Razmišljanja

To nije ljubav…

Budi se. Dosta je. Znam da boli, znam da se duša raspada, srce cijepa, ali to je istina i ti moraš da je pogledaš. Uzalud okrećeš glavu, spuštaš pogled, morat ćeš se suočiti s njom.

On te ne voli. I ti to znaš. Koga zavaravaš, koga lažeš? Zašto mu sama pronalaziš opravdanja? Zašto tražiš izgovore za njegove hladne dodire i još hladnije poglede? Zašto pravdaš njegove grube riječi? Znaš da ljubav ne dopušta grubost. Znaš da zbog njegovih riječi ne bi trebala zoru čekati u suzama. Ne, nije bio grub jer si to zaslužila. Nije ti rekao sve te ružne riječi jer želi da ti ukaže na greške, da se popraviš, budeš bolja.

person-409127_960_720

Osobe koje volimo ne popravljamo. Volimo ih takve kakve jesu. Zašto se mijenjaš zbog njega? Zašto misliš da ako budeš drugačija da ćeš ga zadržati. Osobe koje volimo ne mijenjamo, prihvatamo ih takve kakve jesu. Njihove mane za nas su njihovi ukrasi. One ih ih čini takvima kakve smo ih zavoljeli i ne pada nam na pamet da bilo šta diramo i popravljamo. Ne, nije zbog umora stalno neraspoložen, već ga ti više ne činiš sretnim. Ne možeš doprijeti do njega. Ne možeš dotaći njegovo srce ni njegovu dušu. Misli su mu već negdje drugo. Na nekoj drugoj adresi, samo nema hrabrosti da ti to kaže. Nema hrabrosti da ti sruši snove, pa muči i tebe i sebe.

Je li mu stvarno vjeruješ da nema vremena za tebe? Posao, kaže, a ti sliježeš ramenima i vjeruješ mu. Ne smiješ ni sumnjati, ne smiješ se ni buniti jer ćeš ispasti nerazumna i sebična. On se trudi da zaradi za vas, da vam pruži lijep život, a ti zanovijetaš. Hoćeš da ga češće viđaš, jer ti treba, nedostaje, fali, ali šutiš. Ako progovoriš pasti će grube riječi i ti ćeš završiti u suzama, a on će biti žrtva. Jadnik kojeg niko ne razumije pa ni voljena žena. Htjela bi pitati kako ima vremena za sve drugo, porodicu, drugove, provode…ali znaš da nećeš dobiti odgovor već samo svađu, zato šutiš i praviš se da mu vjeruješ. Sliježeš ramenima i nadaš se da je to samo ružan period koji će proći. Ali nije to ružan period. To je istina koji ti ne želiš da vidiš. Budi se. Dosta je. Ne voli te.

Ne smiješ ni školske drugove pozdraviti na ulici jer je ljubomoran. Ne može podnijeti ništa što je muškog roda blizu tebe. Kažeš da je to zato što te previše voli. Ne. Ljubomora može biti i rezultat posesivnost i manipulacije, a to opet nije ljubav.

Ne valjaju mu ni tvoje drugarice. Ne znaš tačno zašto, ali ih ne podnosi i ti ćeš lagano da se udaljiš od njih. Strepiš od njihovog poziva na kafu jer znaš da ćeš i tu kafu oplakati. Naći će način da ti pokvari taj susret. Tješiš se da je takav zato što te želi samo za sebe pa ne može podnijeti da te dijeli s bilo kim.. Trudiš se da budeš bolja, da on bude zadovoljan tobom, ali uzalud. Koliko god da se trudiš, on ti nađe grešku. Nađe ti grešku jer ti samo greške i nedostatke i traži. Sve ono lijepo, sve ono dobro što ti jesi, što pružaš, on je odavno uzeo i više mu nije zanimljivo. Sad je poput dječaka koji se zasitio igračke i ona mu više nije dovoljno dobra iako je još uvijek savršena. Ne, on hoće novu pa bila i lošija. Prihvati to. Ne voli te. Ne želi te u svom životu iako ti to ne govori. Okreni se i idi. Vidiš da si nesretna, a to nije ljubav. Nije ljubav sve što se kaže. Ona je puno više od riječi. Ne možeš ga zadržati na silu. Ni ne treba ti. Znam da si izgradila u svojoj glavi kućicu i dvorište. Znam da si mu i djecu rodila i imena im dala. Znam i da se grčevito boriš da se ti snovi ne rasprše ko baloni od sapunice, ali ne vrijedi više da ih sanjaš. I ti znaš da se neće ostvariti. Ne nadaj se čudu, ono se neće desiti. Stružeš po dnu. Kupiš mrvice. Čemu? Zašto? Znaš da to nije ljubav.

Idi. Zaslužuješ više. Zaslužuješ tople dodire i poglede pune ljubavi. Zaslužuješ da neko ostavlja sve i žuri da te zagrli. Zaslužuješ lijepe riječi, utjehu i podršku. Zaslužuješ sreću, a ti si nesretna i šta može biti gore od toga? Ne voli te. Dosta je. Budi se. Pogledaj istinu u oči. Pogledaj se u ogledalo. Pogled ti je mutan od suza. Obrazi blijedi, upali. Skupljene usne koje ne znaju za osmijeh. Pogledaj. To je istina koju ne želiš da vidiš. To nije žena koja je voljena. Dala si sve što si mogla. Dala si i više od toga. Ali ne vrijedi. Plači. Tuguj. Preživjet ćeš. Preboljet ćeš. Ali ne zavaraj se više. Dosta je. Budi se. To nije ljubav.

Ilda Dedić

[email protected]

Komentari

Neki baner