je doziva i samo se nameće, a domaćinstvo se podrazumijeva. Može ona biti i uspješna poslovna žena, i nedjeljom kuhati najbolji ručak, voditi djecu u školu, spremati im užinu, dovoditi ih iz škole, pomagati domaću zadaću, voditi na utakmice, ples. Može i dom urediti i držati ga besprijekorno čistim i urednim. One malo vještije uspijevaju i izgledati besprijekorno. Uvijek našminkane, isfenirane, lijepo obučene, nasmijane.

Žena može sve. Ona je majka i kraljica. Ona je lavica. Ali pitam se treba li joj sve to? Jesmo li pogriješile kada smo sebi nametnule novi teret, samostalnost, karijeru? Jesmo li trebale ostati u kući, uživati u majčinstvu, uređivati dom, ispisivati knjižicu s receptima? Jesmo li trebale čekati da naše jače polovine donesu novac i priušte nam ugodan život? Ne znam, ali znam da biti žena, majka, kraljica nije nimalo lako. Da zahtijava ogromnu snagu koju opet samo žena može da ima.

 

Ilda Dedić

[email protected]

Komentari