Život

Ne voliš je!

Žena.

Ako priča – previše priča, ronca, nabraja i dosadna je! Ako ne priča ona je željna pažnje, hoće da ‘plaziš’ za njom… – tako muškarci to objasne sebi u svojoj glavi! Zapitate li se ikada zašto vaša druga polovica previše priča? Možda vam je nešto rekla u kratkim crtama ali ste joj rekli ‘Ja tebe ništa ne shvaćam?!’, pa ona, kako bi vam bolje objasnila je izdiktirala cijeli roman da bi ste je shvatili, i šta je dobila s tim? – rekli ste joj da previše priča, da je dosadna, da stalno nabraja, ronca, zvonca…

Ona je nakon toga vjerojatno plakala u svoja četiri zida i pitala se gdje griješi, (jer onaj tko te voli, uvijek traži mane na sebi i u sebi, nikada u tebi) i kako ne možeš shvatiti što ti pokušava reći.

Idući razgovor, opet ti je pokušala nešto reći, kratko i jasno, opet ista reakcija, ona se ušutjela i više se nije ni trudila da ti pojasni. Ti si njenu šutnju shvatio opet na pogrešan način. Nije se ona ušutjela jer je željna tvoje pažnje i ne očekuje ona od tebe da ‘pužeš’ za njom, ušutjela se jer zna šta će biti ako ti opet pokuša detaljizirati svoju izjavu. Bit će dosadna, jer, ti si uvijek u pravu, zar ne?

independance

Ona plače opet, sama u svoja četiri zida, voli te, a pita se ima li sve to s vama smisla? Pita se da li ti nju uopće voliš? Jer ako nekoga voliš, kako možeš tako reagirati? Umorila se, i od kratkih rečenica i od dugih romana, jer bez obzira na to što ona kaže ti si uvijek u pravu. Ti. Ti. Ti.

Kaže ti ‘Moramo razgovarati!’ ili ‘Javi se!’, a ti se pobuniš i shvatiš to kao naredbu i kažeš ‘Meni nećeš gaće krojiti! Nisam ti ja papak da sa mnom upravljaš! Traži takvoga!!’ – opet pogrešno!!

Ako nešto između vas postane ‘klimavo’, potreban je razgovor. Ako razgovorom ustanovite da više ne funkcionirate zajedno, onda ćete se kroz razgovor pozdraviti i krenuti dalje sa životom. Ako ti ona kaže ‘Moramo razgovarati!’, nije to naredba, to je potreba, to je neophodno za daljnji nastavak vaše veze ili vašeg prekida! Uopće nije bitno šta je od to dvoje u pitanju, razgovarati se treba, jer bez razgovora nema rješenja, nema pomaka. MRTVA TOČKA, ni naprijed ni nazad, u mjestu si! Patiš i sebe i nju bespotrebno, a možete si sve olakšati. Shvaćaš sada?

Papak si ako se boriš da ti veza uspije? Pa jesi onda svjestan koji je ona papučar u vašoj vezi? Jesi svjestan koliko se trudi da ti udovolji, da te shvati, i ne žali! Voli te i stalo joj je do toga da uspijete, nije je briga je li ‘papučar’ i šta će joj netko od njene ekipe reći za to, voli te, nada se da ti voliš nju i to joj je dovoljno. Ostavit će sve što ima i otići od sviju koji je okružuju da bi bila s tobom, vjeruj mi da hoće! Neće je bit briga gdje ćete i kako ćete, dovoljna činjenica je da ćeš biti uz nju, a ako je tako ona će i kroz vatru s tobom i zbog tebe.

Godine su iza vas, skupa ste proživjeli puno toga, u ozbiljnijoj ste fazi veze, a imate dovoljno godina za ‘korak naprijed’. Upoznao si je s društvom i bila je sretna, ali šta je društvo naspram tvoje obitelji? Voliš je, stalo ti je, a još je nisi upoznao sa svojima i to u njoj budi sumnju. Ogromnu sumnju. Tijekom razgovora, postavlja ti pitanje ‘Kada ćeš me upoznati sa svojima?’, a ti izvršiš napad i kažeš joj da ti stvara pritisak, pitaš je gdje joj se žuri?! Čovječe Božji, pa nije te pitala kada će vaše vjenčanje, šta si se prepao? Hoće da upozna tvoje, i ona bi tebe upoznala sa svojima, jer dovoljno je sve ozbiljno i možete napraviti taj korak, zašto si se uspaničio?

Ona se opet potulila, zatvorila u četiri zida i opet plače. Sjebala bi ti sve po redu i rekla kako je boli to što ne zna šta ti je, ali ne usudi se ništa više reći jer ne želi da te opet razljuti. Voli te, i želi da si zadovoljan s njom. Voli te i toliko je zaluđena s tobom da će ti sve opraštati od straha da ne ostane bez tebe. Previše je navikla na tebe, previše si joj se uvukao pod kožu i previše je sebe dala za vas da ne može ni da pomisli da bi mogli završiti jednoga dana.

Umjesto da ‘rastete’, vi tonete. U njoj se svakim danom javlja sve veća sumnja i postavlja si bezbroj pitanja. Ubija je to neznanje!

Sve češće vodi monolog:
– “Ako me voli, ako mu je stalo, u čemu je problem? Šta se događa? Misli da se neću svidjeti njegovima? Stidi me se?”, i guta u sebi ta pitanja, bez hrabrosti da ih postavi tebi, jer dovoljno te poznaje i zna da ćeš opet okriviti nju, pa ne vrijedi!

Voliš je, ali ne tako da je vidiš pored sebe u dalekoj budućnosti. Dobra ti je trenutno jer sluša te, pokorava ti se i nastoji da ti udovolji u svemu, a ti to lijepo koristiš i lijepo se igraš s njom jer, može ti biti. Zar ne?

Bukti u njoj sumnja, i shvaća da tu nema budućnosti. Ti ne želiš i ne znaš razgovarati! Ti ne pokušavaš nju razumjeti, ti samo vidiš svoje želje koje ona uredno ispunja, a njene ni ne pokušavaš saslušati, kamo li ostvariti… Ubija je cijela ta situacija, i polako sebe uvjerava da treba odustati, jer tu s tvoje strane nema ljubavi! U ljubavi nema ponosa, inata, osvete i papučarstva. Ili voliš ili ne voliš, jednostavno je! Ona zna da je vrijeme da se oprosti s tobom, jer kao što Gibonni pjeva:

– “Nemam volje uvijek sve razumjeti, stalno boriti se a ne uspjeti…”

Voli te, ali počela je da voli i sebe! Mrvicama se više neće hraniti!

Divlji anđeo

[email protected]

Komentari

Neki baner